Hyppää sisältöön

Helsingin kaupunginteatterin johtaja: “Tanssiryhmän uudella vetäjällä oltava rohkeutta myös vaikeisiin päätöksiin”

Suomalaisen nykytanssin entinen kruununjalokivi Helsinki Dance Company järjestellään todennäköisesti uudelleen.

Justus Pienmunne on Helsinki Dance Companyn uusin tulokas. Kuva Ima Iduozeen teoksesta Bonfire: The Wandering Bands Of Storytelling Sapiens Kuva: Henriikka Koskenniemi

Helsinki Dance Company eli Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmä profiloidaan uudelleen.

Kaupunginteatterin johtajan Kari Arfmannin mukaan HDC:lle etsitään uusi vetäjä näillä näkymin ensi syksynä.

Ryhmän viimeisin taiteellinen johtaja Jyrki Karttunen jättää kaupunginteatterin heinäkuun lopussa ja palaa freelancer-taiteilijaksi. Karttusen pesti HDC:n taiteellisena johtajana päättyi jo kesällä 2017 ja hän on työskennellyt sen jälkeen kaupunginteatterin pääkoreografina.

Siinä tehtävässä Karttunen on tehnyt omien teostensa lisäksi koreografioita myös musikaaleihin ja näytelmiin.

Ryhmän uudelta vetäjältä Arfmann odottaa linjausta siitä, millaista tanssia tämä haluaa tehdä, ja millaisten tanssijoiden kanssa.

– Se vaatii tanssiryhmän vetäjältä rohkeutta tehdä ehkä myös vaikeita päätöksiä, Arfmann selventää.

Tällä teatterinjohtaja viittaa nykyisen ryhmän kokoonpanoon.

Jatkossa HDC tekee Arfmannin mukaan sekä omia teoksia että esiintyy kaupunginteatterin muissa tuotannoissa, kuten musikaaleissa.

– Helsinki Dance Companyn täytyy olla orgaaninen osa kaupunginteatteria, teatterinjohtaja tarkentaa.

Ryhmä tuuliajolla

HDC on ollut viime vuodet tuuliajolla ja se on menettänyt asemansa Suomen johtavana nykytanssiryhmänä.

HDC:ssä työskentelee yhdeksän tanssijaa, joista kuusi esiintyy ryhmän uudessa teoksessa Bonfire: The Wandering Bands Of Storytelling Sapiens. Sen on koreografioinut ja ohjannut Ima Iduozee. Koreografin valitsi Arfmann.

Ryhmän kolme muuta jäsentä esiintyy teatterin musikaaleissa ja näytelmissä.

Helsinki Dance Company on Suomen suurin kuukausipalkkainen tanssiryhmä Kansallisbaletin jälkeen ja sen asema paikoin itsenäisenä osana teatteritaloa on ollut poikkeuksellinen jopa kansainvälisesti.

Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arfmann. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Karttusen kaudella (2013–17) HDC profiloitui tanssiteatterina ja keskittyi esittämään pääasiassa Karttusen teoksia.

Hänen omintakeinen, tragikoominen tyyli muistetaan monesta mainiosta teoksesta, mutta ryhmän muutos nykytanssiryhmästä tanssiteatteriksi on ollut menetys nykytanssin ystäville.

Helsinki Dance Company oli vielä reilut viisi vuotta sitten Suomen merkittävin nykytanssin näyteikkuna ja suunnannäyttäjä.

Teatterinjohtaja Arfmann myöntää, ettei ryhmän asema ole nyt sama kuin joitain vuosia sitten.

– Jos tarkastelee ryhmän historiaa, sen loisteliaimmat hetket eivät ole nyt, Arfmann muotoilee.

Teatterinjohtajalla ei ole suoraa vastausta siihen, miksi HDC:n huippukausi on takana. Arfmann aloitti Helsingin kaupunginteatterin johtajana loppuvuonna 2016.

– Tanssiryhmän tulevaisuudesta olisi pitänyt puhua samalla vakavuudella jo viisi vuotta sitten kuin nyt, Arfmann sanoo.

Silloin teatteri johti Asko Sarkola.

“Edessä vaikeita keskusteluja”

Arfmann toivoo, että nykytanssi palaisi kaupunginteatterissa arvoiselle paikalleen, mutta vain hän voi vaikuttaa siihen, tapahtuuko näin myös käytännössä.

Tanssiryhmän taiteellinen linjaus on uuden vetäjän käsissä, ja Arfmann valitsee hänet. Helsinki Dance Companyn seuraava ensi-ilta on aikaisintaan vuoden päästä.

Arfmann puhuu mieluummin ryhmän vetäjästä kuin johtajasta, koska johtaja-sana on hänen mukaansa ylimitoitettu tanssiryhmän kohdalla.

On erittäin todennäköistä, että ryhmän tuleva vetäjä tekee kaupunginteatterissa myös muuta taiteellista työtä tanssiryhmän luotsaamisen ja kehittämisen lisäksi.

HDC on tehnyt noin kaksi tanssiteosta vuodessa, mutta teatterinjohtajan näkökulmasta se ei riitä tanssiryhmän vetäjän työtehtäväksi isossa teatteritalossa.

Taloon kiinnitetään myös jatkossa esiintyjiä tanssijasopimuksilla.

– Minulle on sinänsä tärkeää, että meillä on oma tanssiryhmä tai tanssijan sopimuksilla olevia ihmisiä, mutta molemmat palvelevat Helsingin kaupunginteatteria, Arfmann toteaa.

Teatterinjohtajan mukaan pallo HDC:n tulevaisuudesta on pitkälti ryhmän uuden vetäjän käsissä.

– Kun hänet on löydetty, pystymme käymään henkilökohtaisia keskusteluja tanssijoiden kanssa siitä, mikä ryhmän kokoonpano on tulevaisuudessa. Ja ne voivat olla aika vaikeita keskusteluja, Arfmann toteaa.

Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmä perustettiin 1970-luvun alkupuolella. Sitä ovat johtaneet muun muassa Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Marjo Kuusela ja Kenneth Kvarnström.

Lisätty 2.3.2019 klo 13 Yle Uutiset pyysi juttuun haastattelua myös Jyrki Karttuselta, mutta hän kieltäytyi.

Ima Iduozeen teoksessa tanssivat HDC:n Mikko Paloniemi, Sofia Hilli, Inka Tiitinen, Justus Pienmunne, Heidi Naakka ja Jyrki Kasper