1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lohi

Tutkimus: Synnyinpaikoilla kuteva lohi voittaa muualta tulevat kilpakosijat

Tutkimus: Synnyinpaikoilla kuteva lohi saa enemmän poikasia kuin muualta tuleva

Kutuun valmistautuvat lohet Tenon vesistöalueella. Kuva: RKTL

Synnyinpaikoillaan kutevilla lohilla on etulyöntiasema muualta tuleviin kilpakosijoihin nähden, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa käytiin läpi lohen pariutumista Utsjoella. Tutkimuksen mukaan paikalliset lohet saivat yli kolme kertaa enemmän jälkeläisiä kuin muualta tulleet.

Tutkimuksen tekivät Helsingin ja Turun yliopistot ja Luonnonvarakeskus. Se on julkaistu Science Advances-tiedelehdessä.

Tutkijat keräsivät neljän vuoden aikana tuhansia geneettisiä näytteitä lohista Tenojoen sivujoen Utsjoen kutualueilta ja analysoivat, kuinka paljon poikasia kukin kutukala tuotti. Samalla kävi ilmi, mitkä kutukaloista olivat paikallisia eli syntyneet kyseisellä alueella ja mitkä olivat kotoisin muilta Tenojoen vesistön alueilta, esimerkiksi Tenon pääuoman yläosista tai Inarijoesta.

Mistä kotikenttäetu johtuu?

Lohi on tunnettu uskollisuudestaan kotijoelleen, jonne se palaa kutemaan vuosien ja jopa tuhansien kilometrien merivaelluksen jälkeen. Pieni osa lohista hakeutuu kuitenkin kutemaan muihin jokiin.

Lohien "kotikenttäedun" syy ei ole vielä selvillä. Termi on tuttu urheilussa.

– Kotikenttäetuun voi olla monta syytä. Se voi perustua siihen, että kotijoukkue tuntee kotikenttänsä paremmin tai siihen, että katsojat tukevat kotijoukkuetta enemmän. Tai sitten syynä voi olla tällaisten tekijöiden yhdistelmä tai vielä muutkin tekijät. Tarkkaa syytä ilmiöön ei tiedetä, mutta samantapaiset syyt voivat vaikuttaa myös lohen kutumenestykseen, professori Craig Primmer Helsingin yliopistosta sanoo yliopiston tiedotteessa.

Paikallisista kaloja etua istutuksissa?

Tutkimustuloksista on hyötyä lohikantojen hoitamisessa.

Tutkija, dosentti Kenyon Mobley Helsingin yliopistosta sanoo, että lohien lisääntymisen tunteminen auttaa suojelemaan paikallisia lohikantoja.

– Mikäli istutuksia tarvitaan joissakin vesissä kalakantojen elvyttämiseksi, istutettavat kalat tulisi kasvattaa paikallisista kannoista hankitusta mädistä ja maidista, Mobley kertoo tiedotteessa.

KORJATTU: Viimeisin väliotsikko, alkuperäinen ("Paikallisia kaloja kannattaa istuttaa") antoi ymmärtää että tutkijat kannattaisivat istutuksia.