Eduskunta varautuu istuntokauden jatkamiseen – Saarikko: Myös sote-valiokunta tarvitsee lisää aikaa – "Se on ihan selvä"

Eduskunta tiedotti, että täysistunnot voivat huomisesta alkaen jatkua yöhön asti. Myös lauantaiksi 9. maaliskuuta on kaavailtu istuntovarausta.

sote-uudistus
 Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 6. helmikuuta 2019.
Annika SaarikkoAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskunta varautuu kevään istuntokauden jatkamiseen maaliskuun 15. päivän jälkeen. Kyse olisi eduskunnalle erittäin poikkeuksellisesta menettelystä.

Lisää työskentelyaikaa ollaan raivaamassa myös niin, että helmikuun 27. päivästä alkaen kello 22 takaraja poistuisi eli täysistunnot voivat jatkua myöhäisillalla.

Istuntoja varaudutaan jatkamaan normaalia pidempään perjantaina 1. ja 8 maaliskuuta, ja lauantaiksi 9. maaliskuuta on istuntovaraus.

Eduskunta tiedotti muutoksista täysistuntosuunnitelmaan tiistaina. Se täsmensi myöhemmin, että tiedot ovat ennenaikaisia, sillä päätöksiä ei ole vielä tehty, vaan jatkoajasta on vasta keskusteltu puhemiesneuvostossa.

Puhemies Paula Risikko (kok.) vahvistaa, että puhemiehistölle on tullut pyyntö eduskunnan jatkoajasta. Se, kuinka paljon lisäaikaa tarvitaan, täsmentyy Risikon mukaan keskiviikkona puhemiesneuvostossa.

Neuvosto koostuu valiokuntien puheenjohtajista sekä puhemiehistä.

Sote-uudistuksen ehtiminen suuren salin ratkaisevaan äänestykseen riippuu myös sote-valiokunnan aikataulusta, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) Ylelle.

– Se on minusta ihan selvää, että lisäaikaa tavalla tai toisella ainakin valiokunnan työskentelyyn tullaan tarvitsemaan, Saarikko sanoo.

Nykyisellä aikataululla – sote-valiokunnan takaraja on 5. maaliskuuta – maakuntasotemietintö ei tule Saarikon mukaan valmistumaan.

– On nyt eduskunnan työmäärästä ja työn järjestelyistä kiinni, päästäänkö suureen saliin asti keskustelemaan ja lopulta äänestämään.

Saarikko: Loppumetreille asti yritetään

Sosiaali- ja valtiovarainministeriöt toimittivat tiistaina ratkaisuehdotuksiaan sote-valiokunnalle, jotta se voi tehdä mietintöön perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjaukset. Huomenna ministeriöiltä tulee kaksi vielä ratkaisuehdotusta.

–Ensisijainen tavoite näinä päivinä ja tunteina on, että ministeriöt voivat kaikin tavoin tukea valiokuntaa vaativassa tehtävässä niin, että hyvät, kestävät ratkaisut tarjotaan kaikkiin perustuslakivaliokunnan huomioihin. Juuri näyttää siltä että onnistuisimme, koska puolet on jo eduskuntaan toimitettu, sanoo Saarikko.

Valiokunnan työmäärä on kuitenkin valtava, Saarikko myöntää, mutta sotepeli ei ole vielä pelattu.

– En näe mitään syytä, miksei kannattaisi yrittää loppumetreille asti, Saarikko sanoo.

15:45 Juttuun lisätty eduskunnan täsmennys, ettei jatkoajoista ole vielä päätetty.

Lue myös:

Soten pelastamiseksi väläytetään poikkeuskeinoa – eduskunta voi äänestää juuri ennen vaaleja

Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun –
löytyykö hallituksesta avaajia?