1. yle.fi
  2. Uutiset

Airiston Helmen ratsioissa kiinniotettu venäläismies vapautettiin tutkintavankeudesta

Krp katsoo, että miehen vangittuna pitämiselle ei ole enää edellytyksiä. Rikostutkinta törkeästä veropetoksesta ja törkeästä rahanpesusta jatkuu silti kuumeisena.

Airiston Helmi
Epäilty ja asianajaja oikeudessa.
Epäilty 36-vuotias venäläismies ja asianajaja Tuomas Sunnari Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina 16. lokakuuta 2018.Rain Kooli / Yle

Keskusrikospoliisi ei enää vaadi Airiston Helmen ratsioissa kiinniotetun Venäjän kansalaisen tutkintavankeuden jatkamista. Krp katsoo, että miehen vangittuna pitämiselle ei ole enää edellytyksiä, sillä tapauksen esitutkinta kestää vielä pitkään.

Vaikka syyskuussa tutkintavankeuteen määrätty mies on vapautettu tänään, hän on edelleen rikoksista epäilty. Häntä epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Jutun yhteydessä on ollut vangittuna myös Viron kansalainen, mutta hänet on vapautettu jo aiemmin. Häntä epäillään avunannosta törkeään veropetokseen ja törkeästä rahanpesusta.

Epäily: Pimeitä palkkoja maksettu 2,8 miljoonan euron edestä

Keskusrikospoliisi epäilee, että tutkinnan kohteena olevassa osakeyhtiössä on pesty rahaa usean miljoonan euron edestä. Yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

Poliisin tämänhetkisten laskelmien mukaanpimeitä palkkoja olisi maksettu yhteensä 2,8 miljoonan euron verran.

Esitutkinnassa käytettävinä rikosnimikkeinä ovat muun muassa törkeä rahanpesu, törkeä veropetos ja törkeä työeläkevakuutusmaksupetos.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila KRP:stä sanoo, että poikkeuksellisen laaja tutkinta on viime kuukausina keskittynyt muun muassa datan jäljentämiseen.

Syyskuisen kotietsinnän aikana takavarikoiduista laitteista ja palvelimista on saatu tähän mennessä jäljennettyä noin 210 teratavua dataa.

– Arvion mukaan jäljentämättä on maksimissaan noin 70 teratavua, mutta määrä tarkentuu sitä mukaa, kun jäljentäminen edistyy. Materiaalin joukossa on ollut muun muassa videokuvaa, valokuvia ja asiakirjoja.

Virka-apua Suojelupoliisilta ja Puolustusvoimilta

Keskusrikospoliisi on pyytänyt virka-apua pääosin vieraskielisen materiaalin läpi käymiseen Suojelupoliisilta ja Puolustusvoimilta. Lisäksi poliisin yhteistyö Verohallinnon kanssa on ollut tiivistä.

Laitteiden lisäksi kotietsinnöissä takavarikoitiin käteistä rahaa noin kolmen miljoonan euron edestä. Tutkinnan aikana yrityksen edustaja on vaatinut takavarikon purkamista, mutta käräjäoikeuden päätöksellä takavarikkoaikaa on pidennetty tammikuuhun 2020 saakka. Takavarikkokiistaa käsitellään hovioikeudessa kevään aikana.

– Esitutkinta jatkuu nyt muun muassa jäljennösten loppuun tekemisellä ja materiaalin tutkimisella, kuulusteluilla ja verotarkastuksella yritykseen.

– Lisäksi odotamme oikeusapupyyntöihin vastauksia, mihin arviomme mukaan menee vielä useita kuukausia, tutkinnanjohtaja Taskila kertoo.

Lue lisää:

Airiston Helmen suuretsintä ei ollut laiton – käräjäoikeus hylkäsi venäläisen liikemiehen vaatimuksen ja jätti kohuyhtiön vaateet tutkimatta (14.12.2018)

Airiston Helmen takavarikko jatkuu kahta sormusta lukuun ottamatta (28.11.2018)

Airiston Helmi -vyyhdissä epäiltyjen tutkintavankeus jatkuu – Poliisin takavarikoimia miljoonia vaaditaan takaisin (13.11.2018)

Airiston Helmeä pyörittävät nyt uudet miehet: Hallituksessa istuvat suomalainen eläkeläinen ja latvialainen jääkiekkoilija – ja lakiasioita hoitaa Kari Uoti (31.10.2018)

Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho (27.9.2018)

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana (25.9.2018)

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin (24.9.2018)

Miksi Turun saaristoon iskettiin kommandopipot päässä ja konepistoolit kädessä "normaalissa talousrikosjutussa"? – Näistä 9 asiasta poliisi vaikenee (23.9.2018)

Jättioperaatio Turun saaristossa – kaksi otettu kiinni, KRP:n johtamissa kotietsinnöissä sata henkilöä mukana (22.9.2018)

Lue seuraavaksi