Porin kouluverkkouudistus osin vastatuulessa – Suurlukio ja yhtenäiskoulut epävarmoja, aikataulu liian nopea

Valtuustoryhmissä on vahvistunut käsitys, että Porin kouluverkkouudistuksesta ei pystytä tekemään virkamiesten toiveiden mukaisesti maaliskuussa.

Pori
PSYL Porin suomalainen yhteislyseo, Pori
Porin suomainen yhteislyseo muuttuisi esityksen pohjalta yhtenäiskouluksi.Katja Halinen / Yle

Porissa suunniteltu iso kouluverkkouudistus ei ole menossa läpi sellaisenaan.

Ylen tietojen mukaan valtuustoryhmissä on alkanut muodostua käsitys, että uudistus ei esitetyssä muodossaan voi toteutua ja että myös sille varattu aikataulu on liian kireä.

Esitys: Isoja muutoksia

Sivistysjohtaja Esa Kohtamäki esitti helmikuun alussa Porin kouluverkkoon isoja muutoksia.

Porin sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki
Sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki esittää isoa uudistusta Porin kouluihin.Antti Laakso / Yle

Esityksen runkona oli siirtyminen yhteen, SAMKin kampuksen viereen rakennettavaan suurlukioon, kolmen yhtenäiskoulun muodostaminen Porin keskustaan, uusien yhtenäiskoulujen rakentaminen Länsi- ja Pohjois-Poriin sekä useiden keskikokoisten koulujen sulkeminen.

Päätökset pitäisi suunnitelman mukaan tehdä kaupunginvaltuustossa jo maaliskuussa.

Aikataulu tiukka

Ylen kartoituksen perusteella lähes kaikissa valtuustoryhmissä aikataulua pidetään aivan liian kunnianhimoisena.

Vaikuttaa todennäköiseltä, että kouluverkon kokonaisratkaisua ei pystytä tekemään tai edes haluta tehdä vielä maaliskuussa. Osapäätöksiä esimerkiksi lukioista tai Pohjois- ja Länsi-Porin yhtenäiskouluista saatetaan tehdä, mutta tältäkin osin tilanne on auki.

Cygnaeus koulu Pori
Cygnaeuksen koulu loppuisi esityksen mukaan alakouluna ja muuttuisi Porin vapaan sivistystyön keskukseksi.Katja Halinen / Yle

Jos kouluverkkopäätös lykkääntyy ja osittain kariutuu, se on iso ilonaihe monelle vanhempainyhdistykselle. Alakouluissa on kerätty adresseja lakkautusehdotuksia vastaan.

Satakunnan museo puolestaan on arvostellut esitystä siitä, että se unohtaa rakennus- ja kulttuurihistorialliset arvot eikä ota kantaa, mitä tyhjäksi jääville koulurakennuksille tehdään lakkautusten jälkeen.

Tuki puuttuu

Yksikään Ylen haastattelema ryhmänjohtaja ei uskonut, että Kohtamäen esitys menisi läpi ilman muutoksia. Kipukohdat ryhmien välillä vaihtelevat.

Näyttää kuitenkin siltä, että tällä hetkellä on hankala löytää tukea esimerkiksi Satakunnan ammattikorkeakoulun eli SAMKin kampuksen viereen rakennettavalle uudelle suurlukiolle, johon nykyiset Porin lyseo ja Porin suomalainen yhteislyseo siirrettäisiin.

Satakunnan ammattikorkeakoulun uusi kampus SAMK Porin Asema-aukiolla.
SAMKin kampus sijaitsee Porin Asema-aukiolla.Camilla Uçan / Yle

Huolta herättää se, että Porissa on jo nyt paljon tyhjiä koulutiloja, ja uusi lukio lisäisi ongelmaa entisestään. Nykyistä kahden lukion malliakin pidetään monessa ryhmässä täysin toimivana.

Ryhmissä kaivataan myös saatua enemmän tietoa kouluverkkoratkaisun vaikutuksista muille hallintokunnille kuin sivistystoimelle. Porin sivistyslautakunta vaati viime viikolla lisää tietoa ehdotuksen kokonaisvaikutuksista.

Suuret pitävät kiirettä turhana

Porin suurimmassa valtuustoryhmässä SDP:ssä ei ole vielä tehty päätöksiä ryhmän virallisesta kannasta. Ryhmä kokoontuu keskustelemaan kannastaan ensimmäistä kertaa ensi perjantaina.

