Syntyykö Kanta-Hämeeseen oma maakunnallinen sote?

Lähes kaikki Kanta-Hämeen kunnat ovat jo valmiita kuntayhtymävetoiseen maakunnalliseen soteen.

sote-uudistus
Terveyskeskuksen odotustila.
Hämeessä ollaan valmiita nopeaankin omaan soteen.Mårten Lampén / Yle

Jos hallituksen ajama valtakunnallinen sote- ja maakuntauudistus kaatuu, lähes kaikki Kanta-Hämeen kunnat ovat alustavasti valmiita ottamaan yhdessä vetovastuun maakunnallisen soten toteuttamisesta. Riihimäki puolestaan on valmiina selvittämään etuja ja haittoja Uudenmaan yhteyksistään sotessa.

Maakunnallinen ratkaisu voisi olla sisällöltään hyvin samankaltainen kuin valtakunnallisesti on valmisteltu Oma Hämeessä, mutta toteuttaja voisi olla vapaaehtoinen kuntayhtymä: joko nykyinen sairaanhoitopiiri tai uusi kuntayhtymä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Rannan mukaan tarvittaessa valtakunnallisen sote- ja maakuntauudistuksen kaatuessa Kanta-Hämeessä on nyt kunnissa tahtotila jatkaa sote-valmistelua vapaaehtoiselta pohjalta.

Käytössä ja tarjolla olisi myös Oma Hämeen tuottama asiantuntija-aineisto kolmen viime valmisteluvuoden ajalta.

– Tarvitsemme tällaista integroitua maakunnan palvelujärjestelmää, jossa sosiaali- ja terveyspalveluja tuotettaisiin yhteisiin prosesseihin perustuen. Se olisi maakunnalle positiivista palvelujen kannalta, pohtii Seppo Ranta.

Uusi sairaala tulossa

Kanta-Hämeen sote-alan kokoa ja merkitystä kuvaavat luvut ovat suuria. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa työskentelee lähes 6 000 ihmistä. Kanta-Hämeen kuntien ja kuntayhtymien nykyiset sote-menot ovat noin 600 miljoonaa euroa.

Maakunta on toteuttamassa uutta, noin 400 miljoonan euron keskussairaalaa Hämeenlinnaan. Uuden sairaalan rakentaminen alkaa kevättalvella 2020 Ahvenistontien varteen.

Hämeen liitto käynnisti loppuvuodesta 2018 varasuunnitelman siltä varalta, että valtakunnallisia ratkaisuja ei saada.

lääkäri tutkii lapsen korvaa
AOP

Alkuvuodesta maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kuulosteli kuntien kantaa, kuinka asiassa tulisi edetä. Kunnat ovat sittemmin vastanneet Hämeen liiton kyselyyn.

Esimerkiksi Forssan kaupunki otti varovaisen myönteisen ja loivennetun kannan yhteiseen maakunnalliseen sote-ratkaisuun maanantaina kaupunginvaltuustossa.

Hämeen Liitto on saanut periaatteessa myönteiset kannat edetä tarvittaessa oman maakunnallisen ratkaisun suuntaan sotessa, jos valtakunnallinen hanke kaatuu ja jos uuden hallituksen työssä hanke niin ikään alkaa edetä tahmeasti.

Riihimäki on varauksellinen maakunnalliseen ratkaisuun

Riihimäen kaupunki on maakunnallisen ratkaisun suhteen kahden vaiheilla. Jos maakuntauudistusta ei tule, Riihimäki ryhtyy teettämään valtuustonsa tahdon mukaisesti selvitystä, mitä etuja ja mitä haittoja olisi liittoutua ja hakea maakunnan vaihtoa Kanta-Hämeestä Uudellemaalle.

Jos maan uusi hallitus ottaa kaupunkipolitiikan linjakseen, maakunnallisen soten valmistelu voisi olla Kanta-Hämeelle aika kallis välivaihe, varoittaa Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko maakunta-soten kiirehtijöitä.

– Ennen kuin suin päin aletaan ryntäillä maakunnallisen sote-kuntayhtymän suuntaan, on syytä kuulostella, miten uusi hallitus aikoo menetellä asiassa. Pidän mahdollisena, että maakuntapohjaisilla malleilla ei ole tekemistä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa, Sulkko pohtii meneillään olevaa kehitystä.

Oven yläpuolella teksti Riihimäen seudun terveyskeskus Kanta-Hämeen keskussairaala Riihimäen yksikkö
Miki Wallenius / Yle

Riihimäellä ollaan hyvin perillä siitä, että esimerkiksi Suomen Kuntaliitto ja maan suurimmat kaupungit ovat olleet varsin haluttomia maakunnallisten ratkaisujen suuntaan. Julkisuudessa on alkanut olla taas ajatuksia kuntaliitoksista ja kaupunkivetoisesta tulevaisuudesta 2020-luvulla.

Kun Riihimäki tarvittaessa alkaa selvittää omaa yhteyttään Uudellemaalle, selvitys kestää noin vuoden ja olisi käytettävissä talvella 2020.