Intian ja Pakistanin kahakka näyttää rauhoittuvan, mutta ei ole vielä ohi

Kashmirissa tykkituli on jatkunut ja sodan varalle on tehty valmisteluja molemmin puolin.

Intia
Intian rajaviranomainen seisoo vartiossa Intian ja Pakistanin välisellä rajanylityspisteellä 27. helmikuuta.
Intian rajaviranomainen seisoo vartiossa Intian ja Pakistanin välisellä rajanylityspisteellä 27. helmikuuta.Narinder Nanu / AFP

Intian ja Pakistanin välille Kashmirissa leimahtanut aseellinen yhteenotto ei ole laajentunut keskiviikon jälkeen.

Maiden asevoimat tulittivat toisiaan Kashmirissa torstaiaamuna raskain asein. Tulitus laantui kestettyään noin tunnin. Kumpikaan osapuoli ei ole kertonut tappioista. Lentotoimintaa rajan yli ei ole ollut.

Keskiviikon ilmataistelussa Pakistan menetti yhden F-16-hävittäjän. Intian ilmavoimat menettivät yhxden MiG-21-hävittäjän ja mahdollisesti toisenkin koneen.

Pakistan otti kiinni MiGin lentäjän. Häntä on esitelty tiedotusvälineissä. Intiassa tämä on nostattanut suuttumusta, sillä lentäjän kasvot näyttivät olevan veressä.

– Vastustamme jyrkästi Pakistanin julkeaa tapaa esitellä vammautunutta Intian ilmavoimien henkilökunnan jäsentä. Pakistan rikkoo kaikkia kansainvälisten ihmisoikeussopimusten normeja, sanoi Intian hallitus lausunnossaan.

Sodan merkkejä

Brittiläisen The Guardian- uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan sekä Intiassa että Pakistanissa nähdään merkkejä siitä, että maat valmistautuvat laajempaankin sotaan.

Pakistanin pohjoisessa Khyber Pakhtunkhwan provinssissa poliisien ja terveydenhoitohenkilöstön lomat on peruttu. Ihmiset hamstraavat elintarvikkeita.

Intian armeijan päämaja Srinagarissa oli pimennetty ja hävittäjät kiertelivät kaupungin yllä. Kaupungin suurimman sairaalan katolle oli maalattu suuri punainen risti, jotta sitä ei pommitettaisi vahingossa.

Intian tiedotusvälineet, muiden muassa Times of India -uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) kertoivat, että ilmavoimille oli annettu määräys hankkia runsaasti lentopolttoainetta.

Pakistan on toistaiseksi lakkauttanut Samjhauta Expressin, eli Lahoren ja Delhin välillä kulkevan junan liikennöinnin. Pakistan pitää myös torstain ilmatilansa suljettuna, mikä haittaa matkustajalentoliikennettä.

Rauhoittavia ääniä

Ulkovallat ovat vedonneet osapuoliin, ettei sotatoimia enää jatkettaisi. Erityisesti entinen siirtomaaisäntä Britannia on harjoittanut aktiivista diplomatiaa.

Pakistanin pääministeri Imran Khan vetosi keskiviikkona Intiaan neuvottelujen aloittamiseksi. Intia ei ole vastannut.

The Guardianin haastattelema entinen upseeri ja nykyinen poliittinen asiantuntija Arun Sahgal arvioi, että konflikti on laantumassa.

– Tämän päivän [keskiviikon] tapahtumat osoittavat, että Pakistanin halu vastatoimiin on tyydytetty.

– Molemmat maat ovat menettäneet lentokoneen, joten jonkinlainen tasapaino on saavutettu. Poliittiselta näkökannalta Intian pääministeri [Narendra Modi] on voinut näyttää olevansa päättäväinen johtaja. Muuta ei juuri olekaan saavutettavissa.

Lue lisää:

Pitäisikö huolestua, kun kaksi ydinasevaltaa ampuu kovilla? Neljä kysymystä Intian ja Pakistanin selkkauksesta

Pakistan on sulkenut ilmatilansa ja tehnyt ilmaiskuja Intiaan – kaksi Intian hävittäjää pudotettu

Lähteet: Reuters, AP