Toteutuuko kampuksen, tapahtumakeskuksen ja hotellin kimppa Kotkassa? – Kantasataman rakennushankkeista päätöksiä vasta ensi viikolla

Kotkan kaupunginjohtajan usko outlet-keskuksen rakentamiseen horjuu.

Rakentaminen & kiinteistöt
Kotkan tapahtumakeskuksen tontti Kantasatamassa
Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunginhallitus kokoontui torstaina ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Kantasataman rakennushankkeet yhteen sitovaa sopimusta.

Kokous kuitenkin keskeytettiin, ja sitä jatketaan ensi viikon tiistaina.

Vielä viime maanantaina kaupunginhallitus vaati toteuttamissopimuksen luonnokseen tarkennuksia, eikä hyväksynyt sitä. Maanantain kokouksen jäljiltä sopimukseen tehdyt muutokset merkittiin torstaina tiedoksi.

Muutokset koskivat hankkeen aikataulujen yhdentämistä ja täsmentämistä, hotellikysymystä ja ammattikorkeakoulu Xamkin ehdottamia tapahtumakeskuksen ravintolatilaan liittyviä yksityiskohtia.

– Tässä on kaikki osapuolet maalanneet itseään vähän nurkkaan omilla reunaehdoillaan ja omilla aiemmilla päätöksillään. Milloin on päätetty päivämääristä ja milloin reunaehdoista, joita toteuttamissopimuksessa pitää olla mukana. Nyt on huomattu, että kaikki ovat maalanneet itsensä eri nurkkaan, ja koitetaan katsoa miten päästään sen vastamaalatun lattian yli yhteen keskelle, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Kantasatamaan on pian kahden vuoden ajan neuvoteltu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampuksen, Kotkan kaupungin tapahtumakeskuksen ja yrityskeskuksen ja yksityisen hotellin rakentamista.

Toteuttamissopimus on nyt tarkoitus allekirjoittaa ensi viikon tiistaina, jolloin myös hotellioperaattorista kerrotaan lisää.

Toteuttamissopimus velvoittaisi osapuolia käynnistämään hankkeensa tämän vuoden aikana. Rakentamisen pitäisi alkaa viimeistään vuoden 2021 aikana. Mikäli tämä ei toteudu, katsotaan osapuolen vetäytyneen hankkeesta.

Xamk lykkäsi takarajaa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk päätti torstaina jatkaa Kotkan Kantasataman toteuttamissopimuksen hyväksymisen takarajaa ensi viikon tiistaihin asti. Aiemmin ammattikorkeakoulu aikoi toteuttaa uuden Kotkan-kampuksen ilman tapahtumakeskusta, jos sopimusta ei allekirjoiteta helmikuun loppuun mennessä.

Nyt sovitulla lisäajalla Xamk haluaa varmistaa, että Kantasataman yhteinen rakentaminen ja kehittäminen voidaan toteuttaa.

– Xamkin intressinä on toteuttaa Kantasataman kampus niin, että saataisiin suurin mahdollinen synergiaetu, sanoo Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko.

Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen
Havainnekuva tapahtumakeskuksesta.JKMM Arkkitehdit

Hotellioperaattori vielä salaisuus

Kotkan päättäjien asettama edellytys tapahtumakeskuksen rakentamiselle on ollut myös hotellin rakentaminen. Siitä vastaisi kansainvälisen kiinteistökehittäjän Cameron Sawyerin yritys.

Kaupungin osalta toteuttamissopimus voidaan allekirjoittaa, jos Kotkan Kantasataman Kehitys Oy on sitä ennen esittänyt sitovan hotellioperaattorisopimuksen.

Kantasataman ohjausryhmän puheenjohtaja Jari Elomaa kertoi viime viikolla, että hotellioperaattori on löytynyt.

Outletin rakentaminen edelleen epävarmaa

Kantasatamaan on kaavailtu viime vuodet myös luksusmuotiin keskittyvää outlet-kauppakeskusta. Rakennustöiden olisi pitänyt alkaa viimeistään viime vuoden syyskuun alussa, mutta toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut. Ensimmäisen vaiheen on ollut määrä valmistua tämän vuoden lopussa.

– Jos suoraan sanon, niin uskoni on aika koetuksella tällä hetkellä. Kyllä meidän kaupunkina tulee varmaan arvioida tämän kevään aikana, että miten vahva usko meillä vielä on outletin toteutumiseen, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö toteaa.

Sirviön käsityksen mukaan hanke on viivästynyt, koska rahoittajia on vaikea löytää.

– Tällä hetkellä taitaa olla niin, että Suomesta löytyy kolme tai neljä paikkakuntaa, joihin on helppo löytää ulkopuolisia sijoittajia.

Kotkan Kantasataman Outlet Oy on vuokrannut kaupungilta tontin Kantasatamasta yli 380 000 eurolla vuodessa. Vuokra maksetaan kahdessa erässä. Syksyllä outlet-yhtiön vuokra oli myöhässä, mutta se on maksettu.

– Siinä mielessä voin sanoa, että kyllä kehittäjilläkin uskoa siihen alueeseen on ollut. Onhan sieltä nyt maksettu yli puoli miljoonaa euroa vuokria kokonaisuudessaan. En usko, että ihan tyhjänpäiten kukaan maksaa sellaisia summia.

Sirviön mukaan Kantasataman kehitys ei kaadu outlet-kauppakeskukseen.

– Se on varmaan ollut alkusysäys koko Kantasataman kehitykselle, mutta tällä hetkellä näkisin kyllä että kaikkein merkityksellisintä on ammattikorkeakoulun kampus, tapahtumakeskus ja siihen liittyvä yritystilakeskus.

Tekstiin on päivitetty Xamkin hallituksen päätös 28.2.2019 kello 13:28 sekä kaupunginjohtaja Esa Sirviön kommentit kello 16:51.