Hyppää sisältöön

Poliisijohtoa epäiltynä useista rikoksista Lounais-Suomessa – kyse työpaikkakiusaamisesta, esitutkinta alkoi

Poliiseja epäillään työturvallisuusrikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä toista poliisia lisäksi työsyrjinnästä.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikköä Tapio Huttusta ja apulaispoliisipäällikköä Teijo Ristolaa epäillään useista rikoksista. Heidän toimistaan on aloitettu esitutkinta. Tutkittavat tapahtumat liittyvät Turun poliisilaitoksen toimintaan.

Miehiä epäillään työturvallisuusrikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tekojen epäillään tapahtuneen useiden vuosien aikana. Ristolaa epäillään lisäksi työsyrjinnästä.

Tapio Huttunen on tutkinnasta vaitonainen.

– Hyvä, että asia tutkitaan, kun tällaisia väitteitä esitetään, Huttunen sanoo.

Huttunen ei ota kantaa siihen, voiko hän jatkaa poliisipäällikkönä esitutkinnan aikana.

– Minun jatkamiseni ratkaistaan sisäministeriössä.

Poliisipäällikkö Tapio Huttunen. Kuva: Linus Hoffman / Yle

Teijo Ristola ei halunnut kommentoida esitutkintaa mitenkään.

Avi tutkinut myös Turun poliisilaitoksen toimintaa

Ylen saamien tietojen mukaan Lounais-Suomen kahden korkeimman poliisimiehen epäillään olleen puuttumatta ja mahdollistaneen Turun poliisilaitoksella tapahtuneen työntekijöiden epäasiallisen kohtelun ja häirinnän eli työpaikkakiusaamisen.

Tutkinnanjohtajana toimii Sisä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Antti Virtanen. Hän ei ole vahvistanut esitutkinnan aloittamista. Yle on saanut tiedon asiasta muista lähteistä.

Esitutkinnassa on kyse samoista asioista, joita myös Lounais-Suomen aluehallintovirasto selvitti viime vuonna. Kaksi poliisimiestä teki viime kesänä valvontapyynnön Aviin työpaikkakiusaamisesta Turun poliisiasemalla. Miesten mukaan kiusaajana oli juuri apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola.

Apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola. Kuva: Adrian Perera / Yle

Avin työsuojelutarkastusten mukaan Turun poliisilaitoksella esiintyi häirintää ja epäasiallista kohtelua. Avi epäili, että poliisin työnjohto on kohdellut alaisia epäasiallisesti. Avi otti omatoimisesti esiin myös naisten huonon kohtelun laitoksella, vaikka kumpikin kantelijoista on miehiä. Avi ohjeisti poliisilaitosta kitkemään kiusaamisen pois.

Turun poliisilaitoksen huonosta työilmapiiristä ja kiusaamisepäilyistä ovat kirjoittaneet aiemmin muun muassa Yle Turku ja Ylen tutkiva toimitus MOT. Tuolloin poliisipäällikkö Tapio Huttunen ihmetteli puheita huonosta työilmapiiristä ja kiisti työpaikkakiusaamisen.

Yle haastatteli viime vuonna useita Turun poliisilaitoksella työskennelleitä poliiseja, jotka kertoivat joutuneensa joko kiusatuksi tai todistamaan kiusaamista. Monissa kertomuksissa toistui se, että poliisit eivät yleensä uskalla kannella esimiehistään seuraamuksien pelossa.

Haastateltavien mukaan laitoksen johto myös tiesi, että kiusaamista tapahtui ja osin osallistui epäasialliseen kohteluun.

Taustalla talokauppa

Samaan aikaan kun kaksi poliisia kanteli työpaikkakiusaamisesta Aville, he tekivät asiasta myös rikosilmoituksen. Yle tavoitti toisen näistä miehistä. Hän ei halunnut kommentoida käynnissä olevaa esitutkintaa millään tavalla.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen johtoa vastaan käynnistetty esitutkinta liittyy osaltaan myös kahden poliisilaitoksella työskennelleen poliisin väliseen talokauppaan. Talon ostaneen poliisin mukaan hänelle myytiin epäkelpo talo. Asiasta on riidelty sekä riita- että rikosasiana useita vuosia.

Talon myynyt poliisi hävisi riidan käräjäoikeudessa mutta voitti hovioikeudessa. Tämän jälkeen talokauppaa alettiin puida rikosasiana. Talonsa myynyttä poliisia vastaan nostettin petossyyte. Syyte hylättiin käräjäoikeudessa. Nyt asia on hovioikeuskäsittelyssä.

Epäasiallista kohtelua jo pitkään

Ylen haastattelemien useiden poliisien mukaan yksi apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristolan epäasiallisen kohtelun kohde olisi juuri tämä kyseinen talonsa myynyt poliisi. Hän on toinen Aviin Ristolasta kannelleista. Ilmeisesti Ristolan työsyrjintäepäily liittyy kyseisen poliisimiehen kohteluun.

Poliisien kertoman mukaan myös poliisipäällikkö Tapio Huttunen on tiennyt epäasiallisesta kohtelusta, mutta ei ole puuttunut siihen. Taloriita ja sen seuraamukset ovat olleet Turun poliisilaitoksella yleisessä tiedossa jo vuosia.

Huttunen on pidättänyt talonsa myyneen poliisin virasta viime kesästä lähtien tämän saaman petossyytteen vuoksi. Virastapidätys jatkuu yhä, vaikka mies sai käräjäoikeudessa vapauttavan tuomion.

Ylen haastattelemien poliisien mukaan talonsa myynyttä poliisia on kohdeltu epäasiallisesti ja erittäin rankasti jo vuosia. Syynä pidetään epäonnista talokauppaa. Teijo Ristola ei ole talon ostanut poliisi, mutta tuntee tämän hyvin, sillä hän on tämän entinen esimies.

Viime syksyllä esitetyn MOT-ohjelman mukaan Turun poliisilaitoksella aloitettiiin talokaupan rikostutkinta kahden todistajan osalta. Juttua tutki talon ostaneen poliisin entinen esimies Kaarlo Lönnroth. Ohjelman asiantuntijahaastateltava piti ratkaisua outona, sillä tutkintaa ei saisi suorittaa sillä laitoksella, jossa asianomistaja työskentelee.

Myös muiden korkea-arvoisten poliisien toimia tutkittu

Lounais-Suomen poliisilaitoksen tapaus on lyhyen ajan sisällä jo toinen, jossa korkea-arvoisten poliisien epäillään syyllistyneen laittomuuksiin.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti viime keväänä syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja Helsingin poliisilaitoksen entistä poliisipäällikköä Jukka Riikosta sekä nykyistä poliisipäällikköä Lasse Aapiota vastaan. Poliisipäälliköt ovat kiistäneet virkarikossyytteet.

Poliisijohdon tutkinnassa on kyse tietolähdetoiminnan valvonnasta, ei työpaikkakiusaamisesta. Asia on parhaillaan Helsingin käräjäoikeuden käsittelyssä.

Juttua korjattu klo 11.42: Teijo Ristola ei johtanut talokaupan rikostutkintaa kahden todistajan osalta Turun poliisilaitoksella.

Juttua korjattu klo 16:08: Teijo Ristola ilmoitti, ettei kommentoi esitutkintaa.

Lue lisää:

.
.