1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylässä kaivataan havaintoja liito-oravista – kaupunki mukana EU:n suojeluhankkeessa

Jyväskylässä liito-orava asustelee muun muassa Tourujoen laaksossa ja Seminaarinmäellä.

Lyhyet
Läheltä
Yle

EU:n liito-oravien suojeluhankkeessa mukana oleva Jyväskylän kaupunki toivoo ihmisten raportoivan omista liito-oravahavainnoistaan Ely-keskukseen.

Jyväskylän kaupungin kaavoitusbiologi Anne Laita sanoo, että liito-orava on harvoin nähty, mutta kuitenkin luultua yleisempi eläin.

– En osaa ihan lukumäärää sanoa, mutta kyllä meillä asemakaavahankkeissa selvityksiä tehdään pitkin poikin kaupunkia. Kun on sellainen sopiva metsäalue, pesimäpaikka ja ravintopuusto, siellä voi olla hyvinkin liito-orava naapurissa pesimässä.

Vuoteen 2025 kestävän hankekauden aikana on tarkoitus tuoda ihmisille tutuiksi liito-oravan elintapoja ja elinympäristöä kaupunkiympäristössä.

Euroopan komissio on myöntänyt liki yhdeksän miljoonan euron rahoituksen suojeluhankkeeseen, jossa on mukana 19 toimijaa Suomesta ja Virosta. Liito-oravia elää EU:n alueella vain Suomessa ja Virossa.

Jyväskylän lisäksi kaupungeista hankkeessa ovat mukana Espoo ja Kuopio. Hankkeen tavoitteena kaupunkien osalta on liito-oravien suojelun, kaavoituksen ja asuntorakentamisen yhteensovittaminen.

Lue seuraavaksi