Istuva presidentti voitti Nigerian vaalit – Länsi-Afrikan jätti opettelee demokratiaa ja pieni Senegal näyttää mallia

Nigeriassa vaalit pelkistyivät pääehdokkaiden nokitteluksi. Senegal on kansanvallassa alueellinen suunnannäyttäjä.

Länsi-Afrikka
Muhammadu Buhari puhui medialle äänestyspaikalla Katsinassa, Nigeriassa 23. helmikuuta.
Muhammadu Buhari puhui medialle äänestyspaikalla Katsinassa, Nigeriassa 23. helmikuuta.George Esiri / EPA

Lisää talousongelmia, korruptiota ja Eurooppaan suuntautuvaa siirtolaisuutta vai hallinnon kehittämistä, parempia terveyspalveluja ja turvallisuutta?

Kahdessa Länsi-Afrikan demokratiassa, Nigeriassa ja Senegalissa, äänestettiin viime viikonloppuna presidentinvaaleissa. Vaalituloksilla on merkittävä vaikutus koko läntisen Afrikan kehitykseen.

Väestömäärältään lähes 200-miljoonaisen Nigerian äänestäjät tekivät valinnan käytännössä kahden pääehdokkaan, liikemies Atiku Abubakarin ja istuvan presidentin Muhammadu Buharin välillä. Vaalit voitti Buhari, joka sai alustavien vaalitulosten mukaan 56 prosenttia äänistä. Abubakar keräsi puolestaan 41 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 33,2. Vuoden 2015 presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli 44.

Nigeria on jakautunut kristittyyn etelään ja muslimivaltaiseen pohjoiseen, mutta sekä Abubakar että Buhari ovat pohjoisen fulani-kansaan kuuluvia muslimeja. Suomen Nigerian-suurlähettilään Jyrki Pulkkisen mukaan uskonnosta ei tullut sytykettä levottomuuksille, sillä vastakkain eivät olleet kristitty ja muslimi.

– Kyseessä olivat suhteellisen rauhalliset vaalit, Pulkkinen arvioi Ylelle puhelimitse pääkaupunki Abujasta.

Kartta, jossa näkyy Senegal ja Nigeria Länsi-Afrikassa
Yle Uutisgrafiikka

Vaaliväkivallassa kuoli arviolta 39 ihmistä eli esimerkiksi vuoden 2011 vaaleja tuntuvasti vähemmän. Väkivalta keskittyi eteläiselle Niger-joen suistoalueelle ja terrorismista kärsivään Nigerian pohjoisosaan.

Pulkkisen mukaan poikkeuksellista vaaleissa oli myös se, että Nigerian poliisi ja armeija eivät asettuneet minkään ehdokkaan puolelle, toisin kuin aiemmissa vaaleissa on tapahtunut.

Syyttelyä korruptiosta

Buharin vaalikampanjan kärjessä oli Nigerian syvälle pesiytyneen korruption vähentäminen. Buharia on kritisoitu siitä, ettei hän ole onnistunut puuttumaan ongelmaan kuluneella valtakaudellaan.

Abubakar taas otti kampanjansa pääteemaksi Nigerian talouden saamisen jaloilleen vuonna 2016 alkaneen taantuman jäljiltä.

Vaaleista tuli kuitenkin henkilöön käyvä kaksintaistelu, eikä asiakysymyksistä juuri puhuttu. Vaalikampanjan aikana ehdokkaat syyttelivät toisiaan muun muassa vaalivilpistä ja juonittelusta.

– Ainoa asia, josta puhutaan, on korruptio. Siinäkin kaksi osapuolta syyttelevät toisiaan siitä, kumpi on korruptoituneempi, Pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkimusjohtaja Victor Adetula toteaa vaalikampanjoinnista kirjoittamassaan analyysissä (siirryt toiseen palveluun).

Keskeistä koulutus, talous ja turvallisuus

Syytä asiapohjaiseen kampanjaan olisi ollut, sillä uudelle presidentille riittää ongelmia ratkottavaksi. Yksi niistä on Nigerian turvallisuustilanne.

