1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliittiset vangit

Nicaragua vapautti 100 ihmistä vankilasta – oppositio ja hallitus neuvottelevat kriisin lopettamiseksi

Hallituksen ja opposition keskusteluiden on määrä jatkua torstaina.

Nicaraguan hallitus vapautti keskiviikkona 100 vankia. Kuvassa nuoria mielenosoittajia Masayan kaupungissa Nicaraguassa 13. toukokuuta. Kuva: Jorge Torres / EPA

Nicaraguan hallitus vapautti keskiviikkona 100 vankia, jotka opposition mukaan on olleet poliittisia vankeja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Hallituksen ja opposition edustajat tapasivat keskiviikkona tavoitteenaan saada Nicaraguaa vaivannut kriisi loppumaan. Tilanne eskaloitui viime vuoden huhtikuussa, kun hallituksen joukot pysäyttivät väkivalloin maan eläkeuudistusta ja presidentti Daniel Ortegaa vastustaneet mielenosoittajat.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lokakuulle jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut yli 300 ihmistä. Lisäksi AFP:n mukaan yli 750 ihmistä on vangittu terrorismista epäiltynä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan osa vapautetuista vangeista jatkaa kuitenkin kotiarestissa.

Opiskelijajärjestön ja opposition edustajan Valeska Vallen mukaan kotiarestiin pääseminen on positiivinen ele, mutta ei tarpeeksi.

– Heidät on asetettu kotiarestiin, me vaadimme heille vapautta, Valle sanoi BBC (siirryt toiseen palveluun):lle.

Televisokanavat kuvasivat keskiviikkona maan pääkaupungin Managuan kaduilla kulkeneita minibusseja, joissa oletettavasti kuljetettiin juuri vapautettuja vankeja.

Marraskuussa vangittu maratoonari Alex Vanegas oli yksi vapautetuista.

– Aion jatkaa juoksemista vapaan Nicaraguan puolesta. En välitä, vaikka he pistäisivät minut uudestaan vankilaan, Vanegas huusi bussin ikkunasta Reutersin mukaan.

Hallituksen edustajat, opposition poliitikot sekä opiskelijoiden ja liike-elämän edustajat kokoontuivat katolisen kirkon läsnäollessa etsimään ratkaisua kriisiin. Presidentti Ortega ei osallistunut neuvotteluihin.

Kirkon edustaja Waldemar Stanislaw Sommertag antaman lausunnon mukaan osapuolet keskustelivat kahdestatoista aiheesta ja pääsivät sopuun yhdeksästä. Sommertag ei antanut yksityiskohtia, mistä oltiin päästy sopuun. Keskustelujen on määrä jatkua torstaina.

Helmikuun puolivälissä luettiin tuomiot kolmelle oppositiojohtajalle. Heistä kaksi sai yli 200 vuotta vankeutta ja yksi 159 vuotta. Nicaraguan lain mukaan vankeusrangaistus voi kuitenkin kestää pisimmillään vain 30 vuotta.

Lue myös:

Kahdelle Nicaraguan oppositiojohtajalle yli 200 vuoden vankeustuomiot (18.2.)

Nicaraguan korkeimman oikeuden tuomari erosi – varoittaa maan ajautuvan sisällissotaan (13.1.)