Herätys: Eduskunta saa pöydälleen korjatut sote-esitykset, Trump ja Kim tapaavat taas, aurinko paistaa etelässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kim Jong Un ja Donald Trump.
Kim Jong-un ja Donald Trump tapasivat Singaporessa viime kesäkuussa.White House Photo / AOP

Henna-Mari Luolamo piti vauvaansa sylissä vain siksi, että niin kuuluu tehdä – Uusi tutkimus: hormonihoito auttaa osaa masentuneista äideistä

Äiti ja taapero leikkivät palapelillä pöydän ääressä.
Heikki Haapalainen / Yle

Henna-Mari Luolamo, 38, ei muista esikoisensa Eliaksen ristiäisistä juuri mitään. Oma lapsi ei tuntunut miltään. Ahdistus puristi rintaa eikä uni tullut silloinkaan, kun muut lupasivat huolehtia vauvasta. Kaikki oli toisin kuin hän oli etukäteen suunnitellut.

Sote-valiokunta taas koolla – hallitukselta odotetaan vastinetta valinnanvapauteen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous 26. helmikuuta.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous 26. helmikuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa tänään keskiviikkona sote-käsittelyä. Valiokunnan kokous alkaa kello 8.15. Keskiviikkona valiokunta odottaa hallituksen vastinetta sote-uudistuksen kokonaisuuden vaikeimmasta osasta eli valinnanvapaudesta ja tiettävästi myös tuottajalaista. Sote-rutistus on huipentumassa viime hetkillä; tästä pääset kartalle siitä, mistä tässä kaikessa oikein on kyse.

Sote-asioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan valiokunta saa keskiviikkona eteensä ratkaisuehdotukset liittyen muun muassa valinnanvapauteen. Hän uskoo vielä, että sotelait saataisiin valmiiksi tällä vaalikaudella.

Hanoissa, Vietnamissa alkaa huippukokous – Yle seuraa paikan päällä

Kansainvälinen lehdistökeskus on Kulttuurisen ystävyyden palatsissa.
Kansainvälinen lehdistökeskus on Kulttuurisen ystävyyden palatsissa.Mika Hentunen / Yle

Vietnam polkaisi Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien tapaamisen pystyyn alle kahdessa viikossa. Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kertoo Hanoista, miten paikalliset toivovat tapaamisen kohentavan maan mainetta.

Mitä Trumpin ja Kimin kokouksesta kannattaa seurata?

Mutta mitä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kokoukselta odotetaan ja mitä asioita kannattaa seurata, siitä antavat arvionsa tutkijat Mika Aaltola ja Elina Sinkkonen.

Istuva presidentti voitti Nigerian vaalit – Länsi-Afrikan jätti opettelee demokratiaa ja pieni Senegal näyttää mallia

Muhammadu Buhari puhui medialle äänestyspaikalla Katsinassa, Nigeriassa 23. helmikuuta.
Muhammadu Buhari puhui medialle äänestyspaikalla Katsinassa, Nigeriassa 23. helmikuuta.George Esiri / EPA

Kahdessa Länsi-Afrikan demokratiassa, Nigeriassa ja Senegalissa, äänestettiin viime viikonloppuna presidentinvaaleissa. Vaalituloksilla on merkittävä vaikutus koko läntisen Afrikan kehitykseen.Väestömäärältään lähes 200-miljoonaisen Nigerian äänestäjät tekivät valinnan käytännössä kahden pääehdokkaan, liikemies Atiku Abubakarin ja istuvan presidentin Muhammadu Buharin välillä. Vaalit voitti Buhari, joka sai alustavien vaalitulosten mukaan 56 prosenttia äänistä.

Etelässä melko aurinkoista ja muutenkin lauhaa

keskiviikon sää
Yle

Föhntuulen myötä sää selkenee maan etelä- ja keskiosassa ja ilma on lauhaa.

Lapin säähän vaikuttaa säärintama ja etenkin Pohjois-Lapissa sataa lunta. Lämpötila on päivällä +2...+7 ja Lapissa -3...+3 astetta. Ylen meteorologi Anssi Vähämäen mukaan lännenpuoleinen tuuli on kohtalaista tai navakkaa.