Nigerian keskiosassa paimentolaisten ja maanviljelijöiden konfliktissa kuoli viime vuonna ainakin 2 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois- ja Koillis-Nigeriassa siviilien keskuudessa tuhoa ovat kylväneet terroristijärjestöt Boko Haram ja Länsi-Afrikan Isis eli ISWAP.

Etelässä väkivaltaa ovat lietsoneet kiistat öljyvarojen hallinnasta. Nigeria on öljy- ja mineraalivaroiltaan rikas valtio, jonka vientituloista yli 90 prosenttia tulee öljykaupasta.

Terveydenhuolto on jäänyt levottomuuksien jalkoihin etenkin pohjoisessa Nigeriassa, jossa vastasyntyneiden kuolleisuus on 500-kertainen Suomeen verrattuna.

Nigerialla olisi paljon tekemistä myös nopeasti kasvavan nuoren väestön hyödyntämisessä. Tällä hetkellä arviolta neljännes Nigerian työikäisestä väestöstä on työttömänä (siirryt toiseen palveluun) ja noin puolet kansasta elää köyhyydessä.

Suurlähettiläs Pulkkinen sanoo, että koulutus on Nigeriassa laiminlyöty täysin.

– Jos Nigeria saa ihmiset työllistettyä, maasta voi tulla seuraava Intia tai Kiina, Pulkkinen ennustaa viitaten Aasian talousjätteihin.

Senegalilla on perinteitä demokratiassa

Suurlähettiläs Jyrki Pulkkisen mukaan Nigerialla on vielä matkaa toimivaan demokratiaan. Vuosikymmeniä kestänyt sotilasdiktatuurien aika päättyi vasta 20 vuotta sitten.

Toimivien ja melko rauhanomaisten vaalien järjestäminen on pieni askel eteenpäin.

– Paikalliset sanovat itsekin, että he ovat opettelemassa demokratiaa, Pulkkinen toteaa.

Senegalilaisnainen äänestyspaikalla.
Senegalilaisnainen äänesti Senegalin pääkaupungin Dakarin keskustassa.Carmen Abd Ali / AFP

Yhtenä afrikkalaisen demokratian edelläkävijänä pidetään Senegalia, jossa äänestettiin niin ikään viime viikonloppuna. Länsi-Afrikan länsikärjessä sijaitseva Senegal valitsi seuraajaa istuvalle presidentille Macky Sallille.

Senegalissa ei ole historian aikana tehty yhtään vallankaappausta, toisin kuin naapurivaltioissa. Vuoden 1978 jälkeen Senegalissa on äänestetty presidentistä seitsemissä monipuoluevaaleissa (siirryt toiseen palveluun). Vuosina 2000 ja 2012 valta siirtyi puolueelta toiselle.

Sunnuntain vaalipäivä sujui Senegalissa perinteisen rauhanomaisissa merkeissä. EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan ainoat epäselvyydet liittyivät siihen, että yksittäisiä äänestäjiä puuttui vaaliluetteloista.

Nainen pudottaa äänestyslippua vaaliuurnaan Fatickissa Senegalissa.
Nainen pudotti äänestyslipun vaaliuurnaan Fatickissa Senegalissa.Seyllou / AFP

Sunnuntai-iltana nähtiin kuitenkin senegalilaisittain poikkeuksellista vaalidraamaa, kun pääministeri julisti istuvan presidentin Macky Sallin voittajaksi ennen virallisia tuloksia ja opposition ehdokkaat syyttivät häntä hätiköinnistä.

Senegalin virallisten vaalitulosten pitäisi selvitä perjantaihin mennessä. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, vaalien toinen kierros käydään todennäköisesti 24. maaliskuuta.

Lisää aiheesta:

Senegalin presidentti valittiin pääministerin mukaan jatkokaudelle, oppositio kiistää

Äänestys kangerteli Nigerian vaaleissa

Aiheesta muualla:

Ulkopolitist: Viime hetken lykkäys saattaa ratkaista Nigerian presidentinvaalit (siirryt toiseen palveluun)