Hyppää sisältöön

Sotilaallista väliintuloa Venezuelaan väläyttelevä Yhdysvallat on uhkauksensa kanssa yksin

Latinalaisen Amerikan maissa muistetaan hyvin, millaisiin verilöylyihin johtivat menneisyydessä Yhdysvaltain tekemät sotilaalliset interventiot eri puolilla Keski- ja Etelä-Amerikkaa. 

Venezuelan presidentiksi julistautunut Juan Guaidó ja USA:n varapresidentti Mike Pence keskustelivat Bogotássa järjestetyssä Liman ryhmän kokouksessa 25. helmikuuta. Kuva: Mauricio Duenas Castaneda / EPA

Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa kokoontunut Liman ryhmä vastustaa sotilaallisia toimia Venezuelan kriisin ratkaisemiseksi.

Kanadasta sekä Latinalaisen Amerikan maista koostuva ryhmä toteaa yhteisessä kannanotossaan, että Venezuelan siirtymisen demokratiaan on tapahduttava rauhanomaisesti perustuslakia ja kansainvälisiä lakeja kunnioittaen.

Kokoukseen osallistunut Brasilian varapresidentti, eläkkeelle jäänyt kenraali Hamilton Mourao korosti, ettei Brasilia antaisi missään olosuhteissa Yhdysvaltojen hyökätä sotilaallisesti Venezuelaan Brasilian maaperältä.

Myös EU-maat katsovat, että sotilaallinen väliintulo ei ole vaihtoehto.

Ainoa sotilaallista voimaa väläytellyt on Bogotáan saapunut Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence. Yhdysvallat ei kuulu Liman ryhmään. Pencen mukaan kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä valtaan takertuneen presidentti Nicolás Maduron syrjäyttämiseksi.

Latinalaisen Amerikan penseää suhtautumista sotilaalliseen välintuloon Venezuelassa selittää historia. Maissa muistetaan hyvin, millaisiin verilöylyihin johtivat menneisyydessä Yhdysvaltain tekemät sotilaallisen interventiot eri puolilla Keski- ja Etelä-Amerikkaa.

Bogotan kokoukseen osallistunut, Venezuelan presidentiksi julistautunut Juan Guaidó vakuutti palaavansa Kolumbiasta takaisin Venezuelaan tällä viikolla. Hän uhmasi perjantaina Maduron hallituksen maastapoistumiskieltoa ja ylitti rajan Kolumbiaan tarkoituksenaan saada ulkomaista hätäapua Venezuelaan.

Yritykset avustusrekkojen saamiseksi maanhan kuitenkin epäonnistuivat, kun Venezuelan hallituksen joukot pysäyttivät avustussaattueet.

Uutisryhmä pidätettiin – "Maduro ei pitänyt kysymyksistä"

Yhdysvaltalainen Univision-kanava ilmoitti varhain aamulla Suomen aikaa, että sen uutisryhmä oli pidätettynä presidentinpalatsissa Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Espanjankielinen uutiskanava oli haastattelemassa presidentti Maduroa ankkurinsa Jorge Ramosin johdolla, kun ryhmän jäsenet pidätettiin ja heidän kameransa ja muut tekniset välineet takavarikoitiin.

– Presidentti ei pitänyt kysymyksistä, ilmoitti Univision Twitterissä.

Myöhemmin Univison ilmoitti, että uutisryhmä oli vapautettu, mutta että heidän haastattelunauhansa oli takavarikoitu. Myöhemmin ryhmä karkotettiin Venezuelasta.

Aiheesta lisää:

.
.