Hämeenlinnan keskustaan rantasauna ja ravintola? Paikka varattu Aurinkorannasta

Hämeenlinnan Aurinkorantaan Vanajaveden rannalle saattaa nousta ravintola rantasaunoineen.

Hämeenlinna
Aurinkorannan niemenkärki Hämeenlinnassa
Yleistä saunaa ja rantaravintolaa kaavaillaan Aurinkorannan niemeen Hämeenlinnassa.Hannu Harhama / Yle

Hämeenlinnan Aurinkorantaan saattaa nousta terassiravintola saunoineen. Alueelta on varattu ranta-alue perustettavan yhtiön lukuun.

Rakennuspaikan varaajina ovat yrittäjäpariskunta Karoliina Frank ja Tapio Vekka sekä Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas ja hänen puolisonsa.

Hakemuksessa kerrotaan, että tarkoituksena on rakentaa ravintola, terassi, sauna ja savusauna sekä uimalaituri. Talvikäyttöön tulisi avanto. Kokonaisuus tulisi yleiseen, ympärivuotiseen käyttöön. Hankkeen kerrotaan lisäävän Hämeenlinnan elinvoimaa ja matkailullista vetovoimaa.

Veneitä laiturissa Hämeenlinnassa
Näissä maisemissa saatetaan tulevaisuudessa saunoa. Varattu alue sijaitsee niemessä Aurinkorannan venelaiturin lähistöllä, kuvanottopaikasta vasemmalla.Anne-Maria Niskanen / Yle

Rakennusoikeutta satoja neliöitä

Varauksen (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki) on tehnyt tiistaina päivätyllä virkamiespäätöksellä apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

– Meillä on paljon yritystontteja, jotka ovat koko ajan haettavissa. Tälle alueellekin tällaista hanketta on ennakoitu jo kauan, sillä asemakaava on valmistunut jo toistakymmentä vuotta sitten, mutta aiemmin halukasta yrittäjää ei ole löytynyt, Isosuo kertoo.

Ohjeellisesti varatulla, reilun parintuhannen neliömetrin alueella Vanajanrannankujan päässä on ravintolan rakennusalaa, rakennusoikeutta on neljäsataa kerrosneliömetriä. Asemakaavassa osa alueesta on venesatama-aluetta ja osa vesialuetta.

Varaus on voimassa helmikuulle 2020. Kauppakirja tai vuokrasopimus alueesta tulee tehdä varausaikana. Alueen myynti- tai vuokrahinta määritellään myöhemmin ulkopuolisten arvioiden perusteella. Isosuon mukaan ensisijaisesti harkittaisiin alueen vuokrausta.

Aurinkorannan alueen asukkailta ei nyt kysytä kantaa rakennuspaikan varaukseen. Isosuo muistuttaa, että asukkaat eivät ole asianosaisia siihen, kuka alueelle rakentaa.

– Naapureita kuullaan rakennuslupavaiheessa, mutta heillä ei ole oikeutta valittaa siitä, kenelle annetaan rakennuspaikan varaus.

Kilpailua rantaravintoloista?

Vanajaveden rantaan Engelinrantaan on jo aiemmin suunniteltu myös kelluvaa ravintolaa. Suunnitteluvarauksen saanut Bluet Oy ei ole kuitenkaan löytänyt yrittäjää hankkeelle neuvotteluista huolimatta.

Kelluva ravintola -hanke on muutenkin vielä pitkissä kantimissa, sillä vesilupaa on haettu aluehallintovirastolta. Vasta vesiluvan jälkeen voi hakea asemakaavaa tai poikkeamislupaa.

Hämeenlinnassa esillä ovat olleet myös toiveet Linnanpuiston ja Varikonniemen alueen rantaravintoloista, mutta näillekään ei ole löytynyt toteuttajaa.

– Mielihyvin Hämeenlinnassa kaupunkia kehitetään, kunhan on investoija, vakuuttaa Juha Isosuo.