1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sinisten Saarakkala ja Oinonen lipesivät hallituksen sote-rintamasta – Sampo Terho: Vielä ei ole äänestetty mistään

Siniset pitää ylimääräisen ryhmäkokouksen julkisuudessa käydyn sote-keskustelun vuoksi.

Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sinisten vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa Helsingissä 8. helmikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tekijät

Sinisten kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala on ilmoittautunut soten valinnanvapauden vastustajiin.

Saarakkalan mukaan nykyinen soten valinnanvapaus on toteuttamiskelvoton, eikä hän aio edistää sitä valiokunnassa.

Hän kertoo tehneensä päätöksensä viikonloppuna, kun oli lukenut perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

– Sen perusteella voi tehdä johtopäätöksen, niin kauan kuin valinnanvapauselementti on sote-uudistuksessa mukana, sitä ei tulla saamaan maaliin. Siihen ei riitä viikot eikä kuukaudetkaan. Se on vain kylmä tosiasia, Saarakkala sanoo.

Maakuntauudistusta hän on valmis tukemaan. Saarakkala kertoo informoineensa henkilökohtaisesta päätöksestään sinisten johtoa aamulla.

– En ole missään vaiheessa antanut valtakirjaa sille, että riippumatta perustuslakivaliokunnan lausunnon sisällöstä työtä jatkettaisiin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Eduskunnan jättävä Pentti Oinonen (sin.) puolestaan kertoo Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun), ettei äänestä uudistuksen puolesta.

Oinonen sanoi lehdelle, että "koko homma on niin keskeneräinen, että eihän oikeastaan kukaan kansanedustaja voisi äänestää sen puolesta".

– Näillä näkymin sormi on menossa punaiselle päin, Oinonen sanoo Ylelle.

Terho: Sotessa on siirrytty päivittäiseen kriiseilyyn

Siniset pitää huomenna tiistaina ylimääräisen ryhmäkokouksen puoli kymmeneltä aamulla.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoo STT:lle, että ryhmällä on tarvetta käydä vielä tilannetta läpi. Sen osoittaa tänään julkisuudessa käyty keskustelu.

Tietotoimiston mukaan myöskään sinisten Martti Mölsä ei osannut kertoa, äänestäisikö sote-uudistuksen puolesta vai sitä vastaan.

– Se on vielä kysymysmerkki. Kun en ole lukenut niitä papereita, mitä se valinnanvapaus siinä tarkoittaa.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoo, etteivät nämä ilmoitukset tarkoita sinisten linjan muuttuneen.

– Puolueessa tai ryhmässä ei ole tehty yhteistä päätöstä siitä, että aiempi linja muuttuisi. Toivomme, että tämä uudistus, joka on Suomelle välttämätön, etenee, Terho sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa "sote-prosessissa on siirytty päivittäiseen kriiseilyyn".

– En jaksa sitä enää hätkähtää. Ennen kuin päästään laskemaan mitään äänivahvuuksia tai enemmistöjä, pitää saada edes esitys, josta ehditään äänestää tällä vaalikaudella, hän sanoo.

– Sitten käydään varmaan kaikissa puolueissa keskustelut, että todellako halutaan aloittaa tämä uudistus uudelleen ensi vaalikaudella.

Mutta tullaanko sote-uudistusa koskaan näkemään suuressa salissa?

– En tee arvauksia. Vastaan velvollisuuden tunnosta, että niin kauan kuin on pienikin mahdollisuus, että saadaan tämä tällä vaalikaudella täysistuntoon ja eteenpäin, niin haluan pitää sen mahdollisuuden elossa.

Terhon mukaan esimerkiksi Saarakkalalle ei ole tulossa irtiotosta ainakaan toistaiseksi seurauksia.

Saarakkala ei usko, että sotesta äänestetään

Vesa-Matti Saarakkalan mielestä sote-uudistus siirtyy väistämättä seuraavalle vaalikaudelle.

– Asian käsittely pääsee vauhtiin vasta loppuviikosta. Aika ei tule riittämään, että me päästäisiin äänestyksiin. Valinnanvapauselementtiä en tule edistämään, se on selvä asia, Saarakkala painottaa.

– En usko, että sote tulee kaatumaan minun valinnanvapauskantaani, vaan siihen, että siitä ei saada valmiiksi. On täysin epärealistista, että saisimme mietintöä valmiiksi näin lyhyessä ajassa.

Ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo ei ota kantaa, miten siniset hallituspuolueena suhtautuisi siihen, että Saarakkala jarruttaisi sote-uudistusta valiokunnassa.

– Hän on sanonut toimivansa uudistuksen puolesta valiokunnassa, en näe tässä ristiriitaa, Elo sanoo.

– Täytyy muistaa, että kokooomuksella muutama edustaja, jotka ovat sanoneet, etteivät tiedä miten toimia jos uudistus tulee saliin äänestettäväksi. Epävarmuustekijöitä on.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on kokoontunut aamupäivällä käsittelemään perustuslakivaliokunnan lausuntoa sote-ja maakuntauudistuksesta. Perustuslakiovaliokunta vaatii parikymmentä muutosta sote- ja maakuntalakipakettiin.

Virkamiehet ovat sorvanneet viikonloppuna ratkaisuehdotuksia valiokunnan esittämiin sitoviin ponsiin.

Saarakkalan ilmoitus voi merkitä koko sote-uudistuksen kaatumista, koska soten vastustajien ja puolesta äänestäjien suhde on eduskunnassa äärimmäisen tiukka.

Mikäli sote-uudistus etenee suureen saliin äänestykseen, ja Saarakkala äänestää siellä sitä vastaan, vastustajia on 100 ja puolesta äänestäjiä 99.

Tämä voi johtaa siihen, että hallitus ei tuo sote- ja maakuntauudistuslakipakettia ollenkaan äänestykseen.

Juttuun on lisätty klo 15.47 tieto Pentti Oinosen kannasta. Klo 14.42 on lisätty Simon Elon kommentit. Klo 17.06 on lisätty tieto sinisten ylimääräisestä ryhmäkokouksesta. Klo 17.45 on lisätty Sampo Terhon kommentit. Lisäksi juttua on lyhennetty.

Lue myös:

Kuka sanoi, mitä sanoi? Oliko yksimielinen perustuslakivaliokunta sittenkään yhtä mieltä valinnanvapauden EU-notifikaatiosta

Sote-johtaja Nerg: Valinnanvapauslakien EU-kelpoisuus voidaan ehkä hoitaa kevyemmällä tavalla

Analyysi: Perustuslakivaliokunta nosti tuttuja ongelmia sote-pöytään – Riittääkö aika kunnollisten ratkaisujen löytämiseen?

RKP:n Anna-Maja Henriksson: Sotea ei ehditä käsitellä – "Ongelmat ovat liian suuria, tästä ei tule valmista"

Sote-uudistusta kovin sanoin arvostellut Jan Vapaavuori: "On hyvä asia, että huono uudistus ei mene eteenpäin"

Perustuslakivaliokunta esittää lausunnossaan useita muutoksia sote-uudistukseen – “Tässä on kyllä työtä”

EU-professorit tylyinä: Ei valinnanvapautta ilman komission ennakkoarviota

Yhä jatkuva sote-saaga – tässä lyhyesti soten käänteet viime hallituskausilta