1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeudenkäynti

Erikoinen oikeusjuttu: Mies latoi suuret määrät tavaroita tielle naapureiden harmiksi – syyte nurin

Mies oli jättänyt tielle muun muassa autonrenkaita, kuormalavoja, tynnyreitä, puutarhatuoleja ja muovimaljakoita.

Apteekkimurroista ja niihin liittyneistä rikoksista on annettu tuomiot. Kuvituskuva. Kuva: Emilia Malin / Yle

Tielle laitetut tavarat veivät lappilaisen miehen käräjille. Mies oli jättänyt tielle muun muassa autonrenkaita, kuormalavoja, tynnyreitä, puutarhatuoleja ja muovimaljakoita. Tapaus sattui Kolarissa viime ja toissa kesänä.

Naapurit kertoivat, että he pääsivät hädin tuskin autolla omalle pihalleen tavaroiden välistä. Naapureilla oli käyttöoikeus tiehen. He pitivät esineiden tielle laittamista rasittavana ja koko perhettä harmittavana.

Syyttäjä nosti syytteen miestä vastaan hallinnan loukkauksesta. 61-vuotias mies kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän kertoi vieneensä esineet tielle, jotta vesiputkien päältä ei ajettaisi.

Takavarikoidut tavarat takaisin

Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Käräjäoikeuden mukaan tien laidassa olevat esineet eivät aiheuta muuta kuin vähäistä haittaa tien käytölle. Hallinnan loukkauksena ei voi pidetä tekoa, josta on aiheutunut ainoastaan vähäinen haitta.

– Selvittämättä on jäänyt, kuinka moneen kertaan esineitä on asetettu keskelle tietä [...] ja kuinka kauan ne ovat siinä kerrallaan olleet eli kuinka pitkän ajan kerrallaan tien käyttö on tosiasiallisesti vaikeutunut, käräjäoikeus toteaa tuomion perusteluissa.

Tuomiosta voi valittaa ylempään oikeusasteeseen.

Poliisi oli takavarikoinut tielle jätetyt 15 autonrengasta, kahdet peltivanteet, neljä kuormalavaa, kaksi puutarhatuolia, potkukelkan, jäteastian, toimistotuolin, tuuletustelineen ja vihreää aitaverkkoa. Koska syyte hylättiin, takavarikoidut esineet palautetaan miehelle.