1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kisu Jernström

"Ikävä on edelleen" – Suru ei pyyhkiydy silmistä, kun Kisu Jernström muistelee ystäväänsä Kirkaa

Kisu Jernström on ollut suomalaisen musiikkimaailman isoja nimiä jo 60-luvulta lähtien. Säveltäjä-tuottajan kädenjälki näkyi muun muassa Kirkan hittikappaleessa Surun pyyhit silmistäni, joka on yksi eniten myydyistä suomalaisen populaarimusiikin kappaleista.

Kisu Jernström osallistui lapsena hiihtokilpailuihin Helsingin kaivopuistossa. Kesken kisan yllätti vessahätä. Katso kuinka tilanteesta selvittiin.
Kisu Jernström osallistui lapsena hiihtokilpailuihin Helsingin kaivopuistossa. Kesken kisan yllätti vessahätä. Katso kuinka tilanteesta selvittiin.

Kristian "Kisu" Jernström tuli suomalaisessa musiikkimaailmassa tutuksi jo 14-vuotiaana, kun hänestä tuli 1960 -luvulla suositun Topmost-yhtyeen rumpali.

Monipuolinen musiikkilahjakkuus loi myös oman soolouran ja toimi menestyksekkäästi tuottajana ja säveltäjänä. Kisun tarina ilmestyi helmikuussa Elina Saksalan kirjoittamassa Onnestain on puolet sinun -kirjassa.

Nuorisoa villinnyt Topmost on edelleen aktiivisesti esiintyvä yhtye, joka juhlistaa tänä keväänä 55-vuotistaivaltaan juhlakiertueella. Yhtyeessä soittaa edelleen viisi alkuperäisjäsentä.

Surun pyyhit silmistäni pois

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Kisu kertoi, että yksi hänen suurimmista onnistumisistaan oli Kassu Halosen kanssa yhdessä sävelletty kappale Surun pyyhit silmistäni.

Kappale suunniteltiin Kirkan laulettavaksi vuoden 1988 Syksyn Sävel -laulukilpailuun. Kirka tyrmäsi sen kuitenkin liian humppamaisena.

– Kirka oli tehnyt kaksi englanninkielistä rock-levyä ja hän vastusti suomeksi laulamista. Aluksi oli todella tahmeaa saada Kirka laulamaan tämä kappale.

Surun pyyhit silmistäni voitti kilpailun ja nosti Kirkan jälleen suosion huipulle. Suosiota riitti myös Kreikassa kappaleen englanninkielisellä versiolla.

Kisun ja Halosen hittibiisi soi Kreikan lisäksi myös Kiinassa, Hongkongissa, Japanissa ja Etelä-Afrikassa.

Kirka oli vuosina 1989 ja 1990 kansainvälisesti eniten levyjä myyvä suomalainen artisti.

Ikuinen ikävä

Vuonna 2007 menehtyneen Kirkan muistelu saa positiivisen ja aurinkoisen Kisun haikeaksi.

– Ikävä on edelleen. Ikävä niitä aikoja, ikävä yhdessäoloa. Matkustimme paljon ympäri maailmaa ja saimme kokea niin paljon, Kisu sanoo. Kirkan vaimokin ihmetteli kuinka hyvin tulimme toimeen.

Tuottajasta kyläkauppiaaksi

Monien hittibiisien tuottaja ja säveltäjä Kisu jätti musiikkibisneksen 2000-luvun puolivälissä kun hänestä alkoi tuntua, että levytuotannoissa alkoivat painaa muut asiat enemmän kuin itse musiikki.

– Minulle oli aina tärkeämpää musiikki kuin vaikka artistin ulkonäkö. Menetin mielenkiinnon, kun mentiin enemmän kasvot kuin musiikki edellä.

Katso Kisun koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa Yle Areenasta.