Oululaistutkimuksen mukaan vaikeasti lihavien kannattaa harrastaa liikuntaa heti laihdutuksen alusta alkaen – tuottaa paremmat tulokset

Kaikki oululaistutkimukseen osallistuneet pudottivat painoaan merkittävästi.

Oulu
Mies polkee kuntopyörällä, kuvituskuva.
Liz Gregg / AOP

Liikunta yhdistettynä elintapaohjaukseen heti painonpudotuksen alussa tehostaa vaikeasti lihavien painonpudotusta, -hallintaa ja sokeriaineenvaihduntaa, osoittaa tuore oululaistutkimus.

Kaksivuotiseen tutkimukseen osallistui 120 vaikeasti lihavaa henkilöä. Terveyskirjaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) vaikeasti lihavalla on ylipainoa 30–45 kiloa.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet saivat tapaamisia joko henkilökohtaisen valmentajan tai ravitsemusterapeutin kanssa. Osa osallistui myös ohjattuun liikuntaharjoitteluun laihduttamisen alkumetreillä ja osa myöhemmin.

Kaikki ohjausta saaneet pudottivat painoaan merkittävästi ja pystyivät ylläpitämään saavutetun painon kahden vuoden seurannan ajan. Parhaiten onnistuivat liikuntaharjoitteluun osallistuneet ja erityisesti he, joilla liikunta oli ohjelmassa heti alusta lähtien.

Tutkimus toteutettiin ODL Liikuntaklinikan, Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan yhteistyönä ja se julkaistiin Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)