1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. huijaus

Väärennös oli hyvä, mutta Niilo Remes oli tehnyt liian monet kaupat uskoakseen sitä – näillä 11 vinkillä vältät huijauksen verkkokirpparilla

Verkossa tapahtuvat huijaukset yleistyvät entisestään. Kuka tahansa voi joutua petkutetuksi verkon kauppapaikoilla.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ala-asteikäinen Niilo Remes oli jo päiviä säästänyt yhtä tiettyä miekkaa varten.

Remes pelasi aktiivisesti verkkoroolipeli RuneScapea. Pelin sisällä myyjä esitteli arvokasta esinettä edulliseen hintaan, ja Remes teki ostopäätöksen. Viime hetkellä myyjä vaihtoi miekan arvottomaan tuotteeseen. Remes menetti pelissä tekemänsä säästöt ja sai tilalle tyhjää.

– Etsin ahneuspäissäni halvimman hinnan. Siinä meni silti useamman päivän pelaamiset hukkaan. Se sai pohtimaan luottamusta toisiin ihmisiin jo nuorena miehenä, Remes pohtii.

Tuolloin kyse ei ollut oikeasta rahasta, vaan pelin valuutasta. Tapauksesta lähtien Remes on kuitenkin tunnistanut verkossa vastaan tulleet huijaukset, sillä niitä usein yhdistävät samankaltaiset piirteet.

Nykyään 24-vuotiaalla yrittäjällä ja viittä vaille valmiilla tietotekniikan insinöörillä on takanaan satoja, jopa tuhansia kauppoja verkossa. Viime kesänä joku yritti ostaa Remeksen pleikkaria väärennetyllä maksukuitilla.

– Väärennös oli hyvä, mutta en silti postittanut pleikkaria vaan jäin odottamaan rahoja. Niitä ei koskaan tullut. Viime viikonloppuna joku yritti myydä paria peliä netistä kopioiduilla kuvilla, Remes huokaisee.

Poliisin mukaan erilaisten verkkohuijausten ja tilausansojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina. Erityisesti törkeät petokset ja niiden yritysten määrät verkossa kasvoivat vuodesta 2017 vuoteen 2018.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Verkon huijaukset ovat yhtä taitavampia, minkä vuoksi niitä on vaikeampi tunnistaa. Enää ei kenties haksahdeta niin sanottuihin nigerialaiskirjeisiin, joissa huonolla suomella kerrotaan uskomattomia tarinoita kuninkaan pojista ja valtavista perinnöistä.

Ketä tahansa voidaan vetää höplästä verkon kauppapaikoilla, mutta huijatuksi tulemisen riskiä voi minimoida. Kokemansa jälkeen Remes haluaa jakaa vinkkinsä huijausten karttamiseen. Listauksessamme on myös Kuluttajaliiton pääsihteerin Juha Beurlingin vinkkejä samasta aiheesta.

Kaupat yksityishenkilön kanssa: kiinnitä huomio näihin

 1. Onko tarjous liian hyvä ollakseen totta? Taustalla voi olla huijaus, jos muut myyjät myyvät tuotetta satasella ja yksi myyjä muutamalla kympillä.
 2. Käy kauppaa sellaisten myyjien kanssa, joiden historia on näkyvillä. Useilla verkon kauppapaikoilla myyjistä ja ostajista voi antaa palautetta. Jos palautetta on paljon pidemmältä ajalta ja se on hyvää, huijauksen mahdollisuus on pieni.
 3. Soittaako myyjä salaisesta numerosta? Eikö hän suostu antamaan sinulle puhelinnumeroaan? Nämä voivat olla vaaran merkkejä.
 4. Googleta myyjän yhteystiedot, nimi, puhelinnumero ja tilinumero. Ovatko myyjän toimintatavat herättäneet kummastusta keskustelupalstoilla? Älä tee kauppoja.
 5. Kiire on huijarin apulainen. Soita myyjälle ja jututa häntä. Kysele tietoja tuotteesta. Hermostuuko myyjä? Kertooko hän, että jonossa on kymmenen muuta ostajaa? Huijarimyyjä painostaa ostopäätökseen luomalla kiiren tuntua.
 6. Pyydä tuotteista kuvat, joissa näkyy aikaleima. "Aikaleimaksi" riittää myös kuvassa näkyvä paperilappu, jossa on myyjän nimi ja päivämärää. Jos olet myyjä, tämä toimenpide myös estää kuvasi väärinkäyttöä jatkossa.
 7. Tarkista, onko kuva muualla verkossa. Tineye (siirryt toiseen palveluun) ja Googlen kuvahaku (siirryt toiseen palveluun) auttavat tarkistuksessa.
 8. Oletko vuokraamassa loma-asuntoa yksityishenkilöltä? Tarkasta Google Mapsista, onko osoitteessa todellisuudessa loma-asunto.
 9. Tee lopulliset kaupat kasvokkain aina, kun se on mahdollista. Ostajana tarkasta tuote ja sen toimivuus: varmista, että esimerkiksi tietokone käynnistyy ja sen kaikki näppäimet toimivat.
 10. Kasvokkain tapahtuvissa kaupoissa pyydä maksu samantien käteisellä tai tilisiirrolla, joka tapahtuu valvonnassasi. Myös MobilePay- ja Pivo-sovellukset voivat osoittautua käteviksi, sillä niillä saat ilmoituksen tilisiirrosta välittömästi.
 11. Etkö voi tehdä kauppoja kasvokkain? Usein myyjä vaatii rahat tilille ennen paketin postitusta. Käytäntöä voi kuitenkin soveltaa: vuosia harrasteforumilla kauppoja tehnyt, luotettavaksi todettu ostaja voi pyytää uutta myyjää toimittamaan paketin ennen maksua. Paketin voi toimittaa postiennakolla, jolloin ostaja maksaa myyjän ilmoittaman summan pakettia noutaessaan. Pakettia ei kuitenkaan voi avata ennen lunastamista.

Tulitko huijatuksi? Toimi näin

 1. Älä häpeä! Kuka tahansa voi tulla huijatuksi verkossa tehtävissä kaupoissa. Tutustu eri huijaustyyppeihin Huijausinfossa. (siirryt toiseen palveluun)
 2. Tee aina rikosilmoitus. Monet huijarit myyvät tuotteitaan muutamalla kympillä. Kun summa ei ole suuri, ostaja ei usein viitsi tehdä rikosilmoitusta. Ilmoitus kannattaa tehdä aina, jotta huijarimyyjä tai -ostaja jää kiinni.
 3. Tee ilmoitus myös kauppapaikan ylläpitäjälle tai yritykselle, jonka verkkokaupassa asioit. Anna myyjästä tai ostajasta palaute, jos se on mahdollista kauppapaikalla.
 4. Ole yhteydessä Kuluttajaneuvontaan (siirryt toiseen palveluun), jos asioit yrityksen kanssa. Asia ei kuulu Kuluttajaneuvonnalle, jos teit kaupan yksityisen henkilön kanssa. Yksityihenkilöiden välisessä kaupassa ostajalla on suurempi vastuu kuin kuluttajakaupassa. (siirryt toiseen palveluun)