Hyppää sisältöön

Laiton kopio taideteoksesta herätti Rovaniemen kaupungin

Kaupungin mukaan tekijä ei ollut tietoinen tekijänoikeuksista.

Taiteilija Elisa Ahonen töittensä äärellä Kuva: Johanna Sarjas / Yle

ROVANIEMI Rovaniemen kaupungin työntekijä ihastui erääseen metsäjäniskuvaan ja halusi nauttia siitä työpaikallaan Rinteenkulman terveyskeskuksessa. Hän kopioi kuvan paperille ja ripusti sen seinälle.

Tekijänoikeusloukkaus paljastui, kun taiteilija itse sattui asioimaan terveyskeskuksessa.

– Oli ikävä yllätys huomata odotusaulan seinällä teoksestani tehty huono paperikopio. Värit olivat haaleat ja mittasuhteita oli muutettu. Signeeraus sekä logo oli poistettu. Tämä luomus oli sitten lätsäytetty elähtäneisiin kehyksiin, Metsäjänis-teoksen tekijä Elisa Ahonen kertoo.

Kuvassa Ahonen osoittaa luvatonta kopiota terveyskeskuksen seinällä. Kuva: Johanna Sarjas/Yle

Ahonen otti heti yhteyttä lakimieheen ja kaupunkiin. Tapaus alkoi selvitä.

– Kyseessä oli tahaton tekijänoikeusloukkaus, koska teko oli tahaton. Jos tekijä olisi tiennyt tekevänsä väärin, kyseessä olisi ollut tekijänoikeusrikos, Ahonen sanoo.

Loppu hyvin kaikki hyvin

Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Kaisa Kuusela sanoo, että Rinteenkulman terveyskeskuksen työntekijä ei tiennyt tekijänoikeuksista vaan toimi täysin "hyvää hyvyyttään".

Kaupunki poisti kopion seinältä ja hankki kolme aitoa Ahosen teosta. Nyt Rinteenkulman terveyskeskuksen Kettu-aulassa on rivissä kettu, metsäjänis ja poro.

– Nämä ovat potretteja. Kun maalaan vain eläimen pään, saan ilmeen esille. Linnut maalaan kyllä kokonaisina, Ahonen kertoo.

Ahonen toivoo, että onnellisesti päättynyt tapahtumaketju muistuttaisi kaikkia tekijänoikeuksista.

– Netin kuvavirta on loputon. Ei voi nuin vain printata kuvaa ainakaan julkiseen tilaan tai levittää kuvaa. Tekijät näkevät vaivaa kuviensa eteen.

Rovaniemen kaupunki havahtui tapauksen ansiosta tekijänoikeuskysymysten merkitykseen ja haluaa varmistaa, että julkisissa tiloissa on vain laillisia töitä. Kaupunki muistuttaa työntekijöitään, ettei kukaan syyllistyisi vahingossakaan tekijänoikeusloukkauksiin.

Kaupungin taidekokoelmassa 1 500 teosta

Rovaniemen kaupungin taidekokoelma koostuu noin 1 500 teoksesta. Taideteoksia on julkisissa tiloissa ja työntekijöiden työhuoneissa.

Mahdollisesti arvokkain teos on taidemuseon intendentin Riitta Kuusikon mukaan 1902 Juho Kustaa Kyyhkysen maalaus "Pororaito", joka on sijoitettu kaupunginhallituksen istuntosaliin.

Kuva: Arto Liiti

– Teos on yksi kaupungin varhaisimpia hankintoja. Kaupunki osti sen vuonna 1951, Kuusikko kertoo.

Kaupunki hankkii omistukseensa taidetta lähinnä lappilaisilta taiteilijoilta.

Lue lisää

.
.