Merivartiosto varoittaa poikkeuksellisen huonosta jäätilanteesta Merenkurkussa: "Tuntuu siltä kuin olisi huhtikuu"

Virtapaikat ovat nyt huomattavasti suurempia kuin yleensä tähän aikaan talvesta.

Jään paksuus
Aurinko sulattaa jäätä
Ismo Pekkarinen / AOP

Jäätilanne on tällä hetkellä Merenkurkussa poikkeuksellisen huono. Vanhempi merivartija Marcus Takala Vallgrundin merivartioasemalta sanoo, ettei muista nähneensä tällaista helmikuuta aiemmin.

– Viidentoista vuoden virkauran aikana en muista, että virtapaikat olisi olleet näin auki kuin nyt, Takala ihmettelee.

Jää ohenee nyt nopeasti lämmön ja tuulen yhteisvaikutuksesta. Jään paksuus voi vaihdella yhdestä muutamaan kymmeneen senttimetriin.

– Tuntuu siltä kuin olisi huhtikuu. Aurinko paistaa ja tuulet pauhaa suurinpiirtein joka toinen päivä. Se syö jäätä päältä ja altakin. Kaikki tunnetut virtapaikat ovat huomattavasti suurempia kuin yleensä tähän aikaan talvesta.

Jäälle vain kokeneet liikkujat – jos hekään

Merivartioasemalta kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta jäällä liikkuessa. Oikeilla varusteilla ja varmalla tiedolla varustetut kokeneet jäällä liikkujat voivat vielä uskaltautua jäälle.

Vanhempi merivartija kuitenkin painottaa, että kokenutkin voi yllättyä eikä koskaan voi olla 100-prosenttisen varma jäätilanteesta.

– Kannattaa ilmoittaa vaikka kotiväelle, jos lähtee jäälle tai esimerkiksi mökillä käymään. Hyvä sääntö on, että soittaa ennen kuin lähtee ja pirauttaa kun pääsee perille, Marcus Takala muistuttaa.

Kokemattomille Takala ei suosittele jäällä liikkumista nyt ollenkaan.

Sääennusteessa on lähipäiville lämpöasteita, mutta viikonloppuna näyttäisi taas pakastavan. Päivä kuitenkin pitenee, eivätkä uudet pakkaset enää kehitä jäätä samalla tavalla kuin syksyllä.