Demarit ovat perinteisesti tehneet isoissa poliittisissa kysymyksissä ryhmäpäätöksen, jota kaikkien valtuutettujen on valtuustosalissa noudatettava.

Ryhmässä on erilaisia käsityksiä sekä Pohjois-Porin koulujen kohtalosta että pikkukoulujen tulevaisuudesta. Ryhmänjohtaja Arja Laulaisen mukaan kaikkia kouluverkkoratkaisuja ei pystytä tekemään maaliskuussa, mutta osa kiireisimmistä päätöksistä saatetaan tuoda pöytään silloin.

Porin SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen, etualalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) Porin valtuuston kokouksessa 24.9.2018.
Arja Laulainen (sd.)Antti Laakso / Yle

Kokoomuksessa suhtaudutaan kriittisesti ajatukseen suurlukion rakentamisesta SAMKin kampuksen yhteyteen. Taustalla on ryhmänjohtaja Anttivesa Knuuttilan mukaan huoli siitä, että Porissa on jo nyt runsaasti tyhjää koulutilaa eikä uudisrakentaminen helpottaisi tilannetta.

Kokoomus kannattaa näillä näkymin kahden lukion jatkamista. Knuuttila sanoo, että päätöksentekoa voi olla syytä lykätä huhtikuun eduskuntavaalien yli.

Porin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila (myös Porin teatterin talous- ja hallintojohtaja)
Anttivesa Knuuttila (kok.)Antti Laakso / Yle

Miten käy reuna-alueiden?

Vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtaja Raisa Ranta toivoo, että kouluverkkoratkaisu saataisiin tehtyä tiiviissä aikataulussa. Hänkin katsoo, että ratkaisua voidaan paloitella, jos sellaiseen on tarvetta.

Ranta ei kuitenkaan pidä suotavana, että kaupungin reuna-alueiden koulujen tulevaisuudesta päättämistä lykätään kovin pitkään.

Porin kaupunginvaltuutettu, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Raisa Ranta.
Raisa Ranta (vas.)Antti Laakso / Yle

Vasemmistoliitolle lukiokysymys on iso. Ryhmä ei periaatteessa vastusta suurlukiota, mutta suhtautuu skeptisesti kokonaan uuteen lukiorakennukseen.

Erityisopetus ja kaupunginosien koulut esille

Perussuomalaisten ryhmänjohtajan Ismo Läntisen mukaan ryhmä tyrmää kouluverkkoesityksen. Hän kaipaa laajoja lisäselvityksiä ehdotuksen perusteista ja opettajien ja vanhempien näkemyksistä. Koivulan erityiskoulun tilanne huolettaa Läntistä erityisen paljon.

Porin kaupunginvaltuutettu Ismo Läntinen (ps.)
Ismo Läntinen (ps.)Antti Laakso / Yle

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Kantola ei haluaisi kiirehtiä ratkaisun tekemistä. Hän nostaa esille, onko järkevää rakentaa Pohjois-Poriin iso yhtenäiskoulu esitetyssä muodossa.

Lukioratkaisun kohdalla keskustaryhmän mielipide on avoin.

Porin kaupunginvaltuutettu, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Kantola (kesk.)
Juha Kantola (kesk.)

Vihreiden Kaarina Ranne sanoo ryhmänsä olevan huolissaan erityisesti Uudenkoiviston ja Tuorsniemen koulujen lakkautusesityksestä sekä erityisopetuksen tilanteesta Porissa.

Suurlukiota vihreät eivät suoraan vastusta.

Kaupunginvaltuutettu, Porin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaarina Ranne, taustalla valtuutettu Minna Haavisto (vihr.)
Kaarina Ranne (vihr.)Antti Laakso / Yle

Kristillisdemokraattien kaksihenkisen ryhmän puheenjohtaja Simo Korpela pitää Kohtamäen esitystä "mammuttiratkaisuna", joka on tehty pohtien "seiniä eikä oppilaita". Hän toivoo esityksen kaatuvan.

Porin kaupunginvaltuutettu Simo Korpela (kd.)
Simo Korpela (kd.)Antti Laakso / Yle

Sinisen tulevaisuuden edustajana kouluverkkotyöryhmässä ollut Marko Järvinen arvioi hänkin, että ratkaisu verkosta lykkääntyy.

Kommentointi mahdollista 26.2. klo 22 asti.