Valtio jakoi eläinhoitoloiden rahat uusiksi – Pyhtään lintuhoitola joutuu tyytymään selvästi pienempään avustukseen: "Matto vedetään jalkojen alta"

Suurin avustus myönnettiin Korkeasaaren eläintarhalle.

eläimet
Merikotka Pyhtään lintuhoitolassa.
Merikotka Pyhtään lintuhoitolassa.Juulia Tillaeus / Yle

Ympäristöministeriö on päättänyt eläinhoitoloille myönnettävistä valtionavustuksista. Avustusta myönnettiin yhteensä 252 400 euroa viidelle eri taholle. Rahaa myönnettiin vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitotoiminnan järjestämiseksi.

Avustusta saavat Korkeasaaren eläintarhan säätiö (90 000 euroa), Pyhtään lintuhoitola (60 000), Heinolan lintutarha (50 000), Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY (19 900) ja Pääkaupunkiseudun Eläinsuojeluyhdistys (32 500).

Ministeriön mukaan myönteisen päätöksen edellytyksenä oli käytännössä osoitettu kokemus ja osaaminen vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten hoidosta sekä erinomainen asiantuntemus. Toimintaan myönnettävän avustuksen määrä voi olla enintään 50 prosenttia toiminnan kuluista.

Rahoitusta yhä useammalle yhdistykselle

Eläinhoitoloiden rahoitusta on muutettu, ja sen vuoksi avustettavia hoitoloita on nyt enemmän kuin aiemmin. Aiemmin avustusta saivat käytännössä vain Pyhtään lintuhoitola ja Korkeasaaren villieläinsairaala. Tukisumma on ollut vuosittain noin 200 000 euroa.

Rahoituksen varmistuminen on hyvä uutinen varsinkin Pyhtään lintuhoitolalle, jonka jatko oli vielä syksyllä epävarma. Tuolloin paikallinen luonnonsuojelupiiri ilmoitti lopettavansa hoitolan hallinnoinnin. Vuoden vaihteessa hoitolaa pyörittämään perustettiin uusi yhdistys.

"Ei tällä rahalla pysty toimimaan"

Pyhtään lintuhoitolaa pyörittävä Arto Hokkanen kertoo olevansa pettynyt avustuspäätökseen. Uusi yhdistys oli hakenut toiminnalle viime vuosien avustusta vastaavaa summaa eli 175 000 euroa. Tyytyminen oli siis selvästi pienempään avustukseen.

– On käsittämätöntä, että tällä tavalla vedetään matto jalkojen alta. Ei tällaisella rahalla pysty toimimaan ja ihmisten apu on nyt todella tarpeen, sanoo Hokkanen.

Hokkanen on tehnyt lintuhoitajan työtä talkoopohjalta alkuvuoden aikana. Hoitolan vuokrista ja ylläpitokustannuksista on vastannut pyhtääläinen teollisuusneuvos Reino Uusitalo. Ruokaa linnuille ja muille loukkaantuneille pieneläimille on saatu lahjoituksina. Hoitolassa on tällä hetkellä vajaa 100 hoidettavaa eläintä.

Lintuhoitola aloitti toimintansa vuonna 1998, jolloin Kaakkois-Suomen ympäristökeskus kunnosti Pyhtään kunnan kanssa Stockforsin vanhalta tehdasalueelta tilat lintuhoitolaa varten.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus