Vihreää valoa oman soten jatkovalmistelulle Kanta-Hämeeseen

Hämeen liitto haluaa selvittää Riihimäenkin kanssa muun muassa sosiaalipalvelujen ja perusterveydenhuollon yhteistyötä.

Kanta-Häme
Tarja Filatov
Hämeen liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.).Yle

Hämeen liitto on saanut riittävän positiivisen valtuutuksen jäsenkunniltaan jatkaa kantahämäläisen oman soten mahdollisuuksien selvittelyjä.

Tehtävä on muun muassa selvittää kuntien kanssa, kuinka vankat hartiat tarvitaan maakunnallisesti esimerkiksi sosiaalipalvelujen takaamiseksi Kanta-Hämeessä.

Liiton hallituksen puheenjohtajan Tarja Filatovin (sd.) mukaan maakunnan kattavaa palvelutuotantoa voisi miettiä ja selvitellä kuntien sosiaalipalvelujen ja perusterveydenhuollon yhteistyön suuntaan.

– On paljon asioita, joita tässä vaiheessa moni kunta on jättänyt vielä auki ja vastauksia puuttuu myös muutamasta kunnasta.

Riihimäki on valmiina lähtemään itse selvityttämään asemaansa, jos valtakunnallinen sote- ja maakuntauudistus jää maan hallitukselta tekemättä. Se voi jättää näin vastaamatta Hämeen liiton kyselyyn.

Vapaaehtoinen kuntayhtymä sosiaali- ja terveyspalveluille?

Erikoissairaanhoidossa Kanta-Hämeessä on ollut sairaanhoitopiiri kuntayhtymänä kymmeniä vuosia. Nyt aletaan selvitellä vastaavan sairaanhoitopiirin laajuisen kuntayhtymämallin soveltuvuutta sosiaalipalveluita ja perusterveydenhuoltoa varten Kanta-Hämeeseen.

– Tässä on kyse kuntien yhteisestä tahdosta. Halutaan saada vahvempia, maakunnan kokoisia hartioita sosiaalipalvelujen turvaksi. Tälle on saatu vihreää valoa kunnista, kertoo selvittelyjen lähtökohdista maakuntahallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov.

Valtuustotasolla kyselyä ovat tähän mennessä käsitelleet Forssa, Hausjärvi, Hämeenlinna, Janakkala ja Loppi. Hattulan kunnanhallitus on myös osoittanut alustavasti myönteisen kannan.

Häme haluaa valmistella tulevaisuutta Riihimäenkin kanssa

Hämeen liitosta päin Kanta-Hämeen näkökulma on se, että maakunta pysyisi yhtenäisenä. Näin Kanta-Häme voisi toteuttaa itse omaa sote-uudistusta, oli vallassa mikä hyvänsä hallitus, millä hyvänsä uudistuslinjauksella.

Erikoissairaanhoidossa Kanta-Hämeen yhteistyö jatkuu tiivistyen Pirkanmaan suuntaan kahdeksan tähden sairaalahankkeena, jossa ovat mukana niin Hämeenlinnan, Forssan kuin Riihimäen sairaalat.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov korostaa Kanta-Hämeen kuntien tiivistä yhteyttä Riihimäkeen.

– Jos pääsemme Riihimäen kanssa selvittelemään yhdessä sairaanhoitopiirin tilannetta ja muitakin peruspalvelutilanteita, se luo ymmärrystä, mihin suuntaan olemme menossa ensi vuosikymmenellä, pohtii Filatov.

Jos valtakunnallinen sote- ja maakuntareformi kaatuvat, omat maakunnalliset jatkoselvittelyt omasta sotesta voisi aloittaa nopeastikin tänä keväänä.