1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnossapito ja huolto

Turun kaupungin katuja tulevaisuudessa kunnossa pitävän yhtiön, Desentin, työn laatua seurataan tarkasti

Uusi kunnossapitäjä Desentti aikoo parantaa tiedottamista. Tavoitteena on, että ihmiset tietäisivät hyvissä ajoin kunnossapitotöistä.

kunnossapito ja huolto
Stora snöhögar på en smal väg, flera bilar står parkerade längs vägen.
Tänä talvena kunnossapidosta vastaava Kuntec on saanut moitteita huonosti hoidetuista kaduista ja jalkakäytävistä.Yle/Nora Engström

Turkulaiset saavat lokakuusta alkaen ihmetellä katukuvaan ilmestyviä ajoneuvoja, joiden kylkeen on painettu Kuntecin sijasta Desentti.

Nimen taakse kätkeytyy muun muassa katujen kunnossapidosta vastaava Destia ja viheralueiden hoitoon erikoistunut Entti Oy.

Turun kaupunkiympäristölautakunta päätti helmikuun alussa salaisella pykälällä uudesta sopimuskumppanista. Kaupungin oma yhtiö Kuntec hävisi tarjouskilpailun Desentille.

Tänä talvena kunnossapidosta vastaava Kuntec on saanut moitteita huonosti hoidetuista kaduista ja jalkakäytävistä.

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen sanoo, että kaupungin oma yhtiö hävisi kilpailutuksen, koska yhtiö ei kyennyt yhtä laadukkaaseen tasoon, kuin muut kilpailutukseen osallistuneet.

Virtanen sanoo, että Kuntecin osalta kilpailun häviäminen tarkoittaa merkittävää liikevaihdon laskua. Yrityksen on paikattava se voittamalla muita urakka-alueita.

Desentti pyrkii laatuun

Turun katu- ja viheralueiden hoidosta lokakuusta eteenpäin vastaava Desentti noudattaa uutta allianssimallia. Allianssimallissa seurataan etenkin työn laatua.

– Kun kaupunki kilpailuttaa ylläpitoaan, ei kilpailutus tapahdu vain rahatarjousperusteisesti, vaan käytännössä kilpailutukseen liittyy yhteinen kehittämistyö ja laatukysymykset, sanoo Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Desentin tulevaisuuden kantava teema on laatu ja yhdessä tekeminen.

Uuden allianssiurakan myötä aletaan paneutumaan muun muassa parempaan tiedottamiseen. Tarkoituksena on, että ihmiset tietäisivät entistä paremmin jo ennalta, missä ja millaista kunnossapitotyötä tehdään.

– Kalustoon ei tule suuria muutoksia. Samanlaisia kuorma-autoja tullaan varmasti näkemään, kuin mitä siellä nytkin on. Päällimmäisenä ajatuksena on kuitenkin ajoitus, että työ saataisiin käyntiin mahdollisimman aikaisin, Destian työpäällikkö Jaakko Kuusisto sanoo.

– Vielä uutta kalustoa ei ole hankittu. Kalusto hankitaan käyttöön normaalien kanavien kautta, eli ensiksi hyödynnetään käyttöön Destian ja Entin käytössä oleva kalusto.

Kuusisto toteaa Desentin palkkaavan lisää työvoimaa tulevaisuudessa ja tarvittaessa käytetään alihankkijoita ja sopimuskumppaneita.

Tällä hetkellä kunnossapitohanke on kehitysvaiheessa. Siinä pohditaan parhaita toimintatapoja niin kaupungille kuin Desentillekin.

Lue seuraavaksi