Ministeriöt toimittivat viimeisen vastineensa valiokunnalle – "Notifioinnista ei estettä lain hyväksymiselle"

sote-uudistus
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous 26. helmikuuta.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous 26. helmikuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Ministeriöt ovat toimittaneet loput ratkaisuehdotuksensa (siirryt toiseen palveluun) maakunta- ja sote-lakeihin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö lähettivät ehdotuksensa valiokunnalle tänään. Hallituksen vastine liittyy lakeihin, jotka käsittelevät sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista ja asiakkaan valinnanvapautta.

Ministeriöt esittävät muutoksia muun muassa asiakassuunnitelmaan, maakunnan liikelaitoksen oman tuotannon turvaamiseen, tietosuojaan ja notifiointimenettelyyn.

Ministeriöiden mukaan EU-oikeuteen liittyvän oikeudellisen varmuuden vahvistamiseksi järjestelmän olennaiset osat notifioidaan komissiolle oikeusvarmuusilmoituksella. Ilmoituksesta ei esitysten mukaan aiheudu estettä lakien hyväksymiselle eikä muutosta lakien voimaantulon aikatauluun.

Maakunta voisi puolestaan hakea sote-keskusten aikaistettua valinnanvapautta vuoden 2022 alusta. Aiemmin ajankohta oli vuonna 2021.

Hallitus antoi ensimmäiset ratkaisuehdotuksensa jo tiistaina, jolloin vuorossa olivat muun muassa maakuntalaki ja rahoituslaki.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloitti sote-uudistuksen käsittelyn aikaisin aamulla.

Kiuru: Valiokunta julkaisee hallituksen vastineet

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti kokouksessaan, että se julkaisee hallituksen vastineet perustuslakivaliokunnan huomautuksiin.

– Teimme aamulla päätöksen, että salaiset vastineet avataan julkiselle keskustelulle. Heti kun asiantuntijoiden kuuleminen on ohi, ne ovat kaikkien käytössä, valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi.

Kiuru ei vielä ottanut kantaa siihen, että tarvitseeko valiokunta lisää aikaa, jotta se saisi sote-mietinnön valmiiksi ennen istuntokauden loppua. Näillä näkymin kansanedustajat lähtevät vaalitauolle 15. päivä maaliskuuta.

Valiokunnan pitäisikin saada mietintö valmiiksi lähipäivinä, jotta suuri sali ehtisi käsitellä sote-lait ennen taukoa.

Lue myös:

Saarikko: Hallituksen vastaukset sotelain puutteista ovat valmiina – myös EU-notifikaatiosta tulossa esitys

Asiantuntijoilta kylmää kyytiä eloonjäämistaistelua käyvälle sotelle – "Ehkä 10 prosentin todennäköisyys läpimenoon"