Siikalatvalaisten vanhusten vuokrat olisivat nousseet jopa 30 prosenttia – vuokrasopimukset estivät vuokrien noston

Virheelliset vuokrankorotusilmoitukset lähetettiin Mehiläisen palveluasunnoissa asuville vanhuksille. Korotuksien taustalla oli kunnan päätös.

Siikalatva
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa.
Niko Mannonen / Yle

Siikalatvalla Mehiläisen palveluasunnoissa asuvat vanhukset ovat saaneet viime päivinä virheellisiä vuokrankorotusilmoituksia.

Ilmoituksissa vuokran on kerrottu olevan jatkossa 11 euroa neliöltä, mikä tarkoittaisi osalle vanhuksista jopa kymmenien prosenttien vuokrannousua – pahimmillaan vuokra olisi noussut noin kolmekymmentä prosenttia.

Asukkaiden vuokrasopimukset estivät kuitenkin vuokrien noston.

– Vasta, kun ilmoitukset vuokrankorotuksista oli lähetetty, huomattiin, että osan vuokrasopimusten mukaan vuokria ei voi nostaa niin paljoa, Mehiläisen palvelujohtaja Vesa Isoviita kertoo.

Vuokrankorotus olisi ilmoituksen mukaan astunut voimaan 1. kesäkuuta 2019.

Virheellinen ilmoitus lähetettiin noin 80 asukkaalle. Osa asukkaista on ehtinyt jo ottaa yhteyttä Mehiläiseen ilmoitusten tiimoilta ja heille on kerrottu, että vuokrat eivät tule nousemaan niin paljon. Myös muille asukkaille tullaan ilmoittamaan, että vuokrat eivät nouse niin paljon kuin virheellisessä ilmoituksessa sanottiin.

Vuokrankorotusilmoituksista ei ole ainakaan vielä ehtinyt tulla Isoviidan mukaan montaa yhteydenottoa, ja ne mitä hän on käsitellyt, ovat olleet melko neutraaleja.

– Ymmärrän kyllä, että olisi voinut tuntua kohtuuttomalta, jos vuokrankorotus olisi ollut 30 prosentin luokkaa.

Ilmoituksen taustalla kunnan päätös

Isoviita kertoo, että virheellisen ilmoituksen taustalla on Siikalatvan kunnan päätös siitä, että Mehiläisen palveluasunnoissa kaikkien vuokran tulisi tasapuolisuuden vuoksi olla 11 euroa neliöltä.

– Tällä hetkellä asukkaiden vuokrat ovat hyvin eri tasoisia ja asuntojen koot keskimäärin 25-30 neliötä.

Palveluasuntojen vuokriin ei kuulu palveluja tai ruokailuja, vaan pelkästään vuokra, sähkö ja vesi.

Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilma kertoo, että kun palveluasunnoissa asuvien vanhusten vuokrasopimuksia uusitaan, tulee uusi vuokra olemana kaikille sama 11 euroa neliöltä.

Siikalatvan vuokrataso on Mehiläisen palvelujohtaja Vesa Isoviidan mukaan kohtuullinen. Hän sanoo, että Siikalatvalla monissa paikoissa vuokrat ovat jopa alle 300 euroa kuukaudessa.