1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunginjohtajan esitys: Porin Reposaaren koulussa säilytettävä eka- ja tokaluokka

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen aikoo tuoda esityksensä kaupunginhallitukselle ensi viikolla.

Reposaari
Reposaaren koulu Porissa
Reposaaren koulu saisi jatkaa, jos kaupunginjohtajan esitys hyväksytään.Jari Laasanen / Yle

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää, että Reposaaren koulua ei lakkauteta kokonaan. Hän tuo sivistyspuolen toimialajohtajan Esa Kohtamäen palveluverkkoesityksen kaupunginhallitukseen ensi maanantaina muilta osin muuttumattomana.

Reposaaressa saisi Luukkosen esityksen mukaan jatkaa 1. ja 2. vuosiluokka sekä päivähoito samassa vuokrattavassa monitoimitilassa. Muilta osin koululaiset siirtyisivät Meri-Porin yhtenäiskouluun. Samalla ratkeaisi Reposaaren päivähoito-ongelma, joka on syntynyt päiväkotia pyörittäneen yhdistyksen talousvaikeuksien takia.

– Tämä on vaihtoehto 5., joka löytyy palveluverkkoselvityksestä sivistysjohtajan esityksen ohesta. Koulurakennus olisi vuokrattava ja siirrettävä, ja se olisi samalla monitoimitila. Vuositasolla ylimääräinen kustannus olisi noin 180 000 euroa, Luukkonen sanoo.

Reposaarella erityisasema

Aino-Maija Luukkonen perustelee esitystään Reposaaren erityisasemalla Porin saaristoalueena, joka sijaitsee kaukana muusta kaupungista. Reposaarelaiset ovat arvostelleet voimakkaasti koulun lakkautusajatusta.

– Jos tämä ratkaisu tehdään, pitää katsoa, miten väestömäärä ja lasten määrä Reposaaressa kehittyy, Luukkonen sanoo ratkaisun kestosta.

Vanhat Reposaaren koulutilat voitaisiin myöhemmin kunnostaa kansalaistoiminnan käyttöön ja mahdollisesti myös koululaisille. Luukkonen korostaa, että vuokrattavista ja siirrettävistä koulutiloista on helppo päästä eroon, jos koululaiset palaisivat vanhoihin koulurakennuksiin.

Laaja uudistus

Reposaaren koulun kohtalo on yksi kipupisteistä, kun poliitikot käsittelevät laajaa uudistusta, joka muuttaisi Porin kouluverkkoa merkittävästi. Yle kertoi tiistaina, että toimialajohtaja Esa Kohtamäen esitys ei ole menossa sellaisenaan läpi.

Esityksen runkona on siirtyminen yhteen, SAMKin kampuksen viereen rakennettavaan suurlukioon, kolmen yhtenäiskoulun muodostaminen Porin keskustaan, uusien yhtenäiskoulujen rakentaminen Länsi- ja Pohjois-Poriin sekä useiden keskikokoisten koulujen sulkeminen. Kaikki nämä ehdotuksen osat ovat herättäneet myös arvostelua.

Porin valtuuston on tarkoitus päättää kouluverkosta jo maaliskuussa. Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat arvioineet, että päätösten tekeminen voi lykkääntyä. Luukkonen sanoo Ylelle valmistautuneensa siihen, että poliittinen päätöksenteko ottaa aikansa.

Voit keskustella aiheesta 27.2. klo 22 saakka.

Lue seuraavaksi