Vapaaehtoinen metsiensuojelu on toteutunut hyvin Pohjois-Savossa

Metsänomistajat voivat yhä tarjota kohteitaan suojeluun.

Kuopio
Syksyinen maisema Puijolta.
Syyskuun 10. päivä oli hellepäivä paikoin itäisessä Suomessakin. Vain kerran aiemmin koko maassa on mitattu hellepäivä tätä myöhemmin. Matti Myller / Yle

Vapaaehtoinen METSO-metsiensuojelu on kiinnostanut metsänomistajia Pohjois-Savossa. Vuonna 2018 ohjelman puitteissa suojeltiin maakunnassa metsäalueita yli 580 hehtaaria.

Verottomia rauhoituskorvauksia ja kauppahintoja maksettiin noin 2,8 miljoonaa euroa. Suurimmat kohteet olivat Rautavaaran Silmäsuo, Vieremän Linnaharju ja Pielaveden Lantereensuo.

ELY-keskuksen mukaan Pohjois-Savo on valtakunnallisesti kärkipaikoilla METSOn toteutuksessa. ELY-keskus on suojellut maakunnassa vuosina 2005-2018 yhteensä 369 metsäaluetta. Niiden yhteispinta-ala on vajaat 4 700 hehtaaria.

Keskuksen arvion mukaan tavoite 6 600 hehtaaria saavutetaan vuoden 2022 aikana. Maanomistajille on maksettu Pohjois-Savossa verovapaita korvauksia METSO-suojelusta 26,5 miljoonaa euroa.

Maanomistajat voivat tarjota kohteitaan suojeluun edelleen. Suojeltujen kohteiden pinta-ala on ollut keskimäärin noin 13 hehtaaria. Pienimmät alueet ovat olleet muutaman hehtaarin metsiköitä.

METSO-ohjelmalla halutaan pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen. Samalla ohjelma mahdollistaa lajien ja luontotyyppien säilymisen myös tulevaisuudessa.

ELY-keskus toteuttaa Pohjois-Savossa myös valtakunnallisia ohjelmia kuten lintuvesien suojeluohjelmaa ja Natura-verkostoa. Kyseisiä luonnonsuojeluohjelmia on vielä toteutumatta noin 600 hehtaaria. Siitä luvusta lintuvesiä on vajaa puolet.