Hyppää sisältöön

Eduskunta hylkäämässä kansalaisaloitteen maksuttomasta lukio- ja ammattikoulutuksesta

Useat kansanedustajat valittelivat, että muotoseikat eli väärä sana kansalaisaloitteessa estänee hankkeen etenemisen eduskunnassa.

Toisen asteen opiskelijajärjestöt järjestivät mielenilmauksen maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta Eduskuntatalon portailla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskunta keskusteli maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta tehdystä kansalaisaloitteesta tiistaina illalla.

Sivistysvaliokunnan jäsen Pilvi Torsti (sd.) valitti, ettei aloitteelle löytynytkään eduskunnasta laajaa tukea. Valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) harmitteli hänkin, että eduskunta joutuu hylkäämään aloitteen.

– Asia voidaan tässä salissa muuttaa. Kyse on koulutuksellisesta tasa-arvosta, Torsti huomautti.

Eduskuntakeskustelussa maksutonta lukiota ja ammattikoulua pidettiin arvokkaana, mutta sen vaatima hinta nousi selkeästi keskustelun ytimeen. Tuomo Puumalan mukaan kyse on noin 150 miljoonan euron uudistuksesta.

Opiskelijoiden mielenosoitus eduskunnan ulkopuolella yritti vielä aiemmin päivällä kääntää kansanedustajien päitä.

Sadat nuoret mielenosoittajat kansoittivat tiistaina eduskuntatalon edustan vaatiessaan maksutonta koulutusta lukioon ja ammattikouluun. Suosittu kansalaisaloite toisen asteen maksuttomuudesta törmäsi muotoseikkaan eli siihen, että tekstissä oli käytetty väärää sanaa.

Opetushallituksen selvityksen mukaan lukion kustannukset voivat nousta 2 500 euroon, kun esimerkiksi ensimmäisen vuoden kirjat saattavat maksaa tuhat euroa. Ammattikoulutukselle kertyy hintaa työtarvikkeista, kuten vaikka kokkiopiskelijoilla jo keittiöveitsisarjoista.

Kansalaisaloite maksuttomuudesta vetosi kansalaisiin ja keräsi tarpeeksi nimiä päästäkseen eduskuntaan. Sen tekstissä vaadittiin eduskunnalta toimia. Ne olisi kuulunut suunnata hallitukselle. Muotoseikkaan vedoten eduskunnan sivistysvaliokunta on esittänyt aloitetta hylättäväksi (siirryt toiseen palveluun).

Pappa ska inte behöva betala.

Mikaela Nylander

Opiskelijavaikuttajat puhuivat portailla, miten 53 000 suomalaista vaatii koulutuksen kalliuteen muutosta, vaikkeivät päättäjät halua tätä viestiä kuulla. Välillä koko mielenosoitusväki tanssahteli Antti Tuiskun tahtiin Rahan takii. "Kiss my muotoseikka", luki opiskelijan plakaatissa. "Annatteko nuorten syrjäytyä", luki toisessa.

Tiistain eduskuntakeskustelun jälkeen kansalaisaloite oletettavasti kuolee nuijan kopautukseen keskiviikon äänestyksessä.

Yle seurasi mielenosoitusta hetki hetkeltä. Tilaisuudessa puhui liuta kansanedustajia.

13.10: Puolustuskannalla puhuu keskustan Tuomo Puumala, jonka johtama valiokunta esittää kansalaisaloitetta hylättäväksi. – Keskustan kanta on sen kaltainen, että 18 vuoteen saakka jokaisella olisi oppioikeus, ja se tarkoittaisi maksutonta koulutusta siihen saakka.

13.13: Puumala lisää, että totta kai asia on myös hallitusohjelmakysymys, koska on sen verran suurista rahoista kyse. (On arvioitu, että maksuton toinen aste tarkoittaisi vuodessa 100 miljoonan euron kuluja.)

13.14: – Näin suuria päätöksiä tämä eduskunta ei enää tässä vaiheessa voi valitettavasti tehdä, toteaa kokoomuksen Sari Multala, saman sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja. – Mutta te teette tässä nyt työtä tulevien sukupolvien eteen. Kiitos, että olette epäitsekkäitä.

13.16: Pettynyt mielenosoitusyleisö vastaa huutamalla "Nyt! Nyt! Nyt!".

13.17: Oppositiosta SDP:n Antti Lindtman puhuu. Jos aloite äänestetään nurin, taistelua jatketaan, hän lupaa. – Tätä ei pidä hylätä millään selityksillä. (...) Selitysten aika on ohi, nyt on päätösten aika.

