1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Sudanin protestit jatkuvat – ”Valtiota vahingoittavien uutisten” julkaisu kielletty vankeuden uhalla

Sudanin johtoon vallankaappauksella vuonna 1989 noussut Omar al-Bashir julisti perjantaina vuoden mittaisen poikkeustilan maahan.

Presidentti Omar al-Bashir on yksi pisimpään Afrikassa hallinneita johtajia. Hän kaappasi vallan 1989. Kuva: Mikhail Metzel / AOP

Sudanin presidentti Omar al-Bashir on kieltänyt luvattomat kokoontumiset ja mielenosoitukset saadakseen kuriin 30-vuotisen valtakautensa laajimmat mielenosoitukset.

Lisäksi poliisille on annettu lisävaltuuksia pidättää ihmisiä, joiden epäillään rikkoneen presidentin perjantaina asettamaa vuoden mittaista poikkeustilaa. Poikkeustilan ollessa voimassa valtiota tai ihmisiä vahingoittavien uutisten julkaiseminen on kielletty kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.

Joulukuussa alkaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet lähes päivittäin eri puolilla Sudania. Protestit käynnistyivät alun perin polttoaineen ja leivän hinnankorotuksista, mutta ne ovat muuttuneet presidentti al-Bashiria ja tämän hallintoa vastustavaksi kansanliikkeeksi.

Jälleen maanantaina Sudanin turvallisuusjoukot käyttivät kyynelkaasua pääkaupungin Khartumissa satoja protestoivia opiskelijoita vastaan.

Virallisten tilastojen mukaan protesteissa on kuollut 33 ihmistä, mukaan lukien kolme turvallisuusjoukkojen jäsentä. Opposition mukaan kuolonuhrien määrä on huomattavasti korkeampi.

Perjantaina poikkeustilan julistamisen yhteydessä al-Bashir antoi viitteitä mahdollisesta vallasta luopumisestaan. Hän ilmoitti pyytäneensä parlamenttia perumaan perustuslain muutoksen, jonka turvin hän olisi voinut hakea jatkokautta vielä ensi vuoden presidentinvaaleissa. Hän ei kuitenkaan suoraan sanonut luopuvansa vallasta.

Al-Bashir nousi Sudanin johtoon vallankaappauksella vuonna 1989 ja syrjäytti vaaleilla valitun Sadiq al-Mahdin.

Aiheesta lisää:

Sudanin presidentti julisti vuoden mittaisen poikkeustilan – protestit jatkuvat