Sote väsyttää jo alan henkilöstöäkin – "Nyt on vain sopeuduttu tekemään työtä kentällä eikä ajatella koko asiaa"

Ammattiliitot kritisoivat sitä, ettei uudistuksen valmistelussa ole kuunneltu henkilöstöä. Työntekijöitä huolettavat myös tulevat sopimukset ja eläkkeenmaksajat.

sote-uudistus
Sairaanhoitajia sairaalan käytävällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu edelleen, joskin nyt melko vauhdikkaassa aikataulussa. Aikaa on enää vähän, mikä huolettaa sosiaali- ja terveysalan sekä julkis- ja hyvinvointialan ammattiliittoja. Niiden jäsenet ovat lähi- ja perushoitajia, lääkäreitä ja vahtimestareita. He työskentelevät nyt organisaatioissa, joita sote- ja maakuntauudistus ravistelee voimakkaasti.

– Minun henkilökohtainen mielipide on, että nyt aika loppuu kesken. Tässä on liian suuria ja laajoja asioita, ja pieni ihminen jää tämän jalkoihin, toteaa Superin pääluottamusmies Merja Puuskamäki Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Superin pääluottamusmies Merja Puuskamäki Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä ei usko soten toteutuvan tällä hallituskaudella.
Superin pääluottamusmies Merja Puuskamäki Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä ei usko soten toteutuvan tällä hallituskaudella.Mirva Ekman / Yle

Samaa mieltä ovat Vaasan kaupungilla työskentelevät Jukon pääluottamusmies Tuija Kivioja ja JHL:n pääluottamusmies Seija Suomela.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että yli hallituskauden menee. Sen verran on vielä selvittämättömiä asioita, Suomela sanoo.

– Tässä on ehkä haukattu liian suuri pala. Olisi ollut parempi lähteä viemään asioita palapelin paloina eteenpäin ja katsoa, mikä toimii maakunnallisesti ja mikä ei, myötäilee Kivioja.

"Työntekijöitä ei ole kuultu riittävästi"

Julkisalan ammattijärjestöjen edustajat kritisoivat sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua. Heidän mielestään uudistusta valmisteleva Pohjanmaan maakunnan väliaikaishallinto ei ole kuunnellut riittävästi työntekijöitä.

– Esivalmisteluvaiheessa henkilöstöä oli enemmän mukana ja sitä kautta tietoa tuli laajemmin. Toisin kuin nyt väliaikaishallinnon aikana, Kivioja sanoo.

Jukon pääluottamusmies Tuija Kivioja Vaasan kaupungilta.
Jukon pääluottamusmies Tuija Kivioja Vaasan kaupungilta.Tuomo Rintamaa/Yle

Pääluottamusmiehet kritisoivat myös irrallista kokonaisuutta, joka on pirstaloitunut.

– Kärkihankkeet, kuten Lape-hanke, elävät omaa elämäänsä vielä sivussa. Oma jäsenistö on kertonut, etteivät he aina tiedä, mitä on missäkin menossa, Kivioja kuvailee.

Merja Puuskamäki uskoo, että henkilöstö pysyy uudistuksesta ajan tasalla hyvin sen vuoksi, että asioista kerrotaan ja puhutaan mediassa ja työpaikoilla.

– Perässä on kuitenkin joskus itselläkin hankala pysyä, hymähtää Puuskamäki.

Moni henkilöstöstä uskoo, ettei työ muutu

Ammattiliittojen edustajat uskovat, ettei henkilökunta pohdi tällä hetkellä juurikaan soten vaikutuksia työhönsä. Aikaa asian selvittelyssä on kulunut jo sen verran kauan.

– Alussa keskusteltiin enemmän ja kysymyksiäkin tuli. Nyt on vain sopeuduttu tekemään työtä kentällä eikä ajatella koko asiaa. Koska lainsäädäntö on kesken, sellaiset asiat täytyy unohtaa, joihin ei voi vaikuttaa, pohtii Tuija Kivioja.

Saman myöntää Seija Suomela. Hänen mukaansa työntekijöiden arki on kiireistä ja henkilökunta on lähinnä odottavalla kannalla. Moni uskoo, ettei työ itsessään muutu millään tavalla.

JHL:n pääluottamusmies Seija Suomela Vaasan kaupungilta
JHL:n pääluottamusmies Seija Suomela Vaasan kaupungiltaTuomo Rintamaa/Yle

Muutokseen ja mahdollisesti vaihtuvaan työnantajaan liittyy kuitenkin joitakin asioita, josta henkilöstö on huolissaan.

–Tässä tulee ratkaistavaksi se, mikä on meidän työehtosopimus ja miten meidän eläkkeiden kanssa käy. Tällä hetkellä Keva on eläkkeenmaksaja ja kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus. Nämä ovat myös suuria asioita, jotka koskettavat tätä muutosta. Näistä ollaan huolissaan, toteaa Puuskamäki.