1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Pell

Kardinaali George Pell tuomittiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – Hänellä on "verta käsissään", kommentoi yhden uhrin isä

77-vuotias Pell todettiin syylliseksi kahden kuoropojan seksuaaliseen hyväksikäyttöön Melbournessa 1990-luvulla.

George Pell Melbournessa 26. helmikuuta. Kuva: David Crosling / EPA

Katolisen kirkon kardinaali George Pell on todettu syylliseksi lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin Australiassa, kertoivat oikeuden viranomaiset tiistaina.

Pell on korkeimmassa asemassa oleva katolisen kirkon jäsen, joka on tuomittu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

77-vuotias Pell todettiin syylliseksi kahden kuoropojan seksuaaliseen hyväksikäyttöön kirkon sakastissa Melbournessa 1990-luvulla. Ratkaisu annettiin jo joulukuussa, mutta siitä tuli julkinen vasta nyt.

Pell on toiminut Vatikaanin talouspäällikkönä, mutta on jäänyt vapaalle virastaan. Hän on kiistänyt kaikki syytteet ja aikoo asianajajansa mukaan valittaa tuomiosta.

Pell määrätään mahdollisesti keskiviikkona tutkintavankeuteen. Syyttäjät päättivät tiistaina, että Pelliin kohdistuviin toisiin syytteisiin liittyvässä oikeudenkäynnissä ei edetä.

Katolinen kirkko ilmoitti joulukuussa, että Pell ei enää kuulu paavi Franciscuksen läheisimpien neuvonantajien ryhmään.

Tiistaina Vatikaanista tiedotettiin, että paavi on vahvistanut rajoituksia Pellin toimintaan. Pellin tulee pidättäytyä julkisesta papintyöstä ja pysyä erossa alaikäisistä kunnes hänen tapaustaan koskevat valitukset on käsitelty loppuun asti.

"Pellillä verta käsissään"

Brisbanen arkkipiispa Mark Coleridge kommentoi tuomion jälkeen toimittajille Roomassa, että "rukoilemme kaikkien hyväksikäytettyjen ja heidän rakkaidensa puolesta sekä vahvistamme jälleen varmistavamme kaikin keinoin, että kirkko on turvallinen paikka kaikille, etenkin nuorille ja haavoittuville.

Samaan aikaan yhden Pellin uhrin asianajaja ilmoitti, että uhrin isä aikoo haastaa joko Pellin tai tämän kirkon vielä erikseen. Isä oli asianajajan mukaan sanonut, että Pellin "kädet ovat veressä".

Kyseisen isän poika joutui Pellin uhriksi ja kuoli lopulta heroiinin yliannostukseen.

Toinen Pellin uhri julkaisi pian tuomion julkistamisen jälkeen lausunnon, jossa hän kertoi kokeneensa "häpeää, yksinäisyyttä, masennusta ja kamppailuja". Hän oli 13-vuotias hyväksikäytön tapahtuessa.

Oikeudenkäynnin yksityiskohtia ei saanut kommentoida ennen tuomiota, ja Australian lain mukaan hyväksikäytön uhrien nimiä ei saa julkaista.

Kokous juuri viikonloppuna

Katolista kirkkoa on viime aikoina ravistellut laajamittainen hyväksikäyttöskandaali, ja paavi Franciscus on yrittänyt vakuuttaa, että kirkko on ryhtynyt toimiin hyväksikäytön kitkemiseksi.

Pari päivää sitten Vatikaanissa järjestettiin piispojen kokous, jossa paavi tuomitsi kovin sanoin lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja lupasi, että jokaiseen esille tulevaan tapaukseen suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti.

Yli sata piispaa keskusteli neljän päivän ajan Vatikaanissa muun muassa siitä, miten syylliset papit saataisiin vastuuseen teoistaan.

Aiheesta lisää:

Vatikaanin huippukokous päättyi – Katolinen kirkko jäi ilman selvää toimintasuunnitelmaa lasten hyväksikäytön estämiseksi

Paavi Franciscus: Lapsia hyväksi käyttävät papit ovat "saatanan työkaluja"