Lapsiasiavaltuutettu vaihtuu – Tuomas Kurttilan viimeinen työpäivä on vappuaattona

Kurttila kertoo Facebookissa, että viimeinen työpäivä lapsiasiavaltuutettuna on 30. huhtikuuta.

lapsiasiavaltuutetut
Tuomas Kurttila.
Tuomas Kurttila Kerstin Kronvall / Yle

Lapsiasiavaltuutettu vaihtuu. Tehtävää hoitanut Tuomas Kurttila kertoo Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että häntä ei olla esittämässä tehtävään, kun valtioneuvosto nimittää lapsiasiavaltuutetun tänään.

Asiasta kertoi aiemmin Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun). Lapsiasiavaltuutetun virka täytetään aina viiden vuoden määräajaksi, ja Kurttilan kausi on pian loppumassa. Hän haki tehtävää uudelleen ja pyrkii samanaikaisesti kansanedustajaksi Keski-Suomen piiristä SDP:n listoilta. Kurttila kertoo Facebookissa, että hänen viimeinen työpäivänsä lapsiasiavaltuutettuna on 30. huhtikuuta.

Lapsiasiavaltuutetun tehtävänä on edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista.

Syksyn taksiajelut herättivät huomiota

Kurttilan taksinkäytöstä nousi loppuvuodesta keskustelua, kun Uutissuomalainen uutisoi, että hän oli käyttänyt syksyllä kolmen kuukauden aikana taksimatkoihin noin 5 000 euroa.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto kommentoi matkoja kertomalla, että Kurttila on pitänyt vuosittain noin 150 esitelmää tai luentoa ympäri Suomen eikä ole käyttänyt työssään omaa autoa. Hän ei myöskään nosta esiintymisistään palkkioita. Lisäksi toimistosta kerrottiin, että toimiston työsuojelun toimintaohjelman mukaisesti työmatkoilla käytetään sujuvinta ja vähiten työntekijää kuormittavaa matkustustapaa.

Oikeusministeriö selvitti matkakulujen perusteita tulosohjaajan roolissa. Ministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen kommentoi tuolloin, että laillisuusvalvonta on asia erikseen. Ministeriö löysi taksinkäytöstä huomautettavaa mutta totesi, että matkat olivat liittyneet virkatehtäviin ja tilaisuuksiin, jotka kuuluvat valtuutetun itsenäiseen harkintaan.

Ministeriö ei siksi ottanut kantaa yksittäisten taksimatkojen asianmukaisuuteen tai valtuutetun tilaisuuksiin osallistumisen perustelujen sisällön arviointiin.

Lue myös:

Oikeusministeriö lapsiasiavaltuutetun taksimatkoista: Matkustusmääräyksiä tulee noudattaa poikkeuksetta

Taksikulujaan puolusteleva lapsiasiavaltuutettu: "Tapaamiset ovat luonnollinen osa työtäni" – Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää kulut

Uutissuomalainen: Lapsiasiavaltuutettu on ajellut taksilla kolmessa kuukaudessa noin 5 000 euron edestä