Kansainvälinen tuomioistuin otti kantaa vuosikymmeniä kestäneeseen aluekiistaan: Britannian pitää pikaisesti luovuttaa Chagossaaret takaisin Mauritiukselle

Lausunto ei ole sitova. Britannia pakkosiirsi Intian valtameressä sijaitsevien saarten asukkaat Yhdysvaltain tukikohdan tieltä.

Mauritius
Diego Garcia saaret.
Chagossaariin kuuluvalla Diego Garcian saarella sijaitsee Yhdysvaltain tukikohta. Britannia pakkosiirsi asukkaat saarilta 1960- ja 70-luvuilla.John Parker / AOP

Haagissa toimiva YK:n Kansainvälinen tuomioistuin on antanut lainopillisen lausunnon vuosikymmeniä kestäneeseen kiistaan Chagossaarista.

Saaristoon kuuluvalla Diego Garcian saarella sijaitsee Yhdysvaltain tärkeä sotilastukikohta, jonka tieltä Britannia karkotti noin 2 000 asukasta.

Tuomioistuin sanoo, että Britannian pitäisi mahdollisimman pian luovuttaa Intian valtameressä sijaitsevat Chagossaaret takaisin entiselle siirtomaalleen Mauritiukselle.

– Britannia on velvollinen lopettamaan hallintonsa Chagossaaristossa niin pian kuin mahdollista ja siten mahdollistaa, että Mauritius voi viedä siirtomaavallan purkamisen alueellaan loppuun kansojen itsemääräämisoikeuden mukaisesti, tuomioistuin ilmoittaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Oikeudellinen lausunto tukee saarilta aikoinaan pakkosiirrettyjen asukkaiden vaatimuksia paluusta saarille.

Oikeus asettui siis tukemaan Mauritiuksen kantaa, että Britannialla ei ollut laillista oikeutta siirtomaaisäntänä jakaa Mauritiuksen aluetta. Muun muassa Intia ja Afrikan unioni ovat tukeneet Mauritiuksen vaateita.

Britannia irrotti saaret Mauritiuksen alaisuudesta vuonna 1965, vain kolme vuotta ennen Mauritiuksen itsenäistymistä.

Mauritius sijaitsee noin 2 100 kilometriä Chagossaarista lounaaseen.

Paineita Britannialle

Tuomioistuimen ratkaisu ei ole sitova, mutta se kasvattaa Britannian painetta toimia asiassa, sillä kyseessä on Yhdistyneiden kansakuntien keskeinen oikeudellinen elin (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2017 YK:n yleiskokous äänesti sen puolesta, että tuomioistuimelta kysytään lainopillinen neuvo asiaan.

Britannia on sanonut, että voi luovuttaa saaret takaisin Mauritiukselle sitten, kun niillä ei enää ole sotilaallista merkitystä.

Britannian ulkoministeriö ilmoitti julkilausumassaan, että Yhdysvaltain lentotukikohta suojelee ihmisiä Britanniassa ja koko maailmassa terrorismin uhalta, järjestäytyneeltä rikollisuudelta ja merirosvoukselta.

Ulkoministeriö korosti, että kyseessä on Kansainvälisen tuomioistuimen lainopillinen näkemys, ei sitova tuomio.

Kartta Chagossaarten sijainnista
Kiistellyt Chagossaaret sijaitsevat Intian valtameressä.Yle / Grafiikka

Karkotetut saarelaiset vaativat paluuta

Britannia karkotti 60- ja 70-luvuilla noin 2 000 Chagossaarten asukasta Mauritiukseen ja Seychelleille tehdäkseen tilaa Yhdysvaltain sotilastukikohdalle.

Siirtomaaisän asenneilmastoa kuvaa ajankohdan diplomaattisähke, jossa kirjoitettiin, että saarilta piti siirtää "muutamia tarzaneita ja perjantaita."

Karkotetut asukkaat ja heidän jälkeläisensä ovat pitkään vaatineet oikeutta palata kotiinsa. Noin 10 000 saarelaista ja heidän jälkeläistään asuu nykyisin Mauritiuksessa, Seychelleillä ja Britanniassa.

Mauritiuksessa asuvat saarelaiset aloittivat oikeustoimet 1975, ja vuonna 1982 he saivat neljän miljoonan punnan korvaukset ja maata miljoonan punnan arvosta. Seychelleille asutetut chagossaarelaiset eivät saaneet korvausta.

Britannia on sittemmin pyytänyt anteeksi "häpeällisiä" karkotuksia, mutta jatkuvasti pitänyt kiinni siitä, että saaret kuuluvat sen määräysvaltaan eivätkä asukkaat eivät voi palata saarille.

Britanniassa asuvat chagoslaiset ovat käyneet oikeutta Britanniaan vastaan. Opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on tukenut chagosilaisten vaatimuksia.

Strategisesti merkittävä tukikohta

Chagossaarilla on sotilaallista merkitystä, sillä suurimmalla saarella Diego Garcialla sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Saarilla asuu noin 2 700 yhdysvaltalaista sotilasta ja 300 brittiläistä viranomaista ja näiden perheenjäseniä.

Diego Garcian tukikohta oli Yhdysvalloille strategisesti tärkeä kylmän sodan aikaan, kun Neuvostoliiton laivasto kasvatti läsnäoloaan Intian valtamerellä.

Se on toiminut tärkeänä pysähdyspaikkana Yhdysvaltain koneille pommitusmatkoilla Irakiin ja Afganistaniin.

Diego Garcia saaret.
Chagossaaristoon kuuluvalla Diego Garcian saarella sijaitsee Yhdysvaltain tärkeä lentotukikohta. Se on toiminut muun muassa pysähdyspaikkana Irakiin ja Afganistaniin suuntautuvissa pommituskampanjoissa.John Parker / AOP

Aiheesta muualla:

BBC: Chagos Islands dispute: UK obliged to end control - UN (siirryt toiseen palveluun) 25.2.2019

The Guardian: UN court rejects UK's claim of sovereignty over Chagos Islands (siirryt toiseen palveluun) 25.2.2019

The Independent: Chagos Islands: Britain's decolonisation 'unlawful' and it should get out immediately, UN court rules (siirryt toiseen palveluun) 25.2.2019

Lähteet: AFP, AP, Reuters