1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakistan

Pitäisikö huolestua, kun kaksi ydinasevaltaa ampuu kovilla? Neljä kysymystä Intian ja Pakistanin selkkauksesta

Ydinsodan uhka on hillinnyt yhteenoton osapuolia ainakin toistaiseksi, arvioi tutkija Xenia Zeiler.

Intian turvallisuusjoukot ovat tehneet ratsioita Kashmirissa itsemurhaiskun jälkeen. Kuva: Farooq Khan / EPA

Intia ja Pakistan ovat ottaneet rajusti yhteen Kashmirin rajaseudulla. Osapuolet ovat tehneet ilmaiskuja, käyneet ilmataisteluja ja vaihtaneet tykkitulta. Pakistan on vanginnut ainakin yhden intialaislentäjän.

Panokset ovat korkeita, kun kaksi ydinasevaltaa vaihtavat laukauksia. Selvitimme selkkauksen taustoja ja sitä, miten vakavaksi se uhkaa laajentua.

Kysymyksiin vastasi myös Helsingin yliopiston alue- ja kulttuuritutkimuksen apulaisprofessori Xenia Zeiler. Hän on erikoistunut Intian ja Etelä-Aasian tutkimukseen.

1. Mistä selkkaus sai alkunsa?

Uusimmat väkivaltaisuudet alkoivat 14. helmikuuta, kun hyökkääjä surmasi ainakin 40 intialaispoliisia itsemurhaiskussa Intian hallitsemassa osassa Kashmiria.

Iskun tekijäksi ilmoittautui Pakistanissa toimiva jihadistiryhmä Jaish-e-Mohammad. Intian mukaan Pakistan suojelee terroristiryhmää, minkä Pakistan on kiistänyt.

Apulaisprofessori Xenia Zeilerin mukaan Intian pääministeri Narendra Modi lupasi heti kovia vastaiskuja.

– Intian johto sanoi kirjaimellisesti, että Intian vastaus murskaa vastustajan leuan, Zeiler sanoo Ylen puhelinhaastattelussa.

Pakistanin pääministeri Imran Khan taas ilmoitti, että Pakistan kostaa, jos Intia hyökkää.

Väkijoukko ihmetteli kopterin hylkyä Intian hallitsemassa Kashmirissa. Kuva: Farooq Khan / EPA

Tiistaina 26. helmikuuta Intia tekikin ilmaiskun Pakistanin hallitsemalle alueelle Kashmirissa. Intia sanoo tuhonneensa Jaish-e-Mohammedin koulutusleirin ja tappaneensa jopa 300 taistelijaa. Pakistanin mukaan isku hävitti vain metsää.

Keskiviikkona Intia ja Pakistan ovat käyneet ilmataisteluja ja ampuneet tykeillä. Pakistan on sulkenut ilmatilansa kokonaan, ja Intia on sulkenut Kashmirissa sijaitsevan Srinagarin lentokentän.

2. Miksi Intia ja Pakistan kiistelevät Kashmirista?

Taisteluja on käyty toistaiseksi vain Kashmirissa, jonka hallinnasta Intia ja Pakistan ovat kiistelleet koko itsenäisyytensä ajan. Brittiläinen Intia jakautui vuonna 1947 hinduenemmistöiseen Intiaan ja muslimienemmistöiseen Pakistaniin.

– Enemmistö kashmirilaisista on muslimeja, mutta hindulainen maharadža päätti liittää valtakuntansa Intiaan. Pakistanissa tästä ei pidetty, Xenia Zeiler kertoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ensimmäinen sota Kashmirista alkoi jo samana vuonna. Intia ja Pakistan sotivat Kashmirista uudelleen vuonna 1965, ja vuonna 1999 maat taistelivat Kashmirissa Kargilin vuoristoseuduilla.

Nykyään Pakistan hallitsee Kashmirin länsiosaa ja Intia itäosaa. Alueen välissä kulkee hallintoraja, jota kumpikaan ei tunnusta viralliseksi rajaksi.

Intian puolella on ollut jatkuvasti pienempiä ja suurempia selkkauksia Intian joukkojen ja Kashmirin irtaantumista vaativien ryhmittymien välillä.

Zeilerin mukaan osapuolet käyttävät uskontoa omien poliittisten tavoitteidensa edistämiseen. Hän kuitenkin korostaa, että historiallisesti hindut ja muslimit ovat eläneet Kashmirissa sovussa ja perinteitään sekoittaen.

– Hindut ja muslimit ovat rukoilleet Kashmirissa samoissa pyhäköissä ja kunnioittaneet jopa samoja pyhimyksiä, Zeiler sanoo.

3. Voiko selkkaus laajentua ydinsodaksi?

Intian ja Pakistanin selkkauksen tekee erityisen vakavaksi se, että molemmilla valtioilla on hallussaan yli sata ydinkärkeä. Arvion on tehnyt Tukoholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti SIPRI. (siirryt toiseen palveluun)

Pakistan on varautunut tekemän ydinaseillaan ensi-iskun, jos se jää tappiolle tavanomaisessa sodassa. Ydinohjukset yltäisivät Intiaan neljässä minuutissa.

Tutkija Zeilerin mukaan ydinsodan uhka on ainakin tähän asti saattanut hillitä osapuolia.

– Konflikti olisi voinut laajentua jo monta kertaa laajamittaiseksi sodaksi, mutta niin ei ole käynyt, Zeiler sanoo.

Intia olisi vahvoilla tavanomaisessa sodassa. Intia on kasvattanut vauhdilla sotilasbudjettiaan, joka oli viime vuonna noin 50 miljardia euroa. Intian asevoimien palveluksessa on noin 1,4 miljoonaa sotilasta.

Pakistan taas käytti viime vuonna aseisiin hieman alle 10 miljardia euroa, ja sen asevoimien vahvuus on 650 000 sotilasta. Luvut perustuvat tutkimuslaitos IISS:n arvioihin.

4. Saadaanko jännitteitä purettua?

Pakistanin pääministeri Imran Khan sanoi keskiviikkona haluavansa neuvotella Intian kanssa tilanteen rahoittamisesta. Hän muistutti, että sotahistoria on täynnä virhearvioita.

– Kun ottaa huomioon aseemme, onko meillä varaa virhearvioihin? Khan kysyi televisiopuheessaan.

Intia taas vaatii, että Pakistanin tulee palauttaa välittömästi vangittu lentäjä.

Mielenosoittajat polttivat Intian lippuja Pakistanin Peshawarissa. Kuva: Arshad Arbab / EPA

Intian ilmaiskut määräsi hindunationalistinen pääministeri Narendra Modi. Joidenkin tutkijoiden mukaan hän saattaa hyötyä kovista otteista parlamenttivaaleissa, jotka pidetään myöhemmin keväällä.

Tutkija Xenia Zeilerin mukaan selkkausta on vaikea sivuuttaa kummassakaan maassa, koska se on herättänyt valtava huomiota tiedotusvälineissä.

– Jännitteitä on mahdollista lievittää, mutta tilanne on hälyttävä.

Lue myös:

Pakistan on sulkenut ilmatilansa ja tehnyt ilmaiskuja Intiaan – kaksi Intian hävittäjää pudotettu

Pakistanin pääministeri varoitti Intiaa hyökkäämästä – sanasota Kashmirista käy kuumana

Keskustelu on avoinna 27.2. klo 21 asti.