Poliisi: Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvät korruptioepäilyt syyttäjälle

Vantaan kaupungin luottamustehtävistä eronnut Tapani Mäkinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Vantaa
Krp:n julkisivua.
Kimmo Brandt / AOP

Poliisi on siirtänyt Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvät korruptioepäilyt syyttäjälle. Poliisi tiedotti asiasta tänään maanantaina (siirryt toiseen palveluun).

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) entinen erityisavustaja Tapani Mäkinen (kok.) kertoi huhtikuussa sosiaalisessa mediassa, että poliisi tutkii häneen kohdistuvaa lahjus- ja virkarikosepäilyä. Mäkinen irtisanoutui erityisavustajan tehtävästä tutkinnan vuoksi.

Hän kommentoi STT:lle tänään, että kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän sanoo myös, että ei voi kommentoida asiaa enempää. Yle ei tavoittanut Mäkistä maanantaina.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana, mutta luopui myös luottamustehtävistään. Yhteensä epäiltynä on kolme ihmistä.

Rikosnimikkeinä on törkeä lahjuksen ottaminen, virka-aseman väärinkäyttäminen ja törkeä lahjuksen antaminen. Poliisi ei kerro epäiltyjen nimiä eikä yksilöi, mitkä nimikkeet ketäkin koskevat.

Mäkinen on kertonut aiemmin, että hänelle tuntematon henkilö on tehnyt hänestä rikosilmoituksen, jonka nojalla poliisi aloitti tutkinnan.

Tutkinta liittyy Mäkisen mukaan alkuvuoden 2015 tapahtumiin, kun hän toimi Vantaan kaupungilla luottamustehtävässä. Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009–2017.

Poliisi ja syyttäjä ovat yhä vaitonaisia

Kihlakunnansyyttäjä Tarmo Tanner Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta sanoo, että tapauksesta ei ole tässä vaiheessa enempää kerrottavaa.

– Syyteharkinta suoritetaan tässä kevään aikana, mutta aikataulusta on tässä vaiheessa vielä vaikea sanoa, Tanner toteaa.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoi aiemmin, että poliisi on aloittanut esitutkinnan Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvästä epäillystä korruptiotapauksesta.

Hän ei kuitenkaan suostunut kuvailemaan tilannetta tarkemmin, ja samalla hiljaisella linjalla poliisi jatkaa yhä esitutkinnan valmistumisen jälkeen.

Tutkinnanjohtaja Ari Juottonen ei suostunut maanantaina kommentoimaan tutkinnan yksityiskohtia. Juottosen mukaan yksityiskohdat selviävät viimeistään siinä vaiheessa, kun syyte tulee julkiseksi.

Lue myös:

Tapani Mäkinen hakee eroa Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtajan tehtävästä – "On henkilökohtainen ratkaisu, että passaan, kunnes tämä asia on selvä"

Oikeusministerin erityisavustajan tehtävästä irtisanoutunut Tapani Mäkinen Ylelle: "Olen tehnyt elämäni aikana monia virheitä"

Oikeusministerin erityisavustaja Tapani Mäkinen irtisanoutui tehtävästään: kertoo syyksi häneen kohdistuvan rikosepäilyn