13.19: Sinisten Kimmo Kivelä nostaa esiin puolueestaan liikkeelle lähteneen oppimateriaalilisän opiskelijoille. Hän sanoo, ettei seuraavissa hallitusneuvotteluissa tingitä toisen asteen maksuttomuustavoitteesta.

13.21: Perussuomalaisten Ritva Elomaa istuu sivistysvaliokunnassa. – Helposti luvataan kaikille kaikkea. Jos vaalit eivät olisi lähellä, olisikohan ihan näin?

13.23: Elomaa lukee ääneen sivistysvaliokunnan lausuman, jossa kädenojennuksen omaisesti halutaan laittaa jalalle selvitys koulutuksen hinnasta. Jälleen yleisö huutaa kärsimättömästi muutosta "nyt, nyt, nyt".

13.25: Vihreiden Pekka Haavisto pitää hyvin tiiviin puheenvuoron. Hän lupaa vihreiden tekevän töitä maksuttomuuden eteen ensi vaalikaudella.

13.26: Vasemmistoliiton Li Andersson: – Ei ole oikein, että vedotaan muotoseikkoihin, Andersson tuomitsee. Hänen mukaansa se tarkoittaa, ettei poliittista tahtoa ole ollut.

13.29: RKP:n Mikaela Nylander: – Pappa ska inte behöva betala (isän ei pitäisi tarvita maksaa). RKP aikoo äänestää kansalaisaloitteen hyväksi ja viedä asiaa eteenpäin ensi vaalikaudellakin, hän lupaa.

13.30: Kristillisdemokraattien Sari Tanus ilmoittautuu kansalaisaloiteen allekirjoittajaksi ja sanoo tehneensä samansuuntaisen kirjallisen kysymyksen jo aiemmin. Puoluetasolla asiasta ei kuitenkaan ole linjaa, hän myöntää.

13.33: Liike Nytin Harry Harkimo: – Olen ihmetellyt että tämä on jo toinen kansalaisaloite, joka kaatuu muotoseikkojen takia. (...) Onko se oikein, että sivistysvaliokunnan jäsenet täällä selittelevät kaiken maailman juttuja?

13.35: Kaikilta puhujilta kysytään vielä heille annetuin kyllä–ei-kyltein, äänestääkö heidän puolueensa kansalaisaloitteen hyväksi. Vain kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset eivät aio. Heillä on kolmestaan yli puolet äänistä.

13.38: Kaikkia puhujia pyydettiin vielä nostamaan kyltti, aikooko heidän puolueensa edistää maksuttomuutta vaalien jälkeen hallitusohjelmassa. Vain kokoomus ei aio.

13.42: Mielenosoitus on loppunut. Tasan kello 14 alkaa eduskunnan istunto suuressa salissa.

"Tultiin tänne, koska meitä ei muuten kuulla"

#maksuton2aste-mielenosoituksen järjestäjätahoina olivat toisen asteen opiskelijajärjestöt Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI, Finlands Svenska Skolungdomsförbund ja Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU sekä nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.

– Lompakon paksuus ei saa määritellä sitä, mitä kukin voi opiskella, painotti Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen puheessaan Eduskuntatalon ovilla.

– Me tultiin tänään tänne koska näyttää, että meidän nuorten ääntä ei muuten kuulla.

Sivistysvaliokunta ehdottaa sovinnollisesti, että toisen asteen opiskelun aidosta hinnasta tehdään selvitys. Sellaisen perusteella voitaisiin myöhemmin tehdä jatkotoimia kuten lakimuutoksia, jos tarvitaan.

Opetusministeriössä on arvioitu, että maksuton lukio ja ammattiopetus tarkoittaisivat noin 100 miljoonan euron kuluja vuodessa.

– Se ei perustu tällä hetkellä mihinkään selvitettyyn tietoon. Luku perustuu vain siihen, että kerrotaan opiskelijoiden määrä tämän hetken keskimääräisellä kululla, joka on 2 500 euroa per opiskelija, sanoi Roosa Pajunen tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

– Jos löydetään kustannustehokkaita tapoja järjestää maksuton toinen aste, silloin varmasti saadaan pudotettua tuo hinta alas tulevaisuudessa.

Aiheesta voi keskustella klo 22:een.

Lue myös:

Juttua korjattu 26.2.2019 klo 17.30 kohdassa 13.38: "Kaikkia puhujia pyydettiin vielä nostamaan kyltti, aikooko heidän puolueensa edistää maksuttomuutta vaalien jälkeen hallitusohjelmassa. Vain kokoomus ei aio." Jutussa luki aiemmin, ettei perussuomalaiset aio edistää maksuttomuutta, mutta kyseessä on kokoomus.

.
.