Brexit voi lykkääntyä hetkeksi, EU suhtautuu myönteisesti – Yle seurasi hetki hetkeltä päivän brexit-puheita

Pääministeri esittää lyhyttä lykkäystä eroon, jos sopimus tai ero ilman sopimusta eivät kelpaa parlamentille.

Theresa May
Brexitin vastustajat osoittivat mieltään parlamentin edessä maanantaina.
Brexitin vastustajat osoittivat mieltään parlamentin edessä maanantaina.Vicki Flores / EPA

Brittipääministeri Theresa May yllyttää edelleen riitaisia lainsäätäjiään hyväksymään Britannian EU-eroa koskevan sopimuksen.

May päivitti tiistaina brittiparlamenttia brexitin etenemisestä. Samalla hän lupasi, että jos sopimus ei kelpaa, voi parlamentti äänestää sopimuksettomasta erosta ja jos sitä ei haluta, voidaan brexitiä lykätä.

Etukäteen brittilehdet Sun (siirryt toiseen palveluun) ja Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat, että May aikoo sanoa, ettei hyväksy Britannian lähtöä Euroopan unionista ilman sopimusta. Ihan tarkalleen näin kuvio ei siis mennyt, mutta mahdollisuus lykkäyksestä on nyt luvattu kansanedustajille – kuten myös mahdollisuus erota ilman tarkkaa tietoa tulevasta.

Taustalla on hännänveto Mayn omassa konservatiivipuolueessa. Useampi ministeri on uhannut erota, jos pääministeri ei virallisesti sano, että sopimukseton ero ei ole vaihtoehto.

Seuraamme Mayn kommentteja ja reaktioita.

Aloitetaan kuitenkin katsomalla video siitä, kuinka britit ylipäätään päätyivät äänestämään itsensä ulos Euroopan unionista. Hetki hetkeltä -seuranta alkaa alta.

MIKSI BREXIT
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.