1. yle.fi
  2. Uutiset

Sote-valiokunnassa syntyi heti riita – oppositio pillastui päätöksestä, ettei asiantuntijoita enää tarvitse kuulla: "Kertoo paniikista"

"Olin 12 minuuttia kokouksen lopusta pois, kun tämä käänne tapahtui", sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru kertoi.

sote-uudistus
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 26. lokakuuta
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan oppositiopuolueet ovat raivostuneet hallituksen toimintatavoista sote-lakien valmistelussa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta istui tänään useita tunteja tutustumassa hallituksen ratkaisuesityksiin lakien perustuslaillisuuden varmistamiseksi.

Äänestyspäätöksellä valiokunta päätti, ettei se käytä enää uusia asiantuntijakuulemisia työstäessään lakiesitystä hallituksen vastineiden pohjalta.

Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) tosin ei enää ollut paikalla, kun päätös tehtiin. Hänet oli kutsuttu eduskunnan puhemiesneuvostoon selvittämään sote-työn aikataulutilannetta.

– Jouduin olemaan noin 12 minuuttia tämän kokouksen lopusta pois, ja tämä käänne on nyt tässä 12 minuutin aikana tapahtunut, Kiuru totesi kokouksen jälkeen.

Kiuru kehotti toimittajia kääntymään asiassa valiokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) puoleen. Tämä sanoo Ylelle, ettei asiassa tapahtunut mitään erikoista.

– Asiantuntijakuulemisten päättämisestä voidaan sopia vaikka minuutissa. Tässä ei ole mitään epänormaalia. Se on aivan normaali osa prosessia ja tässä kokonaisuudessa olemme jo kuulleet toista tuhatta asiantuntijaa, Heikkinen sanoo.

Ylen tietojen mukaan valiokunnassa äänenpainot olivat välillä kiivaita.

Oppositioedustajat sylkivät myrkkyä

Illansuussa sote-valiokunnan oppositioedustajat pitivät eduskunnassa tiedotustilaisuuden.

SDP:n Anneli Kiljunen sanoi opposition "kantavan suurta huolta" tilanteesta. Kiljusen mukaan ulkopuolisten asiantuntijoita kuulemista pitäisi harkita, jotta ollaan varmoja, että lait ovat perustuslainmukaisia.

– Me emme kannata sellaista, että tästä syntyisi uudelleen tilanne, että me veisimme eduskuntaan perustuslainvastaisen mietinnön, hän sanoi.

Kiljunen viittasi taannoiseen tiedustelulakiepisodiin.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) päätti, että tiedustelulait lähetetään uudelleen hallintovaliokunnan ja puolustusvaliokunnan käsittelyyn, sillä niiden perustuslainmukaisuudesta oli syntynyt epäilyksiä.

Tällaisen menettelyn ei pitäisi tulla eduskunnassa tavaksi, Kiljunen sanoi.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan erityisesti hallituksen valitsemasta ratkaisusta EU-notifioinnin suhteen eli oikeusvarmuusmenettelystä tarvittaisiin valtiosääntö- ja EU-asiantuntijoiden näkemys.

– Tähän hallituspuolueiden edustajat sanoivat, että se ei heille käy. Että viime kesänä on kuultu riittävästi asiantuntijoita.

Tilanne on hirveän ongelmallinen, Kahiluoto sanoi.

Perussuomalaisten Arja Juvosen mielestä päivä kertoo siitä, kuinka "paniikinomaisesti uudistusta ollaan viemässä läpi".

Heikkinen: Ei estä yhteistyötä

Puheenjohtaja Krista Kiurun mukaan myös puhemiesneuvostolle tänään esitelty "virkakanta" on, että sote-valiokunnan olisi hyvä kuulla vielä ainakin perustuslakivaliokunnan johtoa.

– Nämä korjaukset, jotka perustuslakivaliokunta edellytti tehtäväksi on tehtävä. Millä tavalla ne tehdään ja millä asiantuntemuksella, niin sehän tietenkin on nyt valiokunnan se kaikkein keskeisin kysymys, Kiuru sanoi.

Heikkisen mielestä laajan asiantuntijakuulemisen lopettaminen ei estä yhteistyötä eduskunnan valiokuntien välillä. Hän toteaa, että asiantuntijakuulemisten lopettaminen nopeuttaa valiokunnan työtä.

– Jos laaja asiantuntijakuuleminen olisi avattu, olisi se uhannut totta kai koko prosessia, Heikkinen sanoo.

Eduskunta ei vielä saanut lisäaikaa

Kiuru kertoi sote-valiokunnan kokousrupeaman päätteeksi, että kovin pitkälle ei vielä tänään päästy.

– Hallitukselta on nyt nuotit ja joudumme sitten paineistamaan sen, että riittävätkö nämä nuotit. Tässä vaiheessa valiokunta ei ole vielä ehtinyt muuta kuin kuulla sen, että mitä näissä vastineissa on.

Eduskunnan puhemiesneuvosto ei keskiviikkona tehnyt uusia päätöksiä eduskunnan aikatauluista.

Eilen eduskunta ehti tiedottaa, että istuntokauden pidentämiseen ja muihin aikataulujärjestelyihin ollaan jo varautumassa. Myöhemmin eduskunnan tiedotus tarkensi, että asiasta käydään vasta keskustelua.

Uusi puhemiesneuvoston kokous mahdollisista muutoksista istuntosuunnitelmaan järjestetään huomenna torstaina.

Sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen sanoi STT:lle, että hänen käsittääkseen puhemiesneuvosto harkitsee, että 5. maaliskuuta ei sote-mietintöjen kohdalla olisikaan takaraja, kuten tähän asti on sanottu.

Heikkisen mukaan sote-valiokunta tarvitsee mahdollisesta takarajan venyttämisestä huolimatta lisää aikaa kokouksille. Se tarkoittaisi iltakokouksia ja mahdollisesti myös viikonloppuna kokoustamista.

Myös puheenjohtaja Krista Kiuru totesi toivonsa, että valiokunta saa lisäaikaa laajan lakipaketin käsittelyyn.

Lisää aiheesta:

Sote-uudistus vaatii entistä enemmän aikaa – lakipaketin molemmat osat hyväksyttävä ennen kuin uudistus voi astua voimaan

Asiantuntijoilta kylmää kyytiä eloonjäämistaistelua käyvälle sotelle – "Ehkä 10 prosentin todennäköisyys läpimenoon"

Ministeriöt toimittivat viimeisen vastineensa valiokunnalle – "Notifioinnista ei estettä lain hyväksymiselle"

Juttua täydennetty klo 16.24: Lisätty kappale eduskunnan aikatauluista.

Juttua täydennetty klo 19.17: Lisätty opposition näkemykset.

Lue seuraavaksi