Ministeriöt antoivat ratkaisuehdotuksiaan soten korjaamiseksi: ainakin maakuntien rahoitusta ja yhtiöittämisvelvoitetta muutetaan

Ensimmäinen maakuntavaltuustojen kausi kestäisi poikkeuksellisesti vuoteen 2025.

maakunnat
Maakunta- ja sote-uudistusta koskeva tiedotustilaisuus 8. maaliskuuta.
Maakunta- ja sote-uudistusta koskeva tiedotustilaisuus 8. maaliskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Sosiaali- ja valtiovarainministeriöiltä tuli tiistaina pitkä lista ratkaisuehdotuksia siihen, miten sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen lakikokonaisuudesta voitaisiin tehdä perustuslakikelpoinen. (siirryt toiseen palveluun)

Ministeriöt tiedottivat ratkaisuehdotuksista sähköpostitse.

Muun muassa STM:n Kirsi Varhilan ja VM:n Päivi Nergin allekirjoittamassa tiedotteessa esitetään muutoksia maakunnan yhtiöittämisvelvollisuuteen, tietojensaantioikeuteen, omaisuusjärjestelyistä kunnille maksettaviin korvauksiin, maakuntien rahoitukseen, maakuntavaalien ajankohtaan ja maakuntavaltuuston ensimmäiseen toimikauteen.

Maakuntien maksukykyä vahvistetaan perustuslaissa edellytettyjen, riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseksi. Ministeriöt ehdottavat muutoksia maakuntien rahoituksen tason korottamista koskevaan sääntelyyn.

- Maakuntaindeksin muutoksella taas varmistetaan, että poikkeusmekanismien käyttöön ei olisi tarvetta. Rahoitusmallin perusrakenteeseen ei esitetä muutoksia, ministeriöt kertovat.

Hallituksen reformiministerien käsittelmässä vastineessa esitetään muutoksia myös tietojensaantioikeuteen.

Ne ottivat kantaa myös maakuntavaalien ajankohtaan ja ensimmäisen maakuntavaltuuston kauden pituuteen.

- Perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan, että maakuntavaalit voidaan toimittaa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua lainsäädännön vahvistamisesta. Ministeriöt esittävät, että ensimmäinen kausi kestäisi poikkeuksellisesti toukokuuhun 2025 saakka.

Vastine toimitetaan seuraavaksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Lisää vastineita on vielä tulossa, vastineet maakuntamallista ja valinnanvapaudesta toimitetaan valiokunnalle keskiviikkona.