Vaatemyyjä peruuttaa sportti-hijabien myynnin Ranskassa – poliitikot olivat uhanneet boikotoida kotimaista yhtiötä

Ranskalaisbrändi toi markkinoille urheilun harrastamiseen tarkoitetun hijabin. Sitä pidettiin esimerkiksi uhkana maallisille arvoille.

hijab
Naisella urheilu-jihab päässä
EBU

Ranskalainen urheiluvaatteiden jälleenmyyjä Decathlon hylkää suunnitelmansa urheilu-hijabien myynnistä, sillä yhtiö oli saanut satoja valituspuheluja ja -sähköposteja, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun) Yhtiö ilmoitti asiasta tiistaina Twitterissä.

Decathlonin mukaan myös työntekijöitä oli uhkailtu.

Urheiluun tarkoitettu hijab on kevyestä kankaasta tehty huppu, joka peittää hiukset mutta ei kasvoja. Osa musliminaisista käyttää hijabia.

Yhtiön oli tarkoitus myydä vaatetta 49 maassa maaliskuusta alkaen. Vaatekappale on jo myynnissä Marokossa.

Ranskalaispoliitikot olivat lisäksi nostaneet asian esiin ja uhanneet yhtiötä jopa boikotilla. Heidän mukaansa "juoksu-hijab" on ristiriidassa Ranskan maallisten arvojen kanssa.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan hijabin kyseenalaistaneiden joukossa olivat presidentti Emmanuel Macronin puolueen edustaja ja esimerkiksi Ranskan hallituksen terveysministeri Agnès Buzyn.

– Tämä on naisista näkemys, jota en kannata. Olisi parempi, jos ranskalaisbrändi ei mainostaisi huivia, Buzyn sanoi lehden mukaan.

Naiset lenkkeilevät hijabit päässään
EBU

Urheiluvälinevalmistaja Nike on markkinoinut Ranskassa urheiluun tarkoitettuja hijabeja vuodesta 2017.

Ranskassa uskonnollinen vaatetus on aiemminkin ollut esillä. Esimerkiksi huivikielto on ollut voimassa kouluissa ja valtion virastoissa vuodesta 2004.

Vuonna 2016 osa Ranskan alueista kielsi burkinin, eli käsivarret ja jalat peittävän kokouimapuvun, käytön rannoilla.

Toisaalta osa ranskalaisista kokee, että huivien ja peittävien vaatteiden salliminen aktivoisi musliminaisia enemmän olemaan osana yhteiskuntaa.

Lue myös:

Ranskan sisäministeri: Burkinien täyskielto olisi vastoin perustuslakia

Tanska kieltää musliminaisten burkat – naamioitumiskielto voi koskea myös tekopartoja

Lähteet: AFP