1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ajo-opetus

Kokenut poliisi pelkää syksyä, kun kevytautot ilmestyvät teille – ei luota nuorten taitoihin: "Järjettömiä ohituksia ja rinnakkain ajoa"

Aiemmin liikenneopettajat ovat kritisoineet kevytauton ajokortin vaatimuksia, jossa ei ole pakollisia ajotunteja lainkaan.

Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

– Sen näkee jo nyt mopoilijoiden ja mopoautojen kuljettajien käyttäytymisestä liikenteessä. Heiltä puuttuu tietty liikenteessä vaadittava kypsyys. 18-vuotiaat ovat jo nyt yliedustettuina kaikissa kolaritilastoissa. Epäilen, että ikäraja tippuu vielä alemmas.

Näin toteaa liikennevalvontaan erikoistunut Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Ilkka Kantola, jolle tulee tänä keväänä täyteen 40 vuotta poliisina.

Vuosikymmenten kokemuksella Kantola sanoo, ettei ketään pitäisi päästää kevytauton rattiin ilman pakollisia ajotunteja. Kypsymättömyys näkyy Kantolan mukaan esimerkiksi silloin, kun ajetaan mopoilla porukalla jonossa.

– Jos toisella kulkee pari kilometriä kovempaa, tehdään ihan järjettömiä ohituksia ja ajetaan rinnakkain, vaikka joku tulisi vastaan. Lisäksi saatetaan ajaa ihan väärissä paikoissa kuten puistoissa ja kevyenliikenteenväylillä. Kun poliisi yrittää ottaa kiinni, ajetaan ihmisten pihojen läpi pakoon ja otetaan aikamoisia riskejä.

Liikenneopettajatkin huolissaan

Yle kertoi viikonloppuna asiantuntijoiden huolista kevytautoihin liittyen. Ongelmana nähtiin se, että 15-vuotias pääsee auton rattiin pelkästään suorittamalla mopoautokorttiin vaadittavan tutkinnon. Käytännössä kuljettajaopetusta on neljä teoriatuntia, ja tutkintovaatimuksena on hyväksytyt suoritukset teoria- ja ajokokeesta. Pakollisia ajotunteja ei ole lainkaan.

Esimerkiksi liikenneopettaja Niina Ukkonen sanoi Ylelle, että 15-vuotias saa kuvaannollisesti ladatun aseen käteensä ilman kokemusta ja pakollista ajo-opetusta.

Niin sanotut kevytautot pääsevät Suomen maanteille marraskuussa. Kyse on tavallisen henkilöauton näköisestä ajoneuvosta, jonka suurin sallittu nopeus on 60 kilometriä tunnissa ja maksimipaino 1 500 kiloa.

Reputtajien määrä kasvoi tuntien karsimisen jälkeen

Viime vuonna voimaan tullut ajokorttiuudistus vähensi pakollisia ajotunteja henkilöautokortin osalta. Tämä on näkynyt myös ajo- ja teoriakokeissa reputtaneiden ajokokelaiden määrissä.

Komisario Ilkka Kantolan mielestä mopo- tai kevytauton kuljettajalta pitäisi vaatia jopa enemmän ajotunteja kuin 18-vuotiaalta henkilöauton kuljettajalta. Kantola on tarkkaillut nuorten kuljettajien liikennekäyttäytymistä myös osa-aikaisen liikenneopettajan roolissa 80- ja 90-luvuilla.

– Asenne oli jo silloin vähän sellainen, että "puhu vain, kyllä me osaamme nämä asiat". Joka sukupolven kanssa on sama juttu eli ollaan sellaisia maailmanvalloittajia.

Turvallisempi, mutta kenen kannalta?

Kevytautoja on perusteltu muun muassa niiden turvallisuudella. Ilkka Kantola muistuttaa, että kyse on näkökulmasta.

– Ovathan ne mopoautoon verrattuna kuljettajan kannalta turvallisempia, jos joku törmää heihin tai jos auto ajautuu pöpelikköön. Mutta jos näillä kevytautoilla osutaan toiseen, niin siinä on mopoautoon verrattuna lähes seitsenkertainen osumaenergia. Kuolonuhreja tulee väistämättä, jos suojatiellä törmätään.

Komisario Kantola ennustaa myös, että kevytautojen kanssa tulee käymään kuten mopojenkin kohdalla eli niitä tullaan virittämään suurempien nopeuksien saavuttamiseksi.

Kantola kertoo, että ruotsalaisilta kollegoilta tulleiden viestien mukaan sikäläisistä nuorten suosimista A-traktoreista (siirryt toiseen palveluun) valtaosasta olisi nopeusrajoittimet poistettu. Vilunkia esiintyy myös raskaassa liikenteessä.

– Aikanaan kehuttiin, miten digitaalisia ajopiirtureita ei pysty huijaamaan. Viime viikon raskaan liikenteen tehovalvonnassa tosin huomasi, että tästä huolimatta kaikenlaista yrittäjää riittää. Vaikea uskoa, että tämä olisi sellainen viisasten kivi, jota kukaan ei pystyisi kiertämään.

Aiheesta voi keskustella kello 22.00 asti.