1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Ukrainan euroviisuedustaja vaihtoon, Maruv kieltäytyi olemasta "poliitikkojen työkalu"

Toistaiseksi on epäselvää, kuka Ukrainaa nyt edustaa. Maan kulttuuriministeriö haluaa tehtävään patriootin.

Ukrainan euroviisusuunnitelmat menivät sekaisin, kun Maruv-taiteilijanimellä esiintyvä Anna Korsun ei päässyt Ukrainan yleisradioyhtiön kanssa yhteisymmärrykseen esiintymisensä ehdoista. Kuva: Pavlo Gonchar / AOP

Ukraina on perunut vastavalitun euroviisuedustajansa lähettämisen Israeliin.

Ukrainan yleisradioyhtiön UA PCB:n ja Maruv-nimellä esiintyvän Anna Korsunin neuvottelut edustamisen ehdoista kariutuivat maanantaina.

Korsun, 27, voitti maansa edustajanpaikan lauantaina. Euroviisut järjestetään Israelissa toukokuussa.

Maanantaina UA PCB ja Korsun ajautuivat riitaan sopimuksen ehdoista. Yhtiö syytti Korsunia kilpailun politisoimisesta ja kieltäytyi allekirjoittamasta edustussopimusta.

Edustussopimuksen mukaan Korsun ei olisi saanut esiintyä Venäjällä. Hänellä oli jo aikeita esiintyä Moskovassa huhtikuussa, ja jotkut poliitikot olivat tästä syystä pitäneet Maruvia sopimattomana edustajana.

Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan vuonna 2014 ja tukee Itä-Ukrainan separatisteja. Yleisradioyhtiö tarjosi Maruville sopimusta, joka kieltää väliaikaisesti konsertit Venäjällä.

Korsun sanoi uutiskanava BBC:n mukaan olleensa valmis perumaan (siirryt toiseen palveluun) konsertit Venäjällä, mutta sanoi sopimuksen muiden osien olevan käytännössä sensuuria.

Ukrainan UA PCB:n mukaan Korsun ei suostunut toimimaan "Ukrainan kulttuurilähettiläänä" tai edustamaan ukrainalaisten mielipiteitä maailmalla.

– En ole valmis esiintymään iskulauseiden kanssa tai muuttamaan esiintymistäni poliitikkojemme edistämiseksi, Korsun kommentoi itse.

– Olen muusikko, en poliittisen areenan työkalu.

Ukraina järjesti Euroviisut vuonna 2017. Se kielsi tuolloin Venäjän edustajan osallistumisen kilpailuun, koska hän oli esiintynyt Venäjän valtaamalla Krimillä.

Toistaiseksi on epäselvää, kuka Ukrainaa nyt edustaa. Ukrainan kulttuuriministeriö kommentoi, että vain velvollisuutensa tietävien patrioottien pitäisi antaa laulaa Ukrainan nimissä, koska "tuhannet sankarit kuolevat Ukrainan alueellisen koskemattomuuden vuoksi".

Korjattu klo 18:57: Ukraina ei kieltänyt Venäjää osallistumasta 2017 euroviisuihin, vaan Venäjän edustajan, Julia Samoilovan.