1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Ex-kampanjatyöntekijä syyttää Trumpia: Tarttui kädestä ja yritti suudella väkisin

Valkoinen talo kiistää kaikki syytökset.

Donald Trump
Donald Trump kampanjoi maaliskuussa Tampassa Floridassa ennen valintaa presidenttiehdokkaaksi vuonna 2016.
Donald Trump kampanjoi Tampassa Floridassa ennen valintaa republikaanien presidenttiehdokkaaksi maaliskuussa vuonna 2016.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjatyöntekijä sanoo oikeuskanteessa (siirryt toiseen palveluun), että Trump suuteli häntä ilman suostumusta kampanjatilaisuudessa, kertoivat yhdysvaltalaismediat tiistaina. Kampanjatilaisuus oli vuonna 2016 Tampassa Floridassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

– Herranjumala, hän aikoo suudella minua, kuvaili Alva Johnson tilannetta lehdelle. Trump oli tarttunut häntä kädestä ja nojautunut kohti pitäen naista koko ajan kädestä kiinni.

Johnsonin mukaan hän oli yrittänyt välttää suudelman kääntämällä päätään, mutta Trumpin huulet osuivat silti hänen suunsa reunaan. Naisen mukaan tapahtuneella oli useita todistajia.

Johnson syyttää Trumpin vaalikampanjakoneistoa myös siitä, että hänelle maksettiin vähemmän palkkaa hänen sukupuolensa ja afro-amerikkalaisen taustansa takia.

Valkoinen talo on kiistänyt syytökset. Trumpin tiedottajan Sarah Huckabee Sandersin mukaan syytökset ovat absurdeja ja useat silminnäkijät ovat kieltäneet mitään edes tapahtuneen.

Washington Postin mukaan Johnson oli vielä toukokuussa 2017 vakuuttanut alabamalaisella radiokanavalla, että Trump on "todellisuudessa vielä ihmeellisempi ihminen, kuin mitä hänen ajattelisi olevan nähtyään hänet televisiossa". Johnson myös kertoi odottavansa uutta työpestiä Yhdysvaltain Portugalin-suurlähetystössä.

Johnsonin asianajajan mukaan nainen oli puhunut radiossa yleisön toiveiden mukaisesti Lisäksi asianajajan mukaan naisella oli sopimus, jonka aikana hän ei saanut puhua pahaa presidentistä.

Johnson oli kertonut epämiellyttävästä kohtaamisestaan perheelleen heti tapahtumien jälkeen, kertoivat Washington Post sekä The New York Times. (siirryt toiseen palveluun) Lehdet olivat varmistaneet asian Johnsonin perheenjäseniltä.

Nauhoitekohu muutti mielipiteen

Johnsonin terapeutin mukaan nainen oli järkyttynyt Trumpin tavasta toimia. Terapeutti oli kirjoittanut näin muistiinpanoihinsa, jotka Washington Post oli nähnyt.

Johnsonin käsitys Trumpista muuttui negatiivisemmaksi vaalikampanjan aikana. Syynä tähän olivat Trumpin kampanjan aikainen äänitekohu sekä metoo-kampanja. Kohu liittyi nauhoihin, joilla Trump oli kehuskellut "voivansa tehdä naisille mitä vain, koska on julkisuuden henkilö".

CNN (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että Trump ja Johnson olivat tavanneet ensimmäistä kertaa vuonna 2015. Johnsonin mukaan Trump oli katsonut häntä päästä varpaisiin ja kommentoinut "kaunista, kaunista, fantastista".

Useat naiset ovat syyttäneet Trumpia epäasiallisesta (siirryt toiseen palveluun) koskettelusta tai ahdistelusta, mutta Johnson on ensimmäinen, joka syyttää näin tapahtuneen kampanjan aikana.

Lue myös:

Trump kerskui vanhalla nauhalla yllättäneensä missit ilkosillaan – "Olen ollut siivosti"

Trumpin puheet saivat USA:n naiset avautumaan – someen tulvii ahdistelukokemuksia

Lähteet: STT, AFP

Lue seuraavaksi