Väestöhälytytin soi eilen Jalasjärvellä – suojautumisen sijaan ihmiset jäivät ihmettelemään soivaa sireeniä

Aiheettoman hälytyksen syynä oli vanhentunut tekniikka, joka tullaan vaihtamaan.

Yleiset hälytysmerkit
Graafinen kuva,jossa perhe siirtyy sisätiloihin
Miki Wallenius / Yle

Väestöhälytin soi eilen illalla aiheetta Jalasjärvellä. Väestöhälyttimestä kuului yleinen vaaranmerkki noin kymmenen minuutin ajan kello 20 jälkeen. Kyseessä oli kuitenkin tekninen vika eikä todellinen vaaratilanne, ja pelastuslaitos keskeytti hälytyksen. Tänään ongelmaa päästiin tutkimaan tarkemmin ja syyksi voidaan sanoa vanha tekniikka.

– Siellä on arviolta 70-luvulta peräisin oleva väestöhälyttimen ohjaustekniikka. Sillä tuli kilometrit täyteen. Rele jumitti kiinni ja siksi sireeni huusi pidemmän aikaa, kuvailee palomestari Jani Välimaa Jalasjärven paloasemalta.

Ongelma korjattiin nyt niin, että järjestelmä toimii taas. Jossain vaiheessa hälytin tullaan uusimaan kokonaan. Suunnitelma väestöhälyttimien peruskorjauksesta on jo olemassa.

Ei reaktiota

Aiheeton hälytys aiheutti eilen paljon puhetta sosiaalisessa mediassa. Jalasjärven paloasemalle tuli sireenin ujelluksen takia soittoja ja palomestarin mukaan ilmeisesti myös hätäkeskukseen soitettiin asiasta.

Väestöhälyttimen soiminen ei kuitenkaan aiheuttanut ohjeiden mukaista toimintaa, vaan enemmänkin uteliasta pällistelyä.

– Nytkin nuorisotalo Vilholan pihassa oli kaikki kylän mopopoijat ja kaupasta oli keräännytty pällistelemään soivaa sireeniä. Siellä ei tullut ilmeisesti edes mieleen, että pitäisiköhän mennä sisätiloihin ja suojautua, sanoo Jani Välimaa.

Ohjeen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yleisen vaaramerkin soidesssa tulee siirtyä sisätiloihin, sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihto sekä seurata viranomaisten ohjeita radiosta.

Reagoimattomien puolustukseksi Välimaa kuitenkin toteaa, että hälytysääni poikkesi oikeasta äänestä.

– Teknisestä viasta johtuen se huusi yhtäjaksoisesti. Välissä oli vain lyhkäisiä katkoja eli se oli vähän poikkeuksellinen äänimerkki.

Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki. Sitä testataan joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12 soittamalla kokeilumerkki. Siihen ei tarvitse reagoida mitenkään.

Palomestari Jani Välimaa on hieman huolissaan siitä, että melko harva tuntuu tunnistavan yleistä vaaramerkkiä tai toimii sen soidessa.

– Uteliaisuus voittaa ja lähdetään kylälle katsomaan mitä on tapahtunut.

Tekniikka kehittyy

Jossain vaiheessa väestöhälyttimet jäänevät historiaan ja ne korvataan toisenlaisella tekniikalla. Tällä hetkellä suunnitellaan esimerkiksi matkapuhelimeen tulevaa paikallista vaaratiedotetta. Se antaisi ilmoituksen, jos matkapuhelimen käyttäjä olisi vaara-alueella.

Tällä hetkellä yleiseen vaaramerkkiin liittyy aina vaaratiedote. Se luetaan kaikilla radiokanavilla ja näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa juoksevana tekstinä.