1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-uudistus vaatii entistä enemmän aikaa – lakipaketin molemmat osat hyväksyttävä ennen kuin uudistus voi astua voimaan

Muutosten toteuttamisella on kova kiire, koska eduskunnan vaalitauon on määrä alkaa ensi kuun puolivälisssä.

sote-uudistus
Ministerit valaisevat hallituksen sote-ratkaisujen sisältöä
Ministerit valaisevat hallituksen sote-ratkaisujen sisältöä

Hallitus on saanut valmiiksi ratkaisuehdotuksensa maakunta- ja sote-lakeihin, joita perustuslakivaliokunta vaati siltä.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) sanoivat, ettei sote-uudistusta saadaan maaliin ennen kuin niin sanottu maakuntauudistuksen toinen lakipaketti saadaan käsiteltyä.

– Yksi kivi kengässä on se, että perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan maku I ja maku II esitykset kytkeytyvät toisiinsa. Ja molemmat pitää saada edukunnasta hyväksyttyä, jotta sote-uudistus kokonaisuutena voi astua voimaan, Saarikko sanoi.

Tämä tarkoittaa, että uudistus tarvitsee entistä enemmän aikaa. Tällä hetkellä paketin ensimmäinen osio on sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltävänä.

Toinen osio on puolestaan nyt perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä, jonka jälkeen se etenee hallintovaliokuntaan.

Tässä kokonaisuudessa maakuntien hoitoon siirrettäisiin myös muita kuin sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä tehtäviä. Lisäksi siinä säädetään tulevasta uudesta monialaisesta valvontaviranomaisesta

Ministeri Saarikko toistikin tilaisuudessa näkemyksensä, että uudistuksen saattaminen voimaan vaatii lisää aikaa.

– Arvioin kahden kauden kansanedustajan kokemuksella, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan normaalit istuntokerrat eivät tähän riitä. Puhemiesneuvosto tekee asiasta päätöksen ja tarvitaan myös vaalikauden pidennystä, Saarikko sanoi.

Asiasta keskustellaan parhaillaan eduskunnan johdossa, mutta asiasta ei ole tehty päätöksiä.

Sote-paketista saatava komissiolta oikeusvarmuus

Toinen merkittävä kohta hallituksen ratkaisuehdotuksissa liittyy EU-notifikaatioon. Hallitus ei tee varsinaista notifikaatiota sotesta komissiolle, vaan oikeusvarmuusilmoituksen.

Varmuutta haetaan nimenomaan siihen, ettei EU-komissio katsoisi myöhemmin järjestelmän sisältävän kiellettyä valtiontukea.

Hallituksen sote-järjestelmässä julkisilla palveluntuottajilla on konkurssisuoja, jotta sosiaali- ja terveyspalvelut eivät missään vaiheessa vaarantuisi. Yksityisillä toimijoilla ei vastaavaa ole.

Tämä on aiheuttanut epäilyksiä siitä, että julkisella puolella koituisi järjestelmässä kiellettyä valtiontukea.

Saarikko, Häkkänen,Mattila sanoivat, että hallitus tekee nyt EU:lle oikeusvarmuusilmoituksen, jotta asiasta saadaan varmuus.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että ministeriön virkamiehet arvioivat, ettei järjestelmä sisällä taloudellista toimintaa. Perustuslakivaliokunnan mukaan jonkinlainen ilmoitus pitää tehdä ja nyt se tehdään, Häkkänen sanoi.

Ministerien tiedotustilaisuudessa ihmetystä aiheutti se, miksi hallitus ei ole aiemmin tehnyt oikeusvarmuusilmoitusta, joka on hallinnollisesti kevyempi kuin varsinainen notifikaatio.

Iso ero varsinaisen notifikaation ja oikeusvarmuusilmoituksen välillä on se, että lait voidaan saattaa voimaan, vaikka ilmoitus olisi komission käsittelyssä. Varsinaisessa notifikaatiossa tilanne on toinen.

Ministereiden mukaan ilmoitus tehdään vasta nyt, koska perustuslakivaliokunta sitä vaatii.

Valiokunta vaati kymmeniä muutoksia

Perustuslakivaliokunta vaati perjantaina pariakymmentä muutosta Juha Sipilän (kesk.) halituksen suurimpaan uudistukseen. Suurinta osaa ministerit ja virkamiehet pitivät lähinnä teknisinä.

Muutosten aikaansaamiseksi hallitus laati sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vastineen, jolla se pyrki ohjeistamaan, miten muutoksia pitäisi tehdä.

Valiokunta päätti tänään asiantuntijakuulemiset ja se aloittaa tämän jälkeen mietinnön käsittelyn. Ylen saamien tietojen mukaan valiokunnan tämänpäiväinen kokous on sujunut riitaisissa merkeissä.

Samaan aikaan muutoksilla on kova kiire, sillä eduskunnan vaalitauon on määrä alkaa 15. maaliskuuta. Monet asiantuntijat epäilevät uudistuksen toteutumista.

Aiheesta voi keskustella klo 22:een.

Lisää aiheesta:

Sote-valiokunnassa syntyi heti riita – oppositio pillastui päätöksestä, ettei asiantuntijoita enää tarvitse kuulla: "Kertoo paniikista" Yksinkertainen opas sote-finaaliin: Tätä vuosikausia kestäneellä hankkeella tavoitellaan, ja näin se voisi vielä edetä

Analyysi: Sote kiertyy yhä hankalampaan umpisolmuun –
löytyykö hallituksesta avaajia?

Perustuslakivaliokunta esittää lausunnossaan useita muutoksia sote-uudistukseen – “Tässä on kyllä työtä”

Asiantuntijoilta kylmää kyytiä eloonjäämistaistelua käyvälle sotelle – "Ehkä 10 prosentin todennäköisyys läpimenoon"

Lue seuraavaksi