1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rauhanneuvottelut

Afganistanin rauhanneuvottelut jatkuvat Qatarissa – yksi Taliban-liikkeen perustajista on paikalla

Taliban-liikkeen edustaja oli toiveikas sen suhteen, että kokouksessa syntyy tuloksia.

Rauhanneuvottelut
Entiset talibanit ja Isisin taistelijat luovuttivat aseensa 19. helmikuuta Jalalabadissa Afganistanissa.
Entiset talibanit ja Isisin taistelijat luovuttivat aseensa 19. helmikuuta Jalalabadissa Afganistanissa. Ghulamullah Habibi / EPA

Yhdysvaltain erikoislähettiläs ja talibanien johtajat tapaavat toista kertaa Qatarin pääkaupungissa keskustellakseen rauhansopimuksesta.

Rauhanneuvotteluissa yritetään saada aikaan sopimusta, joka päättäisi Afganistanissa 17 vuotta kestäneen sodan. Samalla se päästäisi Yhdysvallat eroon kalliista ja raskaasta operaatiosta.

Aiemmassa tapaamisessa noin kuukausi sitten sovittiin, että Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Afganistanista 18 kuukauden kuluessa. Taliban sanoi lupaavansa, että Afganistanista ei tule äärijärjestö al-Qaidan tukikohtaa.

Myöhemmin Yhdyvaltain ulkoministeriö kuitenkin toppuutteli uutista. Ministeriön mukaan Yhdysvallat ei ole sopinut aikarajasta, jolloin sen joukot jättäisivät Afganistanin.

Afganistanin hallinto ilmoitti maanantaina, että Kabulissa aiotaan pitää maaliskuussa rauhankokous sodan päättämiseksi.

Aiemmin Talibanin kakkosmies

Dohassa talibanien ryhmää johtaa Abdul Ghani Baradar, joka on yksi liikkeen perustajajäsenistä. Hänet vapautettiin viime vuonna pakistanilaisesta vankilasta, jossa hän oli ollut vuodesta 2010. Hänet otettiin tuolloin kiinni Pakistanin viranomaisten ja CIA:n yhteisoperaatiossa.

Kun Mullah Omar oli talibanien johtaja, Baradar oli liikkeen kakkosmies. Omar kuoli vuonna 2013.

Talibanien edustajan mukaan on mahdollista, että kokouksessa syntyy tällä kertaa tuloksia.

Yhdysvaltojen erityislähettiläs Zalmay Khalilzadin odotetaan yrittävän saada aikaan puheyhteyden talibanien ja Afganistanin hallituksen välille. Tästä taliban on aiemmin tiukasti kieltäytynyt.

Khalilzad tviittasi ennen kokousta olevansa myös toiveikas.

– Saavuin Dohaan tapaamaan vaikutusvaltaisempaa talibanien ryhmää. Tämä voi olla tärkeä hetki, kirjoitti Khalilzad.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tämä on uutiskanava Al-Jazeeran mukaan viides kerta (siirryt toiseen palveluun), kun talibanien edustaja ja Khalilzad keskustelevat rauhansopimuksesta.

Lähteet: AP, Reuters