Syyte: Pariskunta kaupitteli taideväärennöksiä Valamon luostarissa – syyttäjä vaatii vankeutta

Myyntinäyttelyitä järjestettiin muun muassa Valamon luostarissa.

Poliisi epäilee esimerkiksi tällaista Picasson vedosta väärennökseksi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolaista pariskuntaa vastaan on nostettu syyte Valamon luostarin taidemyyntijutussa.

Pariskuntaa syytetään törkeästä kavalluksesta ja törkeästä petoksesta sekä useista muista rikoksista. Kuopiolaispariskunnan epäillään myyneen taideväärennöksiä kolmen vuoden aikana eri puolilla Suomea pidetyissä myyntinäyttelyissä.

Poliisi kertoi aiemmin Ylelle, että väärennökset olivat tulostettuja printtejä, joita myytiin arvotaulujen koevedoksina.

Syyttäjän mukaan jutussa on yli kymmenen asianomistajaa. Myyntinäyttelyitä järjestettiin muun muassa Valamon luostarissa. Mukana oli teoksia useilta tunnetuilta suomalaisilta ja ulkomaisilta taiteilijoilta, kuten Marc Chagallilta ja Pablo Picassolta.

Osa syytteistä koskee pariskunnan molempia jäseniä, osa ainostaan miestä, ja osa vain naista. Itä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Ulla Oinosen mukaan rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2018. Oinosen mukaan syytteessä olevista teoista on rangaistuksena vankeustuomio.

Taideväärennösvyyhteen liittyy myös kirjanpitoa ja verotusta koskeva talousrikosepäily, jonka syyteharkinta on vielä kesken. Kihlakunnansyyttäjä Antti Hyvärisen mukaan asiassa on kevään aikana tulossa poliisilta lisätietoja.