Turun Parkin kentän koko säilyy ennallaan uudisrakennuksista huolimatta, vakuuttaa rakentaja

Parkin alueen uudistamisen myötä kentän pintaa nostetaan suunnitelmien mukaan muutamalla metrillä, ja maan alle suunnitellaan lisää liikuntatiloja.

urheilu
Parkin kenttä on suosittu tekojäärata Turussa.
Parkin kenttä on suosittu tekojäärata Turussa.Yle / Lassi Lähteenmäki

TurkuPienoinen myrsky siitä nousi, mutta pöly alkaa laskeutua. Asemakaavamuutos Parkin alueen uudistamisesta esiteltiin turkulaisille pari viikkoa sitten. Naapurusto pelkää kahdeksan uuden korkean kerrostalon tuovan häiriötä alueelle. Liikuntaihmiset ihmettelevät, voiko Parkin tekojäärata ja sen vaatimat huoltotilat enää mahtua uusien talojen väliin?

Uudet kerrostalot rakennetaan (siirryt toiseen palveluun) Tuureporinkadun varrelle Pyrkivän urheilutalon ja Parkin kentän huoltorakennuksen paikoille. Rakennuspaikat voivat vielä muuttua, sillä suunnittelu on vasta alussa.

Parkin kentän pintaa nostetaan muutamalla metrillä, jotta sen alle saadaan pysäköintitilojen lisäksi vähän muutakin. Turun kaupunki omistaa kentän ja Kansallis-yhtiöt omistaa Pyrkivän talon.

Kansallis-yhtiöiden toimitusjohtaja Ilkka Paju vakuuttaa, että Parkin kentän tekojäärata sekä jalkapallokenttä säilyvät nykyisissä mitoissaan. Sen lisäksi kentän alle tai ympäristöön on ehdotettu monenlaista.

– Liikuntapalvelukeskus on esittänyt toiveen, että tänne voitaisiin saada keskusta-alueen kouluille sisäliikuntahalli. Se voisi tulla kentän alle. Ideoita on lennellyt todella paljon hiihtoputkesta kiipeilyseinään ja kuntorappusiin, Ilkka Paju sanoo.

Pajun mukaan nyt on oikea hetki kommentoida asemakaavamuutosta ja suunnitelmia, sillä tässä vaiheessa suunnittelutyön alkuvaiheessa niitä voidaan ottaa hyvin huomioon.

Aloitteessa yli 2 000 nimeä

Parkin rakentamista vastustava aloite (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt yli 2 000 nimeä. Allekirjoittaneet ovat huolissaan siitä, että liikuntapaikat voivat olla vaarassa ja arkkitehtuuriltaan nykyinen vehreä kokonaisuus muuttuu.

– Olen tyytyväinen vasta sitten, kun tämä asia on edennyt siihen pisteeseen, että Parkin kentän säilyminen nykyisenlaisena, monipuolisena liikunta- ja urheilupaikkana on täysin varmaa, sanoo aloitteen alullepanija, turkulainen Hilpi Fröman.

Turun seuraparlamentin varapuheenjohtaja Jari Haapanen kannattaa Parkin rakentamissuunnitelmia, sillä se parantaa liikuntamahdollisuuksia.
Turun seuraparlamentin varapuheenjohtaja Jari Haapanen kannattaa Parkin rakentamissuunnitelmia, sillä se parantaa liikuntamahdollisuuksia.Yle / Lassi Lähteenmäki

Urheiluväki kannattaa Parkin remonttia

Turun urheiluväki ei näe asiaa yhtä synkkänä. Turkulaisia urheiluseuroja edustavan Turun seuraparlamentin varapuheenjohtaja ja Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilun aluejohtaja Jari Haapanen pitää Parkin remonttia myönteisenä, sillä suunnitelmissa on parantaa liikuntaedellytyksiä alueella.

Suunnitelmiin kuuluu sekin, että Parkin alueen remontin ajaksi luistelijoille rakennetaan väliaikainen kenttä. Jari Haapanen pitää tätä tärkeänä. Samalla hän toivoo, että väliaikainen tekojäärata voisi jäädä pysyväksi, sillä huippusuosittu Parkki on Turun ainut tekojäärata.

– Turku tarvitsee toisen tekojääradan, tiivistää Jari Haapanen.

Turun kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari ei Haapasen ajatusta torju. Kalmarin mukaan lähtökohta Parkin hankkeelle on ollut se, että hankkeen aikaisista korvaavista järjestelyistä tulee sopia. Liikuntapalveluiden näkökulmasta tämä tarkoittanee väliaikaista tekojääjärjestelyä.

– Korvaavan tekojään jääminen pysyväksi? Siitä ei ole linjausta. Asiaa kuitenkin selvitellään siinä vaiheessa, kun korvaavan kentän suunnittelu lähtee käyntiin, Kalmari arvioi.