1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranin presidentti torjui ulkoministerin eronpyynnön

Iranin ydinsopimuksen neuvotellut Javad Zarif on joutunut kovan linjan edustajien arvostelun kohteeksi.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif pyysi maanantaina eroa tehtävistään. Presidentti Hasan Rouhani torjui eronpyynnön. Kuva on joulukuulta 2014. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin presidentti Hasan Rouhani on torjunut ulkoministeri Javad Zarifin eronpyynnön.

Asiasta kerrottiin Rouhanin Instagram-tilillä. Viestin ohessa oli kuva hymyilevistä Rouhanista ja Zarifista.

Ulkoministeri Zarif ilmoitti eilen yllättäen pyytävänsä eroa virastaan.

Yhdysvaltain irrottautuminen Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta on horjuttanut Zarifin ja presidentti Rouhanin asemaa Iranin sisäpolitiikassa.

Zarifin eronpyyntö nosti pintaan erimielisyydet Iranin sisällä, ja sen arveltiin jopa haastaneen Iranin korkeimman johtajan, ajatolla Ali Khamenein, valitsemaan puolensa kovan linjan edustajien ja maltillisten kesken.

Zarif oli pääneuvottelija Iranin ydinohjelmasta käydyissä neuvotteluissa.

Iran, Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska, Saksa ja EU solmivat vuonna 2015 sopimuksen, jossa Iran lupautui rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineena pakotteiden purkamisesta. Yhdysvallat irrottautui sopimuksesta viime vuoden toukokuussa.

Reutersin lähde: Zarif kovan paineen alla

Zarif on joutunut kovan linjan kannattajien hampaisiin. Hän on joutunut selittelemään, miksi Iran jatkaa sopimuksessa asetettujen rajoitusten noudattamista vaikka maa ei saa sopimuksessa luvattuja taloudellisia hyötyjä.

Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Zarifin eronpyynnön takana vaikutti ydinsopimukseen kohdistunut kova kritiikki.

– Joka viikko on ollut suljettujen ovien takana pidettyjä tapaamisia, joissa huippuvirkamiehet ovat pommittaneet häntä kysymyksillä sopimuksesta ja siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi, Zarifin liittolainen kertoi uutistoimisto Reutersille.

– Hän ja hänen pomonsa [presidentti Rouhani] olivat kovan paineen alla.

Euroopan maat ovat yrittäneet pitää sopimuksen pystyssä huolimatta siitä, että Yhdysvallat palautti pakotteet Irania vastaan.

Zarif arvosteli äskettäin Münchenin turvallisuuskonferenssissa Euroopan maita siitä, että nämä eivät ole tehneet tarpeeksi asian eteen.

Vastustajat ehtivät juhlia eroa

Iranin tunnetut vastustajat ehtivät jo kiitellä uutista Zarifin erosta.

– Zarif on mennyt. Tervemenoa, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi.

Israelin hallitus on vastustanut Iranin kanssa tehtyä ydinsopimusta, koska katsoo, ettei sopimus estä Irania kehittämästä ydinasetta.

Israelin liittolaismaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kirjoitti Twitter-tilillään, että ei ole merkitystä, lähteekö vai jääkö Zarif.

– Joka tapauksessa hän ja Hasan Rouhani ovat vain julkisivumiehiä korruptoituneelle uskonnolliselle mafialle, Pompeo ilmoitti.

– Me tiedämme, että Khamenei tekee kaikki lopulliset päätökset, Pompeo kirjoitti.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Aiheesta aiemmin:

Iranin ulkoministeri ilmoitti yllättäen eroavansa 25.2.2019

Iranin presidentti avautui väleistä Yhdysvaltoihin: "Jännitteet huipussaan, ovat koonneet kaikki voimansa meitä vastaan" 20.2.2019

Yhdysvaltain varapresidentti Pence Euroopalle: Luopukaa ydinsopimuksesta, liittykää mukaan pakotteisiin 14.2.2019

Trumpin pakotteet ajoivat suomalaisyritykset Iranista – Paikallisiin raaka-aineisiin luottava kolmioleipätehdas sinnittelee sijoillaan 3.11.2018